1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJLARI...
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJLARI...

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJLARI...

5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği ile Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) mesaj yayımladı.

A+A-

HIZLI: “ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN BÜYÜK MİRAS TEMİZ BİR DOĞADIR”

ATAKOL: “ÇEVRESİ KİRLETİLMEYEN, DOĞASI TAHRİP EDİLMEYEN ÇAĞDAŞLIĞI YAKALAMIŞ BİR KKTC EN BÜYÜK ÖZLEMİMİZDİR”

5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği ile Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) mesaj yayımladı.

LEFKE ÇEVRE VE TANITMA DERNEĞİ

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, 1972 yılından bu güne kadar 42 yıldır 5 Haziran’ın “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, “her yıl bugünün kutlanmasına rağmen yıl boyunca dünyamızı kirletiyoruz” dedi.

Bu yıl “Lets Do It” kampanyasıyla, bir yılın sadece 5 saatinde ülkenin temizlenmeye çalışılacağını belirten Hızlı şöyle devam etti:

“Master planı olmadan çarpık bir şekilde betonlaşma, denizlerimizi kullanan ve atıklarını bırakıp giden gemiler, yanlış ve kirletmeye açık olan yatırımlar ve daha bir çok kirlilik arz eden faaliyetler maalesef bir gün bize keşke ile başlayan bir çok cümle kurmamıza neden olacak.”

Lefke Bölgesi ve çevresinin, CMC şirketinin maden atıkları nedeniyle “inanılmaz boyutlarda sağlığı tehdit eden” kirlilik içinde olduğunu belirten Hızlı, bölgenin yıllardır temizlenmeyi beklediğini söyledi.

Bu kirliliğin sadece bölge halkını değil, tüm Kuzey Kıbrıs’ı ve Akdeniz’de sahili olan ülkeleri tehdit ettiğini vurgulayan Hızlı, “Bölgenin temizlenmesi konusunda hala daha ciddi anlamda bir temizlik faaliyet olmaması ise en büyük doğa cinayetidir. Bu cinayete sebep olanlar da birer doğa katilidir” dedi.
Konu hakkında sadece bölge sivil toplum örgütlerinin değil, tüm Kuzey Kıbrıs sivil toplum örgütlerinin duyarlı olmasını beklediklerine dikkat çeken Hızlı, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bir dünyamız vardır ve bu dünyada da bir Kuzey Kıbrıs vardır. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras temiz bir doğadır.”

ÇEKOVA

ÇEKOVA Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Atakol da mesajında, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde KKTC olarak yine buruk bir yıl yaşandığını belirterek, “Çevresi kirletilmiş, doğası tahrip edilmiş ve yağmalanmış bir ülkenin vatandaşları olmaktan büyük bir mutsuzluk duymaktayız” dedi. 

Bu yıl, ÇEKOVA’nın da üyesi olduğu Çevre Platformu’nun 5 Haziran Dünya Çevre Gününü,  KKTC’de çevreyi temizlemek için seferberlik günü olarak ilan ettiğini belirten Atakol, projeye, bütün duyarlı vatandaşların, devletin kurum ve kuruluşlarının katkı koymasını temenni etti.

Çevre temizliğinin ve çevre bilincinin yaygın bir şekilde devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Atakol, KKTC’nin Yeşilırmak’tan Karpaz burnuna ve Lefkoşa’dan Girne’ye boydan boya kirletilmiş bir ülke konumunda olduğunu söyledi.

“Çevre temizlenirken, diğer yandan çevreyi kirletenler ve doğayı tahrip edenler en ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır.  ‘Kirleten öder’ prensibi esas alınmalıdır” diyen Atakol, aksi takdirde temizlenen çevrenin 24 saat sonra eskisinden daha kötü bir şekilde kirletileceğini kaydetti.

Yıllardır belli parkların ve yolların çevre temizliği tamamlanmadan tekrar kirletildiğine tanık olunduğuna dikkat çeken Atakol şöyle devam etti:
“Üzülerek ifade ediyoruz ki KKTC’de umursamaz bir siyasi irade ve buna bağlı olarak duyarsız bir toplum yarattık. Yıllardır çevre konusunda neler yapılması gerektiğini söyledik ve önerdik.  Yetkili makamlar bu önerilerimizi dikkate almadı.  

Çevresi kirletilmeyen, doğası tahrip edilmeyen çağdaşlığı yakalamış bir KKTC en büyük özlemimizdir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu arzumuzun bir başlangıcı olmasını dileriz. “

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.