1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 43 YILLIK ÖZLEM BİTİYOR
43 YILLIK ÖZLEM BİTİYOR

43 YILLIK ÖZLEM BİTİYOR

Tarihi Gün!

A+A-

 “Akıncılar’a askersiz ulaşım” 43 yıl sonra gerçek oluyor. Yol çalışmaları tamamlandı, peyzaj çalışmaları bitti, ülkenin ilk ve tek tüneli hizmete giriyor

TARİHİ GÜN:

KKTC’nin ilk ve tek tünel projesini de kapsayan Ercan-Akıncılar Yolu Projesi, hayata geçiyor. Vatandaş, Akıncılar Köyü’ne (Luricina) girerken artık kimlik ibraz etmeyecek. 4.2 kilometrelik yeni bağlantı yolu ile askeri alan devre dışı bırakıldı. Ercan- Akıncılar arası 17 kilometre olacak

 İLK VE TEK TÜNEL:

 Ercan-Akıncılar Yolu Projesi kapsamında hayata geçirilen ve KKTC’de ilk olma özelliğini taşıyan tünel 500 metre uzunluğunda, yükseklik 6 metre. Son teknoloji sistemlerle inşa edilen tünel LED ışıklarla aydınlatılacak. Tünelde 3 adet geçiş kapısı, yangın müdahale dolapları bulunacak

 ORTAK ÇALIŞMA:

TAŞYAPI- Terminal Yapı ortaklığında yürütülen “Yeni Ercan” projesine paralel tamamlanan yol- tünel inşaatı, aynı zamanda yeni terminal binasının bağlantısı olacak. Akıncılar yol ayrımına kadar olan kısım, özel şirket- Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda tamamlandı

“AKINCILAR KKTC’YE YAKINLAŞTIRILDI”:

 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst: Ercan- Akıncılar yolu projesi 43 yıllık özlemi bitirecek. Akıncılar, KKTC’ye daha da yakınlaşacak. Gerek Güney Kıbrıs’tan gelen komşularımız gerekse de Akıncılar köyündeki kardeşlerimiz, kimlik kartı göstermeksizin, günün her saatinde Akıncılar’a gidecek

Duygu ALAN

Akıncılar (Luricina) Köyü’ne ulaşım, bugünden itibaren Ercan-Akıncılar Yolu Projesi kapsamında inşa edilen yeni yoldan sağlanacak.

Ercan-Akıncılar Yolu Projesi bugün saat 17.30’da düzenlenecek görkemli bir tören ile hayata geçirilecek.

Köye girişte bugünden sonra kimlik ibrazı yapılmayacak. Ercan-Akıncılar Yolu Projesi kapsamında bir de tünel projesi hayata geçirildi.

500 metre uzunluğundaki tünel çıkışından yaklaşık 200 metre sonra çemberden sola dönen yol sürücüleri Akıncılar (Luricina) Köyü’ne götürecek.

Proje kapsamında 4.2 kilometrelik yeni bağlantı yolu ile Ercan- Akıncılar arasındaki mesafe toplam 17 kilometre olacak.

Tünel son tasarım sistemi ile yapıldı

Akıncılar yol ayrımına kadar olan kısım, özel şirket- Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda tamamlandı.

Tünel, Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Müdürlüğü’nün de standart ve tecrübelerinden faydalanılarak inşa edildi.

KKTC’nin ilk ve tek olma özelliğine sahip olan tünel 500 metre uzunluğunda, yüksekliği ise 6 metre. Tünelde 3 adet geçiş kapısı var. Son teknoloji sistemlerle inşa edilen tünel LED ışıklarla aydınlatılacak. Tünelde ayrıca yangın riskine karşı anında müdahale edilebilmesi amacı ile tasarlanmış duman sensorları ve yangın müdahale dolapları bulunacak.

Pistler dünya standartlarında

TAŞYAPI- Terminal Yapı ortaklığında yürütülen “Yeni Ercan” projesine paralel tamamlanan yol- tünel inşaatı, aynı zamanda yeni terminal binasının bağlantısı olacak.

Yeni Ercan Havaalanı Projesi kapsamında 3 kilometre uzunluğunda yeni bir pist yapılacak. Mevcut pist ise 3.2 kilometre daha uzatılacak.

Çömlekçi Çiftliği’ne kadar uzanacak olan pistler son sistem tasarımı ile daha yüksek sınıflardaki uçakları da kaldırabilecek düzeyde olacak.

Ercan-Akıncılar Yolu Projesi kapsamında inşa edilen tünelin üzeri de pist olarak tasarlandı. Uçaklar tünelin üzerinden geçecek.

Bu çalışmalar, Ercan-Akıncılar yolunda ulaşım ve yol güvenliği kesinlikle etkilemeyecek.

Proje kapsamında Kırklar Türbesi’ne giden yol da asfaltlandı. Türbeye ulaşım çok daha kolay oldu.

Dürüst: Akıncılar KKTC’ye daha da yakınlaştırıldı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan- Akıncılar yolunun 43 yıllık özlemi bitireceğini ve Akıncılar’ı KKTC’ye daha da yakınlaştıracağını kaydetti.

Dürüst, bugün saat 17.30’da Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından gerçekleştirilecek tarihi açılışa tanıklık etmek üzere tüm halkı davet etti.

Dürüst, Akıncılar yolunun temelinin yaklaşık olarak 5 ay önce atıldığını hatırlatarak, yolun, KKTC’nin ileriye doğru gidişinde, kalkınmasında son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Dürüst, Akıncılar’ın 43 yıllık özleminin son bulacağı projede KKTC’nin ilk tünel projesinin de yer aldığını kaydetti.

Dürüst; “Gerek Güney Kıbrıs’tan gelen komşularımızın gerekse de Akıncılar köyündeki kardeşlerimizin, ister yurt içinden isterse de yurt dışından olsun, kimlik kartı göstermeksizin, günün her saatinde Akıncılar’a gidebilmesini sağlayacak olan bu projenin, özellikle 7 Mayıs Akıncılar Festivali öncesinde bitirilmesi için, Bakanlık olarak çok çaba sarf ettik. Akıncılar bundan böyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne daha da yakınlaşmıştır” dedi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum