1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 42 YIL SONRA GELEN UTANÇ!
42 YIL SONRA GELEN UTANÇ!

42 YIL SONRA GELEN UTANÇ!

Çoğunluğu yardıma muhtaç!

A+A-

1975 Viyana Gönüllü Mübadele Anlaşması gereği, 42 yıldır BM yardımı ile kendilerine bir sistem ve buna göre bir hayat kuran Kuzey’deki Rumlar, ilk kez yardım almadı. Yaşlı Rumlar, üzgün ve kırgın

Duygu Alan

Hükümetin, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitlere BM aracılığı ile ulaştırılan erzak yardımlarına gümrük uygulanacağına dair kararı ve bu kararın uygulamaya konması kuzeyde yaşayan ve ihtiyaç sahibi olan Kıbrıslı Rumları mağdur etti.

Birleşmiş Milletler, Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlere erzak yardımı uygulamasını ilk kez geçtiğimiz hafta uygulayamadı. KKTC hükümetinin kuzeye gönderilen erzak yardımlarına gümrük vergisi uygulaması nedeniyle bu hafta sadece tıbbi yardımlar ihtiyaçlılarına ulaşabildi.

Yardım amaçlı aldıkları erzakları sattıkları yönündeki iddialar ise kuzeyde yaşayan Kıbrıslı Rumları rencide etti.

Havadis’e konuşan Kıbrıslı Rumlar, erzakları satmadıklarını belirtti, “Yardım alıyor olmamız konuşuldu, rencide olduk. Yetmez gibi bu insani yardımı suiistimal ettiğimiz iddia edildi. Gururumuz kırıldı” dedi.

Hem bakıma hem de yardıma ihtiyaçları var

Havadis, Sipahi’de yaşayan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden BM aracılığı ile erzak yardımı alan Kıbrıslı Rumları evlerinde ziyaret etti. Satıldıkları söylenen erzakları ihtiyaç sahiplerinin mutfağında görüntüledi.

Sipahi köyünde yaşayan Kıbrıslı Rumların çoğunluğu 80 yaşın üzerinde, bazıları felçli, birçoğu desteksiz yürüyemiyor.

Yaşlı ve sağlık sorunu olan Kıbrıslı Rumlar, yardımcıları ile birlikte yaşıyor. Sipahi’de Kıbrıslı Rumlar, gelen yardımlar ve maaşı ile ancak geçiniyor.

Yardımcıların maaşını ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ödüyor.

Erzak dolaplarını Havadis’e açtılar

Sipahi’de yaşayan Kıbrıslı Rumlar, erzak dolaplarını Havadis’e açtı. Rumlar, sattıkları iddia edilen erzakları bir bir gösterdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden BM aracılığı ile aldıkları erzakları bir bir gösteren Rumlar, bu yardımların nüfusa ve ihtiyaca göre yapıldığını söyleyerek hiçbirini satmadıklarını kaydetti.

erzak.jpg

Çok üzüldüler

Havadis’e konuşan Kıbrıslı Rumlar, güneyden yardım amaçlı gelen erzakları satarak paraya çevirdikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Bu gibi iddiaların “gurur kırıcı” olduğunu söyleyen Kıbrıslı Rumlar, “Yardım alıyor olmamızın bu kadar koşulmasına mı üzülelim? Bu yardımlara ihtiyacımızın olmadığı ve erzakları alıp sattığımız yönündeki iddialara mı? Bu sözler bizi rencide etti. Çok üzüldük” diye konuştu.

Sipahi’de yaşayan Kıbrıslı Rumlar ne dedi?

Savi Liasi Savas: 42 yıldır ilke kez bu hafta yardım alamadık

Savi Liasi Savas, 88 yaşında eşini 2 yıl önce kaybetti. Bakıcısı ile birlikte Sipahi köyünde ikamet ediyor. Savas da köydeki diğer Karpazlı Rumlar gibi 1975 yılından beri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından BM aracılığı ile gönderilen erzak yardımlarını alıyor.

1975 yılından beri her hafta düzenli olarak erzak ve para yardımı aldığını kaydeden Savas, KKTC hükümetinin KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitlere ulaştırılan erzak yardımlarına gümrük uygulanacağına dair karar alması ve bu kararın uygulamaya girmesi ile ilk kez bu hafta erzak yardımının ulaşmadığını anlattı.

Kuzeyde yaşayan Kıbrıslı Rumların bu erzakları sattığı yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Savas, “KKTC hükümetinin bu kararı almasındaki nedenin Kıbrıslı Rumların bu yardım malzemelerini satması olduğu söylendi. Ancak bu kesinlikle doğru değil. Biz bu erzakları kendimiz tüketiyoruz. Zaten çok bir şey de değil, onları pişiriyoruz, üzerine de marketten alıyoruz” diye konuştu.

Kirakos Papasaharia: Yürümeye halim yokken nerede satacağım?

Kirakos Papasaharia 96 yaşında. Eşi ve bakıcısı ile birlikte Sipahi köyünde yaşıyor. Kirakos Papasaharia, yaşlılık nedeni ile yürüyemiyor. Kirakos Papasaharia da 1975 yılından beri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından BM aracılığı ile gönderilen erzak yardımlarını alıyor. Sağlık durumu da iyi olmadığı için Papasaharia, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından ilaç yardımı da alıyor.

Kuzeyde yaşayan Kıbrıslı Rumların aldıkları erzak yardımlarını sattığı şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu söyleyen Papasaharia, “Benim yürümeye halim yok, nereye satışa gittim? Mutfaktaki yerini bile bilmediğim erzakları kime sattım?” diye sordu.

Marulla Kirakos: Erzakları yemek yapıyoruz, ilaçları da içiyoruz

Marulla Kirakos, eşi ile birlikte Sipahi köyünde yaşıyor. Marulla Kirakos 89 yaşında olduğundan ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, eşinin bakımı için yaşlı çiftin evinde bakıcıları var. Bakıcının aylık maaşı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından karşılanıyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin BM aracılığı ile çok uzun yıllardır erzak ve ilaç yardımı aldıklarını söyleyen Marulla Kirakos, “Ne ilaçlarımızı ne de erzaklarımızı satmadık. İlacımızı içtik, erzaklarımızı yardımcımız pişirdi, biz de hep beraber yedik” dedi.

Atina Zaura: Gururum kırıldı

Sipahi’de yaşayan 84 yaşındaki Atina Zaura, 10 yıl önce eşini kaybetti. İlerlemiş yaşına rağmen kendi işini kendisi görebiliyor. Zaura bu nedenle yardımcı kadına ihtiyaç duymuyor. Atina Zaura’nın çocukları Güney Kıbrıs’ta yaşıyor. İlaç gereksinimi olduğunda hemşire olan kızı ona ilacını tedarik ediyor. Atina Zaura, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden sadece haftalık erzak ve para yardımı alıyor.

İhtiyaç duymadığı bir yardımı kabul edecek kişilikte bir kimse olmadığını kaydeden Atina Zaura, Kıbrıslı Rumların erzak yardımlarını sattığı yönündeki söylemlerin kendisini çok üzdüğünü belirtti.

Atina Zaura, şunları söyledi: “Ben de erzak yardımı alıyorum ama bu erzakları hiç satmadım. Zaten ihtiyaç duymasaydım bu yardımı kabul etmezdim. Mesela belirli bir hastalığım yok ama ara sıra hasta olurum o zaman da gerekli ilacı kızım bana alıyor. Eğer ben yardıma ihtiyacım var gibi yapıp erzak alsaydım bu erzakları da satsaydım, hasta olduğumu söyler ilaç yardımı da alır, onları da satarım. Gururum kırıldı.”

erzak1_1.jpg

Adriana Adrias: ‘Erzakları satıyorlar’ demek hakaret gibi

Adriana Adrias, 80 yaşında ve 4 çocuk annesi. Sipahi köyünde yaşayan Adrias, eşini 8 yıl önce kaybetti.

Adriana Adrias, Havadis’e yaptığı açıklamada, köyde yalnız yaşadığını ve uzun yıllardır bu erzak yardımlarını aldığını, çünkü bu erzak yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Adrias, “Bazen çocuklarım ziyaretime geliyor, kalabalık oluyoruz o zaman makarnadan 2 paket pişiriyoruz. Kimse gelmese de ben yiyorum. Kimseye erzak satmadım. İlaç yardımı zaten almıyorum. Bu yardım insani bir olay. Bizim de bunu istismar ettiğimizin söylenmesi hakaret gibi. Ben bunu kabul etmiyorum” diye konuştu.

Giriagu Hacıyanni: Ben satmadım satanı da duymadım

Giriagu Hacıyanni uzun yıllar önce eşini kaybetti.  Desteksiz yürüyemeyen Giriagu Hacıyanni, 84 yaşında ve yardımcısı ile birlikte Sipahi köyünde yaşıyor. Giriagu Hacıyanni, köydeki diğer Kıbrıslı Rumlar gibi 1975 yılından beri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden BM aracılığı ile haftalık erzak yardımı alıyor.

Giriagu Hacıyanni, Havadis’e yaptığı açıklamada, erzak yardımlarının tümünü tükettiğini, yardım malzemelerini asla satmadığını söyledi.

Hacıyanni, köyde bu yardım malzemelerini satan bir kimse olduğunu da duymadığını sözlerine ekledi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.