1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. 5. MORMENEKŞE ENGİNAR FESTİVALİ BAŞLADI
5. MORMENEKŞE ENGİNAR FESTİVALİ BAŞLADI

5. MORMENEKŞE ENGİNAR FESTİVALİ BAŞLADI

5. Mormenekşe Enginar Festivali dün akşam Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

A+A-

EROĞLU: ” KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ DE ANASTASİADİS’İN ÖNCELİKLERİ ARASINDA YER ALMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ekonomik krize odaklanan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümünü de öncelikleri arasına alması gerektiğini ifade etti.

5. Mormenekşe Enginar Festivali dün akşam Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önce köy meydanındaki çembere dikilen enginar figürünü, daha sonra da festivalin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ayrıca festival kapsamında Nazime Balses tarafından hazırlanan ve 1900’lü yılların nişan, nikah ve düğün kıyafetlerini içeren kültürel serginin açılışını da gerçekleştirdi.

Açılışa,  Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Maliye Bakanı Ersin Tatar, bazı milletvekilleri ve belediye başkanları da katuıldı.
Festival, bugünkü etkinliklerle tamamlanacak.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılışta yaptığı konuşmada, festivallerin Kıbrıs Türk kültürünü yaşatması bakımından önemli olduğunu vurgulayarak, ” Mormenekşe’de enginar festivali yapılması, isminin dış dünyaya tanıtılması ve enginarın dış piyasada yer bulması açısından   önemli mihenk taşıdır” dedi.

Eroğlu,  festivallerin kültürel mirasa sahip  çıkılması açısından da önemli olduğunu belirterek, festivalin öncülüğünü yapan Mormenekşe Kadınlar Birliği ve Festival Komitesi’ni kutladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, halktan aldığı yetkiyle Kıbrıs sorununa kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulmak için çaba verdiğin kaydederek, “Sadece bizim uğraşlarımızla Kıbrıs’ta yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Karşı taraf da aynı algı ve niyet içerisinde olmalı ki  bir yere varabilelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişte iki kez  anlaşma planları ortaya çıktığını, Türk tarafının bu planların ikisini de kabule ettiğini, Rum tarafının ise reddettiğini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ekonomik sorunlarla uğraştığını belirten Eroğlu, “Elbette sorunları olduğunu anlıyoruz. Sorunlardan dolayı sıkıntılarını anlıyoruz ama her halukarda Kıbrıs müzakerelerinin başlaması ve Kıbrıs sorunun çözülmesi de Sayın Anastasiadis’in  öncelikli konuları arasında olması gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erroğlu, önümüzdeki aylarda müzakereleri yeniden başlatmak üzere çabaları sürdürdüklerini kaydetti.

BİREN

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren de Yeniboğaziçi Belediyesi’nin festivalleriyle ünlü olduğunu belirterek, Mormenekşe’nin yanısıra diğer bazı köylerde de festival yapıldığını söyledi.
Biren, festivale katkıları ve katılımları nedeniyle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na da teşekkür etti.

UMMANEL

Mormenekşe Kadınlar Birliği ve Festival Komitesi Başkanı Erşen Ummanel de,  fetsivalin birlik ve beraberliği pekiştirmek aamcıyla düzenlendiğini kaydedeerk, “Amacımız iz bırakmak” dedi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.