1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 30 Haziran'a Dikkat!
30 Haziran'a Dikkat!

30 Haziran'a Dikkat!

Haziran ayı 2015'ten itibaren....

A+A-

Eğer doğum gününüz 30 Haziran'da ise bu sene evrenin size vereceği özel bir hediye var! Dünya'nın dönüşüne teşekkür edin, doğum gününüz 24 saat ve bir saniye sürecek.

Uluslararası saate göre 30 Haziran gece yarısı olduğunda saatler 00:00 yerine 23:59:60'ı gösterecek. Artık saniye, Dünya'nın dönüşüne bağlı çalışan saatlerin yeniden senkronize olması için gerekiyor.
Dünya'nın dönüşü her yıl biraz daha yavaşlıyor. İlk artık saniye 30 Haziran 1972'de gerçekleşmişti. O günden bu yana 26. artık saniyeyi yaşayacağız.

DÜNYA YAVAŞLADI, 2015 YILI UZADI

Psikolojik olarak yaşlandıkça zaman daha hızlı geçiyor gibi hissediyoruz fakat aslında doğru olan bunun tersi. Dünya ile Ay arasındaki gelgit etkilerine bağlı olarak, gezegenimizin dönüş hızı yavaşlıyor ve her güne 1.4 milisaniye ekleniyor. Tabi bunu gün içinde fark etmemiz mümkün değil.

Her milisaniye zamana ekleniyor. Dinozorların var olduğu zamanlarda Dünya'nın bir günü 23 saat kadardı. 1820'de tam anlamıyla 24 saatlik günü yaşadık. NASA'ya göre 1820'den bu yana gün uzunluğu 2.5 milisaniye arttı.

sdsdsds-001.jpg

BİLGİSAYARLARA DİKKAT!

Güne bir saniye eklemek insanların çoğunun bir gününü mahvetmiyor. Peki ya bilgisayarlar? 2012'deki artık saniyede, Reddit, FourSquare, LinkedIn gibi siteler problemler yaşadı.

Saat, gece yarısı 59. saniyeyi gösterdiğinde o saniye tekrar etti ya da 60. saniye ortaya çıktı.ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Kurumu'ndan yapılan açıklamada, atomik saatlerin gece yarısında 00:00:00’ı göstermeden önce 23:59:60’ı göstereceği belirtildi. Bu durum bazı bilgisayarlarda sıkıntı yarattı çünkü bilgisayar bunu bir hata olarak algılıyor. Google bu kaosa son vermek için server'larına her güncelleme için milisaniye ekledi.

Amerika bütün bu kargaşanın son bulması için artık saniyeyi tümden ortadan kaldırmayı planlıyor ama kim doğum gününde ekstra zamana hayır der ki?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.