1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3 YILDIR SÜREN DRAMATİK DAVA!
3 YILDIR SÜREN DRAMATİK DAVA!

3 YILDIR SÜREN DRAMATİK DAVA!

Gazimağusa Kaza Mahkemesinde dün yaklaşık 3 yıldır süren oldukça dramatik bir dava sonuçlandı, annesi şizofreni olan Orkide bebek;

A+A-

Doğumundan sonra Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığıyla ‘Orkide’nin bakımını üstlenen Ayşe ve Çetin Beyaz çiftinin ‘evlatlık’ davası mutlu sona ulaştı.

Gazimağusa Kaza Mahkemesinde dün yaklaşık 3 yıldır süren oldukça dramatik bir dava sonuçlandı. 2010 yılında dünyaya gelen Orkide Kara isimli bebeğe ailesi tarafından bakılamadı. Annesi şizofreni olan Orkide bebek Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından koruyucu bir ailenin himayesine verildi.    

Yaklaşık 4 yıldır çocuğa bakan koruyucu aile, Orkide’yi evlat edinmek istedi. Ancak annesi buna karşı çıkınca Ayşe ve Çetin beyaz çifti bu taleplerini mahkemeye taşıdı.

Ayşe Özseyhan ve Mustafa Kara çifti tarafından 23 Temmuz 2010 tarihinde Larnaka’ da dünyaya gelen Orkide bebeğin babası 8 gün sonra Rum Sosyal Hizmetler Dairesine başvurarak, eşinin şizofreni hastası olması nedeniyle çocuklarına bakamayacaklarını söyledi. Rum Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından önce çocuğun bakımında annesine yardımcı olması için 2 bayan görevlendirildi. Ancak bu da yeterli olmayınca çocuk koruyucu aile sıfatı ile Pile’ de ikamet eden Ahmet Çetin Beyaz ve Ayşe Beyaz çiftine teslim edildi.

Bir süre sonra çocuklarını geri alan Mustafa Kara,  yine Orkide bebeğe bakamadı ve bu kez K.K.T.C Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından çocuk yine Ahmet Çetin Beyaz çiftine teslim edildi. Çocuğun vesayetini almak için Gazimağusa Kaza Mahkemesine evlatlık edinme istemi ile dava açan Beyaz çifti dün mutlu sona ulaştı.

Dava dün sonuçlandı

Beyaz çiftinin avukatı Orkide’ nin öz babasının çocuğunun vesayetini Beyaz çiftine vermesi için aileden 6 bin EURO istediğini iddia etti. Orkide’ nin babası ise çocuğunun evlatlık olarak verilmesine itiraz etmesi nedeniyle yaklaşık 3 yıldır süren dava dün sona erdi.

Dava ile kararı dün açıklayan Yargıç Tacan Reynar, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından yapılıp kendisine sunulan tahkikatın sonuçlarına değindi.  Sosyal Hizmetler Dairesinin raporuna göre minik Orkide’ nin yaşamakta olduğu koruyucu aileye ait evin iyi durumda olduğunu söyleyen Reynar, çocuğun öz annesinin yüzde 80 şizofreni hastası olduğunun tespit edildiğini aktardı. Tacan Reynar ayrıca kotuyucu ailenin gelirinin öz aile gelirinden çok yüksek miktarda olduğunun da tespit edildiğini kaydetti. 

Öz babası Mustafa Kara’ nın kalmakta olduğu evin hijyen koşullarının çocuğun sağlığı açısından sakıncalı olduğunun raporda belirtildiğini söyleyen Reynar, Mustafa Kara’ nın Orkide bebek doğduktan sonra çocuğu ve eşini terk edip Türkiye’ ye gittiğini söyledi. Yine Mustafa Kara’ nın diğer çocukları ile ilgilenmediğinin tespit edildiğini anlatan Reynar, çocuğun annesi Ayşe Özseyhan’ ın da şizofreni hastası olduğunu ve ikamet ettiği evin koşullarının küçük çocuk için uygun olmadığını söyledi.

Yetki mahkemede

Evlatlık konusunda mahkemelerin öncelikle ailenin rızasına önem gösterdiğini belirten Reynar, ancak bazı koşullarda mahkemelerin Ailenin rızası olmaksızın çocuğun evlatlık verilmesine izin verme yetkisinin yasalarda var olduğunu hatırlattı.

Huzurundaki bu davada çocuğun koruyucu ailenin himayesinde daha iyi durumda olduğunu ve çocuğun koruyucu aile tarafından evlatlık edinilmesinin çocuğun menfaatine olacağı kanaatine vardığını söyleyen Tacan Reynar, Çocuğun Ahmet Çetin Beyaz ve Fatma Beyaz çifti tarafından evlatlık edinilmesine izin verdiğini açıkladı.

Tacan Reynar ayrıca çocuğun Orkide Kara olan isminin Esmanur Ahmet Beyaz olarak değiştirilmesine de izin verdiğini açıkladı.

Mahkeme çıkışında mutlu olduğu gözlenen Beyaz çifti, adalet yerini bulduğu için çok mutlu olduklarını ifade etti.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.