1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 5 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ
5 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

5 KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

5 kişi kalp krizi geçirdi

A+A-

Ülkemizde etkili olan kavurucu sıcaklar, toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Sadece Girne’de son bir haftada 200’e yakın kişi hastanelik oldu
 
Elmas TOKAY

Ülkemizi son bir haftadır etkisi altına alan aşırı sıcaklar yaşamı kâbusa çevirirken, toplum sağlığını da ciddi şekilde tehdit ediyor.

Hissedilen sıcaklığın 44 dereceye kadar çıkmasıyla vatandaşlar serinleyecek yer arayadursun, pek çok kişi de sağlığından oluyor. Sadece Girne’de son bir haftada 200’ye yakın kişi aşırı sıcaklar yüzünden rahatsızlanarak hastanelik olurken, 5 kişinin de kalp krizi geçirdiği belirtildi.

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Özcan Hüdaverdi, son bir haftada, sıcaklar yüzünden yaklaşık 200 kişinin hastaneye başvurduğunu, 5 kişinin ise sıcak havaya bağlı kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Meteorolojiden edinilen bilgilere göre, dün öğle saatlerinde sıcaklık Lefkoşa’da 44, Girne’de 41, Gazimağusa’da 38 ve Güzelyurt’ta 43 derece olarak ölçüldü. Ancak nem oranının bazı bölgelerde yüksek olmasından dolayı sıcaklık Lefkoşa’da 45, Girne’de 43, Gazimağusa’da 42 ve Güzelyurt’ta da 44 derece olarak hissedildi.

“Sokağa çıkmayın”

Dr. Özcan Hüdaverdi, ülkemizi son bir haftadır etkisi altına alan sıcak havaya karşı halkın dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Güneşte kalmanın insan vücuduna ciddi rahatsızlıklar verdiğine dikkat çeken Hüdaverdi, sıcak yaz aylarında 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe mümkün olduğunca çıkılmamasını, çıkacak olanların da yüksek faktörde koruyucu krem kullanmalarını istedi.

Hüdaverdi, evde yatalak olan hastaların da su tüketimine önem verilmesi, aynı şekilde çocukların da günlük sıvı tüketimlerinin yetişkinler tarafından sürekli kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Girne hastanesine son bir haftada 200’e yakın kişinin başvurduğunu ifade eden Hüdaverdi, acil servise en çok başvuranların yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişiler ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Hastaneye başvuran yaşlılar ve kronik hastaların en çok şikâyetinin aşırı sıvı kaybına bağlı böbreklerde bozulma, bilinç bulanıklığı, ciddi nörolojik hastalıklar olduğunu söyleyen Hüdaverdi, çocuklarda ise bozuk gıda yemeğe bağlı ishal şikâyeti olduğunu ifade etti.

Güneş çarpmasına dikkat!

Güneş çarpmasından hastaneye genelde genç yaşta vatandaşların başvurduğunu anlatan Hüdaverdi, yüksek ateş, halsizlik, kas- eklem ağrısı gibi bulguların güneş çarpması olduğunu, bu gibi rahatsızlık hissedenlerin hemen hastaneye başvurması gerektiğini söyledi.

Vücut ısısını artıracak hareket ve egzersizlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Hüdaverdi, az ve aralıklı gıda tüketimi yapılmasını, yüksek proteinli ve yağlı gıdalardan uzak durulmasını istedi. Sebze ve sulu gıdaların tercih edilmesini öneren Hüdaverdi, kahve, kola ve alkol gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğine işaret etti. Dr. Hüdaverdi, herkesin günde en az 5 litre su içmesini de tavsiye etti.

Oruç tutanlar dikkat!

Dr. Hüdaverdi, Ramazan ayı nedeniyle oruç tutan vatandaşların da dikkatli olmasını, sağlıklı besinler tüketmesini önerdi.

Özellikle iftarda çok hafif yiyecekler ve sebze ağırlıklı gıdaların alınması gerektiğini anlatan Hüdaverdi, sahur vaktine kadar en az 5 litre su içilmesini, tuzlu ve ağır yemek yenmemesini ve gün boyunca güneşe çıkılmamasını söyledi.

Kavrulmaya devam edeceğiz

Hava sıcaklığı iç kesimlerde 44, sahillerde 38 dereceye kadar çıkacak.

Meteoroloji Dairesi’nin 23–29 Haziran dönemini kapsayan haftalık raporuna göre, pazar ve pazartesi günleri zaman zaman kuvvetli rüzgâr da bekleniyor.

Kıbrıs

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.