1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 3500 KİŞİ KAN AĞLIYOR!
3500 KİŞİ KAN AĞLIYOR!

3500 KİŞİ KAN AĞLIYOR!

KKTC'de 3500 kişi...

A+A-

 

Ülke genelinde küçükbaş hayvan rakamının, 350 Bin 700’den, 320 Bin civarına düştüğü belirtiliyor. Küçükbaş hayvanı bulunan toplam 3 Bin 500 hayvan yetiştiricisi kan ağlıyor.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, hayvancının gelir elde etmeden hayvanlarını yedirmek zorunda kaldığını vurgulayarak, küçükbaş hayvancının çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu anlattı.

“30 BİN HAYVAN TELEF OLDU”

“Ülkede şuanda 3 Bin 500 küçükbaş yetiştiricisinin, 350 Bin 700 civarında küçükbaş hayvanı vardır. Kuraklık nedeniyle, küçükbaş havyan rakamı, 320 Bin civarına düştü” diyen Naimoğluları, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle yaşanan hayvan ölümlerine dikkati çekti.

“HAYVANCI KAZANMADAN YEDİRİYOR”

Hayvancının ürettiği kuzu ve oğlakları da piyasa koşullarında satamadığını belirten Naimoğluları, “kuzu ve oğlakları ucuza vermek zorunda kalıyor, ya da elinde kalıyor. Dolayısıyla hayvancı kazanmadan, hayvanlarını yedirmek durumunda kalıyor” dedi.

“BORÇLA YEM SATIN ALINIYOR”

Devletin bu yıl kuraklıktan dolayı hayvancıya ekstra destekte bulunmamasını eleştiren Naimoğluları, kuraklık nedeniyle küçükbaş hayvancıların, hiçbir destek görmeden bankalardan yüksek faizli kredilerle yem almak zorunda kaldığını anlattı.

“DEVLETTEN DESTEK YOK”

Devlet tarafından hayvancıya her yıl koyun başına verilen 52 TL’lik destek dışında, ekstra kuraklık desteği verilmediğini kaydeden Naimoğluları, hayvancıya verileceği açıklanan hibe arpanın da halen verilmediğini söyledi.

“ÇOĞU ARPA ALAMADI”

Birliğin ısrarlı girişimleri üzerine, hayvancıya 6 aylık faizsiz arpa verilmesi için devletin girişim başlattığını kaydeden Naimoğluları, “O konuda da bankalardaki problemleri çözemediler ve hayvancının büyük bir kısmı halen arpa alamadı” dedi.

“TÜM HAYVANLAR HASTALIK BULAŞACAK”

Hayvancının bir yandan da bulaşıcı hastalıklardan ötürü sıkıntı çektiğine işaret eden Naimoğluları, “Bu konuda sistemli bir tarama yoktur. Hayvanlar hastalanmakta ve ölmektedir. Veteriner dairesi ve Tarım bakanlığı bu konuda hiçbir açıklama yapmamaktadır. Hastalık konusunda tarama yapılmalıdır. Böyle giderse ülkede tüm hayvanlar hastalık bulaşacaktır” dedi.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.