1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 50. YILDÖNÜMLERİNDE GİRNE’DE ANILDI
50. YILDÖNÜMLERİNDE GİRNE’DE ANILDI

50. YILDÖNÜMLERİNDE GİRNE’DE ANILDI

Kıbrıslı Türklerin 50 yıl önce Limasol’da Rum –Yunan saldırılarına karşı verdiği direniş ile bu mücadelede şehit düşenler;

A+A-

Kıbrıslı Türklerin 50 yıl önce Limasol’da Rum-Yunan saldırılarına karşı verdiği direniş ile bu mücadelede şehit düşenler bugün Girne’de törenle anıldı.

Limasol-Girne Şehitleri ve Özgürlük Anıtı’nda saat 10.00’da başlayan törende, şehitler için anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı ve şiirler okundu.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği Girne Şubesi Onur Üyesi Erbil Aydınova yaptı.

Tören, Girne Amerikan Koleji Öğrencisi Gizem Armutlu ile The English School of Kyrenia öğrencisi Asya Eminoğlu’nun okuduğu şiirlerle sona erdi.

Törene, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, KTBK Lojistik Destek Grup Komutanı Piyade  Albay İsmail Güzeller, GKK Sahil Güvenlik Komutan Vekili Deniz Binbaşı Kerim Çetiner, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, bazı milletvekilleri, siyasi parti, dernek, okul, kurum- kuruluşların başkan ve temsilcileriyle askeri erkan katıldı.

Törenin ardından TMT Mücahit Derneği, Zeus Otel’de anıları paylaşma toplantısı düzenlerken, şehitler için saat 11.00’de Girne Ağa Cafer Paşa Camii’nde mevlit okutuldu.

AYDINOVA MÜCADELEYİ ANLATTI

TMT Mücahitler Derneği Girne Şubesi Onur Üyesi Erbil Aydınova yaptığı konuşmada, Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıslı Türkleri yok etmek için 50 yıl önce uygulamaya koyduğu Akritas Planı kapsamında Limasol’da giriştiği saldırılarda Sancaktar Efdal Akça ile Serdar Ziya Rızkı önderliğinde verilen mücadeleyi özetledi.

Kıbrıs Türk mücadele tarihine “İkinci Plevne Müdafası” olarak geçen Limasol Direnişi’nde; kahramanca çarpışan; Mustafa, Ayhan, Faik, Kemal ve Münür Şago’yu sevgi, saygı ve şükranla andıklarını ifade eden Aydınova, ayrıca mücadeleye katılan mukavemetçi, Mücahit, Mücahide ve halka teşekkürlerini sundu.

Aydınova, yaşı 50’nin altında olan ve 63-74 yılları arasını yaşamayanların Kıbrıs Türk halkının zor koşullar altında geçen çadır hayatını, çektiği acıları ve verilen mücadeleyi anlayabilmeleri için Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret ederek oradaki duvar resimlerini görmelerini de istedi.

Konuşmasında Kıbrıslı Rumlara da seslenen Erbil Aydınova, zaman ve oyun oynamayı bırakmaları istedi.

“ZEYTİN DALINI BİRLİKTE KAVRAYALIM”

Aydınova çağrısında şöye dedi:

“Güneyde yaşayan Rum komuşularımıza sesleniyorum, zaman ve çıkarlarınıza göre oynamayı bırakın. Kıbrıs’ta hüküm sürmekte olan barışı ebedileştirmek için, barışın simgesi olan zeytin dalını birlikte kavrayalım. Geçmişi yaşatmayacak, yan yana ve iyi ilişkiler içerisinde yaşayan, işbirliği yapan iki komşu devlet yaratalım.” 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.