1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 32 YILLIK KİMLİKLER HÜKMÜNÜ YİTİRDİ
32 YILLIK KİMLİKLER HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

32 YILLIK KİMLİKLER HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

32 YILLIK KİMLİKLER HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

A+A-

KKTC’nin kurulduğu 1983 yılından bu yana, yani 32 yıldır kullanılan kimlik kartları, teknolojik gelişmeler ve güvenlik dikkate alındığında, hükmünü yitirmiş durumda.

Artık birçok ülkede, teknolojinin hızla geliştiği de dikkate alındığında, elektronik imzadan, seyahat belgesi niteliğine kadar birçok özelliği barındıran e-kimlikler kullanılıyor.

Hükümet programında da yer alan e-devlet projesinin ilk basamağı olan e-kimlikler, 3 aydır ülkemizde de verilmeye başlandı.

İlk kez 28 Mayıs’ta dağıtılan e-kimliklere bugüne kadar 4 Bin 200 kişi sahip oldu.

Uluslararası standartlara uygun, polikarbon materyalden oluşan e-kimliklerin, elektronik güvenlik öğeleri nedeniyle, taklit edilmesi de oldukça zor.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, e-devlet projesinin çok önemli bir bacağını oluşturan e-kimliğin, devletin vatandaşa verdiği hizmetlerin elektronik ortamda yapılabilmesini, hizmetin ayağına gitmesini sağlayacak bir model olduğunu vurguladı.

Gürpınar, bütün kaza ve ilçelerden vatandaşların Lefkoşa’ya gelmek zorunda olması nedeni ile zaman zaman yoğunluk yaşandığını söyledi.

Gürpınar, “Zaman zaman sıkışıklıklar yaşanmaktaydı. İlk kez Lefkoşa merkez dışında bir ilçede elektronik kimlik uygulamasını başlatmış olduk. Girne’den başlayarak sırasıyla, tüm ilçelerimize de yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi.

Gürpınar, e-kimliklerin güvenilirliğinin önemini de vurguladı.

Gürpınar, “Çok güvenlikli olması hasebi ile tabii ki tüm vatandaşlarımızın yeni kimliğe geçmesini biz tavsiye ediyoruz. Ama zorlama yapmayı da uygun bulmuyoruz. Vatandaşımızın takdiridir” dedi.

E-kimlik almak isteyen vatandaşlar yanlarında 69 TL, eski kimlik kartları, varsa adres değişikliği için ikametkah belgesi, fotoğrafçıdan biyometrik resim ve evli ise evlilik belgesini götürmesi gerekiyor.

E-kimlik uygulaması, başkentin ardından, 20 Ağustos Perşembe günü, Girne’de de uygulamaya geçti. Bundan sonraki hedef, Gazimağusa, İskele ve Güzelyurt. Sözkonusu 3 ileçede çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte e-kimlikler, 1 ay içerisinde 5 ilçede birden verilmeye başlanacak.

BRTK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.