1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 5. LEFKE CEVİZ FESTİVALİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU TARAFINDAN AÇILDI
5. LEFKE CEVİZ FESTİVALİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU TARAFINDAN AÇILDI

5. LEFKE CEVİZ FESTİVALİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU TARAFINDAN AÇILDI

5. Lefke ceviz festivali Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından açıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dışa açılması, tanınan bir ortaklık devleti kurulması gayretlerini sürdürdüklerini belirterek, devam eden müzakerelerde arzulananın Kıbrıslı Türkleri ve Rumları memnun edecek bir anlaşmaya varmak olduğunu kaydetti.

EROĞLU: “KKTC’NİN DIŞA AÇILMASI, TANINAN BİR ORTAKLIK DEVLETİ KURULMASI GAYRETİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Lefke, 31 Mayıs 14 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dışa açılması, tanınan bir ortaklık devleti kurulması gayretlerini sürdürdüklerini belirterek, devam eden müzakerelerde arzulananın Kıbrıslı Türkleri ve Rumları memnun edecek bir anlaşmaya varmak olduğunu kaydetti.

Lefke Turizm Derneği öncülüğünde,  Lefke Belediyesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen Geleneksel Lefke Ceviz Festivali’nin 5’si bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

Bu yıl Lefke Atatürk Parkı’nda  yer alan festivalin  açılışı saat 12:00’de  yapıldı.

Yarın akşama kadar devam edecek festival süresince, yeşil ceviz, ceviz macunu ve Kıbrıs'a özgü ürünlerin satışı, cevizden yapılan tatlılar yarışması, yerel kültürü yansıtan halk danslar, canlı konserler ve turist rehberi eşliğinde Lefke'nin tarihi ve kültürel zenginliğini anlatan turlar düzenlenecek.

Festivalin açılış törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun  yanı sıra, Lefke Belediye  Başkanı Mehmet Zafer, Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergün Taşkın, bazı üst düzey yetkililer  ve vatandaşlar katıldı.

Törende  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Lefke Turizm Derneği Başkanı  Ergün Taşkın bir konuşma yaptı.

TAŞKIN

Açılışta ilk sözü alan Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergün Taşkın, bu yıl festivalin 5. gerçekleştirildiğine  işaret ederek, her yıl artan katılımcı sayısını, göz önünde bulundurarak, festivali bu yıl Atatürk Parkı’na taşıdıklarını söyledi.

Taşkın, festivalin yapılmasına katkı koyan herkese teşekkür etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Lefke Festivali’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, festivalin bu yıl daha geniş bir alana alındığını söyledi.

Gün geçtikçe festivallere olan ilginin arttığına işaret eden, Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivallerin artık her bölgede yapıldığını kaydetti.

İleriki yıllarda festivallerin uluslararası boyuta taşınmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Eroğlu,  bu tür  organizasyonların insanları bir birine bağlamak, ilişkileri güçlendirmek için önemli olduğunu belirtti.

Festivallerde hanımların yaptığı el işlerini sergilemesinin kendilerini gururlandırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivallerin el işlerinin tanıtılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Festivallere zaman zaman yabancılarında katılmasının ülke kültür ve turizmini tanıtmak bakımından önemli olduğunu vurguladı.

KIBRIS KONUSU

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin sadece Anavatan Türkiye tarafından tanındığını, ancak bütün dünyanın Kıbrıs’ın Kuzeyinde KKTC devleti olduğunu bildiğini söyledi.

KKTC’nin seçilmiş başkanı olarak Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya varmak için müzakereleri sürdürdüklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişten bugüne kadar yapılan müzakerelerde anlaşma metinleri ortaya çıkmış olmasına rağmen, Kıbrıs’ta bugüne kadar anlaşmazlığın devam ettiğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar KKTC devleti çatısı altında yaşadığını ifade eden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının açıkta olmadığını, ama dışa açılmak için bir ortaklık devlet kurmak amacıyla gayretlerini sürdürdüklerini anlattı.

Rumlar tarafından 1974’ten bu yana geçen 40 yılın muhasebesi yapılırsa, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “1974’ten bugüne hiçbir şey olmamış, aradan geçen yılların hiçbir önemli yokmuş gibi bir düşünce içine girilirse, anlaşma o denli zor olur” dedi.

“BİZLERİ DE ONLARI DA MEMNUN EDECEK BİR ANLAŞMAYA VARABİLMEK ÖNEMLİ”

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’le Pazartesi günü yeniden bir araya geleceklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “bizleri de onları da memnun  edecek  bir anlaşmaya varabilmek önemli” şeklinde konuştu.

Bunun sadece Kıbrıs Türk tarafına bağlı olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların da Türkler kadar anlaşma niyetinde olması gerektiğini söyledi.

“Olur mu olmaz mı birlikte göreceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, aradan 40 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs’ta hala bir anlaşma sağlanamadığına dikkat çekti.

Rumlara göre Kıbrıs sorunun 1974’te başladığını, bunun son derece sakat bir düşünce olduğunu söyleyen Eroğlu, “biz 1960 Cumhuriyetini de kuran nesillerdeniz, ama maalesef 1960 Cumhuriyeti’nden dışlanmış vaziyetteyiz” dedi.

Kıbrıs olaylarının 1950’li yıllarda başladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1974 Barış Harekatı’nın Rumların Kıbrıs’ı tümüyle Yunanistan’a bağlama düşüncesiyle ortaya çıktığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önce gerçekleri görmek gerektiğini vurgulayarak, “1974 öncesi yaşanan gerçekleri göz ardı etmemek gerek, bugün var olan gerçekleri de göz önünde bulundurarak bir anlaşma yaparsak o zaman kalıcı olur” dedi.

Festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, ülkenin bu gibi sosyal etkinliklerle dünyaya sesini duyurmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmalar sonrasında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından Lefke Köy Kadın Kursu el İşi Sergisi açıldı. Sergi festival süresince ziyaret edilebilecek.

Yarın akşama kadar devam edecek festivalde, Grup Baria,  Ersan Karaç, Grup Umut, Kurtuluş Lisesi Orkestrası, Lefke Gazi Lisesi müzik ekibi, Lefke Kültür ve Sanat Derneği, LAÜ grupları, Grup Simologrus, SEÇ-DER, Akçay Sanat ve Dayanışma Derneği, Alayköy Halk dansları ekibi, GÜHAD, Line Dancers ve Cevdet Aktepe sahne alacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.