1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 50 YILLIK KIBRIS SORUNUNU 3 AYDA ÇÖZELİM
50 YILLIK KIBRIS SORUNUNU 3 AYDA ÇÖZELİM

50 YILLIK KIBRIS SORUNUNU 3 AYDA ÇÖZELİM

Türk ve Yunan temsilcilerinin karşılıklı ziyaretleri konusundaki mutabakatla ortaya çıkan takvimi Erdoğan G-20'de başlattı

A+A-

Kıbrıs'la ilgili yeni bir sürecin ilk işaretleri gelirken, sürecin perde arkasıyla ilgili bilgiler netleşmeye başladı. Buna göre Başbakan Erdoğan'ın St. Petersburg'ta gerçekleşen G-20 zirvesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a "50. yılına giren Kıbrıs sorununu 3 ayda çözelim" teklifi getirmesi adada çözüm için yeni diplomasi trafiğini başlattı. Erdoğan'ın başlattığı trafik geçtiğimiz hafta New York'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos arasında gerçekleşen görüşmeyle sürdü. İki bakan Kıbrıs'ta çözüm için KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi liderlerinin müzakerelerdeki özel temsilcilerinin karşılıklı olarak Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etmeleri konusunda mutabakata vardı. Bu ay gerçekleşecek ziyaretlerin ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da Atina'ya gitmesi gündeme gelecek. Dışişleri kaynakları müzakerelerde Türkiye'nin kesin bir takvim konulmasını talep ettiğini belirtti. "Bugüne kadar süren müzakerelerde zaten çözüm için çerçeve belirlendi. Ekim'de başlayan müzakereler yıl sonuna kadar bitebilir" dedi. Türkiye Güney Kıbrıs'ta bulunan doğal gaz yataklarının çatışmanın yerine barışın sebebi olabileceğini belirterek, gazın iki toplumda eşit paylaşımı halinde Türkiye'ye gelmesine yeşil ışık yakacak. Diplomatik kaynaklar bölgede bulunan doğalgazın yeni müzakereler için itici bir güç olduğunu belirterek, "Bölgede bulunan doğalgazın ekonomik olarak tüketilebileceği en büyük Pazar Türkiye ve Türkiye üzerinden yapılacak bir hat ile Avrupa. Türkiye bölgedeki gazın en önemli çıkış noktası olabilir. Bu da yeni başlayacak müzakerelerin önemli başlıklarından birini oluşturacak" dedi.

'ENERJİ' MOTİVASYONU
Enerji başlıklarının bölgedeki siyasi ihtilafların çözümünde yapıcı bir rol oynadığını vurgulayan enerji bürokratları ise İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinde bölgede bulduğu doğalgazın etkili olduğuna değinerek "Türkiye dışındaki alternatifler maliyeti 8 katına çıkarıyor. Kimse sırf siyasi sebeplerde 8 kat daha pahalı bir hat yapamaz. Enerji, Kıbrıs sorunun çözümünde de rol oynayabilir. Doğalgaz bölgede barışın motivasyonu olabilir" dedi.

Sabah

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.