1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3 YASA TASARISI ONAYLANDI!
3 YASA TASARISI ONAYLANDI!

3 YASA TASARISI ONAYLANDI!

Oy birliği ile kabul edildi!

A+A-

3 TASARI OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda 3 tasarı oybirliğiyle kabul edildi.  

Genel Kurul'da görüşme sürerken söz alan CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, meclisteki gerginliğin suçlusunun Meclis Başkanı olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Meclis Başkanı Sibel Siber arasındaki konuşma üzerine söz alan Soyer, “Burası ana mektep değil” dedi.

Soyer, Meclis Başkanının meclise duyduğu saygıdan kürsüyü terk etmediğini belirterek, “Ben usulsüzlük yapmak istemem, konuşmanın içeriği ile daha sonra konuşacağız” şeklinde konuştu.

Genel Kurul’da daha sonra Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarılara ilişkin raporu Komite Başkanı Ersin Tatar tarafından okudu.  Tasarılar madde madde görüşülerek ikisi de oy birliği ile kabul edildi.

Sayıştay komitesi ile Dilekçe ve Obudsman Komitesi’nden gelen raporlar ise komite başkan ve vekilinin salonda olmaması nedeniyle ertelendi.

Meclis’te daha sonra İskeleler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 3. görüşmesine geçildi.

ERHÜRMAN

Tasarıya ilişkin söz alan CTP Genel Başkanı Erhürman,  mevcut yasanın ruhsatsız iskele yapılamayacağını, yapanlara para cezası bulunduğunu ve iskelenin müsadere edilmesini içerdiğini hatırlatarak, hükümetin meclise getirdiği ilk yasa tasarısındaki değişiklikle sadece idari para cezası, “ve” ibaresiyle de ancak para cezasının ödenmemesi halinde suç teşkil etmesini getirdiğini söyledi.

Erhürman, “Her gün ciddiyetsizliğinizi takip etmekten usandık. Yetti artık.

Bakanlar kurulundan geçirdiğiniz yasa tasarısında iskeleleri ruhsatsız yapanlara para cezası verilecek. Para cezasını da ödeyince her şey bitecek. Biz her gün getirdiğiniz yanlış yasa tasarılarını düzelteceğiz” dedi.

Erhürman, “Ruhsatsız iskele yapmak suçtur. Para cezasını da ödemezse bu katmerli suçtur” diyerek, mahkemelerin konuyu yorumlarken, bunu dikkate almasını istedi.

Serdar Denktaş’ın konuşmasına da işaret eden Erhürman, kendi konuşmasında isim vermediklerini hatırlattı ve Serdar Denktaş’ın yine “Denktaş” ismini kullanarak ve milliyetçiliğe dayanarak konuştuğunu savunarak bunu eleştirdi.

Erhürman, “Biz burada yokken cevap vermeye kalktı. Buradan çağrı yapıyorum İyi niyetlerinden ahlaklarından kuşku duymadığım UBP DP ve bağımsız arkadaşlarıma sesleniyorum. Koltuk değneği olmayın. Bu gelecek hırsızlığı devam ederken kimse çeşitli mazeretlerle üstünü örtmeye kalkmasın. Bu geleceğin çalınmasıdır. Karşılarında çocuk ve torunlarını bulacaklar” dedi.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, komitelere giren yasa öneri ve tasarılar hakkında konuşarak, gelen önerilerin komitelere tam olarak gelmediğini, eksikliklerinin bulunduğunu söyledi.

İlgili tasarıyla ilgili de komitede gözden kaçan bir nokta olduğunu, bunun Genel Kurul’da düzeltilmeye çalışıldığını belirten Arabacıoğlu, Başbakanlıktaki Mevzuat Dairesi’nin güçlendirilmesi gerektiğini, çünkü hiçbir milletvekilinin hukukçu olmadığını kaydetti.

Bunun için uzman görüşüne ihtiyaç olduğunu vurgulayan Arabacıoğlu, hukuksal alanda zafiyetler olabildiğini, dolayısıyla uzmanlarla ve meclisin hukukçularıyla bunların düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, bugün mecliste çok önemli konuların görüşüldüğünü ifade ederek, bugünkü sorunların çözümünün tek yolunun Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın istifası olduğunu savundu.

Kanunlara aykırı bir iskele yapılmışsa bunun yıkılması gerektiğini vurgulayan Angolemli, Girne ve Gazimağusa’da bir çok kanunsuz iskele bulunduğunu, parayı verenin ise cezadan kurtulduğunu, iskelelerin yıkılmadığını ileri sürdü.

Mevcut şekliyle yasanın asla caydırıcı olamayacağı görüşünü savunan Angolemli, ifadelerin daha net bir şekilde yazılıp yazılamayacağını sordu.

Angolemli yasada yapılan “ve/veya” değişikliği sonrasında yasaya oylarının olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

DÜRÜST

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, yasa tasarısına “ve/veya” kelimesi eklenmesin diye bir duruşları ve kötü bir niyetleri olmadığını vurgulayarak, yasa tasarısıyla 50 katı para cezası, 5 yıla kadar hapis ve yıkım kararı verilebileceğini belirtti.

Bakan Dürüst, buna izin verecek mercinin ise Bakanlar Kurulu olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi.

Tasarının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Genel Kurul’un bugünkü oturumu sona erdi. Meclis bir sonraki oturumunu yarın saat 10.00’da yapacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.