1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. “50 YILLIK HİKAYE –KIBRIS’TA BM BARIŞ GÜCÜ”
“50 YILLIK HİKAYE –KIBRIS’TA BM BARIŞ GÜCÜ”

“50 YILLIK HİKAYE –KIBRIS’TA BM BARIŞ GÜCÜ”

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kıbrıs’ta göreve başlamasının 50. yılı dolayısıyla düzenlenen fotoğraf sergisi dün akşam Bedesten’de açıldı.

A+A-

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kıbrıs’ta göreve başlamasının 50. yılı dolayısıyla düzenlenen fotoğraf sergisi dün akşam Bedesten’de açıldı.

Kıbrıs’ın  son elli yılının yansıtıldığı 42 fotoğrafın yer aldığı “50 Yıllık Hikaye –Kıbrıs’ta BM Barış Gücü” isimli sergi Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından açıldı.

Açılışı saat  20:30’da gerçekleştirilen sergi bugün saat 18:00’e kadar gezilebilecek.

Açılışa Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, bazı milletvekilleri,  bazı büyükelçiler ve elçilik mensupları ile davetliler katıldı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami açılışta yaptığı konuşmada sergi ile geride bırakılan elli yılın belgelenmesine mütevazi bir katkı koymayı hedeflediklerini söyledi ve “Kendimiz dahil herkese Kıbrıs sorununun devam ettiğini hatırlatırken, elli yılın ardından artık barış zamanının geldiğini vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.

Nami, Kıbrıs ve Kıbrıslı Türkler’in yarım asır boyunca sömürge idaresinden bağımsızlığa geçişi, iç savaş, çöken bir devlet, kitlesel şekilde yerinden yurdundan edilme, katliamlar, gettolarda yaşam ve en sonunda kurtuluşun ardından başarısızlıkla sona eren sayısız müzakereler yaşadıklarını dile getirdi.

Kapsamlı çözüm müzakerelerinin yeninden başlamasıyla adanın her iki yanında barış rüzgarlarının estiği şu günlerde, siyasi irade ve liderlik gösterilerek adanın özlem duyduğu barışa kavuşturulmasını temenni ettiklerini söyleyen Nami, “Zira elli yıl fazlasıyla yeter” diye konuştu.

Nami, serginin Kıbrıs’ın nasıl bir barış adası olamadığını, nasıl tüm sakinleri için bir ada olmayı başaramadığını anlattığını da belirtti ve “Umudumuz serginin, ıskaladığımız geçmişten ders çıkarmamıza, elli yıllık kaybımızdan hareketle geleceğimize ışık tutmasıdır” dedi.

Nami sergide yer alan tüm fotoğrafların devletin arşivlerinden ve bazı fotoğraf sanatçılarının katkılarıyla derlendiğini de ifade etti.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.