1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı'nın sonucunu belirleyen Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda elde edilen zaferin 91’inci yıldönümü nedeniyle Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük bulvarında tören düzenlendi.

A+A-

DR. FAZIL KÜÇÜK BULVARINDA TÖREN DÜZENLENDİ

KTBK KOMUTANLIĞI SUBAYI: ”30 AĞUSTOS ZAFERİ İLE VATANIMIZ VE MİLLETİMİZİN GELECEĞİ GARANTİ ALTINA ALINMIŞTIR”

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı'nın sonucunu belirleyen Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda elde edilen zaferin 91’inci yıldönümü nedeniyle Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük bulvarında tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Başbakan Sibel Siber, Cumhuriyet Meclis adına Esat Ergün Serdaroğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan ve eşleri ile bazı siyasi parti başkanları, bazı bakanlar, milletvekilleri katıldı.

Tören İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ın tören birliklerini denetlemesinin ardından Barış Kuvvetleri Komutanlığı Piyade Kurmay Yüzbaşı Nejat Uyar günün anlam ve önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Yüzbaşı Uyar, 30 Ağustos’un Türk Milleti ve Ordusunun en şanlı günlerinden biri olduğunu belirtti.

Necat Uyar zaferin ulu önder Atatürk’ün liderliğinde, çelikleşmiş milli birlik ve beraberlik içerisinde dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen hürriyet ve bağımsızlık aşkıyla yaşayan bir milletin azmi ve inancının zaferi olduğunu belirtti.

Yüzbaşı, 30 Ağustos’un Türkiye’yi parçalamak için çizilen planların yırtılıp atıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün da olduğunu söyledi.

Türk milletinin kaderini belirleyen 30 Ağustos zaferinin Türk ulusu için tarihte bir dönüm noktası olduğunu belirten Nejat Uyar, “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk düşmanları ve onların ülke içindeki işbirlikçileri tarafından yok edilmeye ve paylaşmaya karar verilerek  toprakları işgal edilmiş, yıllardır devam eden savaşlarda bütün kaynakları harcanmış ve yetişmiş insan gücünü kaybetmiş bir imparatorluğun yıkıntılarından, bir milli devlet ve kahraman bir ordu çıkarmayı başararak 30 Ağustos 1922’de Anadolu’daki yüzlerce yıllık Türk hakimiyetine kast edenleri tarihe gömmüştür” dedi.

“Türk milletinin hürriyet ve istiklal mücadelesinin ölümsüz bir abidesi olan 30 Ağustos zaferi ile vatanımız ve milletimizin geleceği garanti altına alınmıştır” diyen Nejat Uyar, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu özgürlük ateşinin, yalnızca Türklerin değil dünyadaki esaret altındaki tüm ulusların da hürriyet meşalesi olduğunu kaydetti.

Nejat Uyar, “Bu anlamlı günde, Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran ve bizlere emanet eden, başta ulu önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, Anadolu’da ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde vatanı ve milleti uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi de şükranla anıyoruz” dedi.

Tören, emekli mücahit, askeri ve polis birliklerinin geçişi ile sonra erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.