1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “50 YILLIK MÜZAKERE SÜRECİ ARTIK MUTLU SONA ULAŞMALI”
“50 YILLIK MÜZAKERE SÜRECİ ARTIK MUTLU SONA ULAŞMALI”

“50 YILLIK MÜZAKERE SÜRECİ ARTIK MUTLU SONA ULAŞMALI”

“50 YILLIK MÜZAKERE SÜRECİ ARTIK MUTLU SONA ULAŞMALI”

A+A-

AKINCI: “BİZ ERKEKLER KADINLARIN EŞİTLİK MÜCADELESİNE DESTEK VERDİĞİMİZ ORANDA İNSAN HAKLARININ BİLİNCİNDE OLABİLİRİZ”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “Biz erkekler kadınların eşitlik mücadelesine destek verdiğimiz oranda insan haklarının bilincinde olabiliriz” dedi.

Mustafa Akıncı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, dün akşam Girne’de düzenlenen dayanışma etkinliğinde konuşan Akıncı, Dünya Kadınlar Günü’nün kadınlara çiçek vererek geçiştirilecek günler olmadığını vurguladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin herkes açısından yaşamın bir parçası olması için uğraş vereceğini kaydeden Akıncı, bu günü anarken gerçek anlamının ve tarihçesinin de hatırlanması gerektiğine işret etti.

Akıncı, uzun yıllar önce verilen mücadelenin dünyada hala devam etmekte olduğunu görmenin çok da sevindirici bir durum olmadığını dile getirerek, kadınların eşitlik mücadelesi hala devam ediyor olmasının bizleri düşündürmesi gerektiğini vurguladı.

Akıncı,  “Bu günleri anarken muhasebe ve özeleştiri yapmasını da bilmesi gereken erkekler olarak, kadınların mücadelesine destek verdiğimiz oranda, insan haklarının bilincine varabiliriz. Bu günler çiçek, gül vererek geçiştirecek günler değil, muhasebe yapılması gereken, özeleştiri günleri olmalı. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın erkek eşitliği konusunda ne yaptığımızın ve ne yapmamız gerektiğinin muhasebesini yapmalı ve kabul etmeliyiz ki ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından yürüyecek daha çok yolumuz var” dedi.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının gelecekte KKTC cumhurbaşkanı sıfatıyla liderliğini üstlenmeye hazır biri olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin adada yaşam biçimi haline dönüşmesi bakımından elinden gelen çabayı göstereceğini de kaydetti.

“50 YILLIK MÜZAKERE SÜRECİ ARTIK MUTLU SONA ULAŞMALI”

Seçim yolculuğuna çıktığı günden beri, bunun yeni bir sorumluluk dönemine doğru yapılan yolculuk olduğunun bilinci içerisinde olduğunu da vurgulayan Akıncı, “Bu, hem Kıbrıs'ın bütünü, hem de Kıbrıs Türk toplumunun gelişim sürecinin bir boyuttan başka bir boyuta taşınması yolculuğudur” diye konuştu.

Akıncı, adaylığını açıklamadan önce, halka neler verebileceğinin muhasebesini yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu adaya, bu gençliğe, bu ülkenin geleceğine neler katabileceğimi; bu topraklarda geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için neler yapabileceğimi düşündüm. Bu adadaki insanlar geçmişte çok acılar çekti.  Acıyı paylaştı,  gözyaşını, kayıpları, ölümleri paylaştı. Artık yeter. Müzakere süreci 50 yıldır devam ediyor. Eğer bu süreci sonuçlandırmaz, mutlu sona ulaştıramazsak birbirini tanımayan nesillerin yaşadığı bir gelecekte nasıl bir Kıbrıs hayal edebiliriz? Bu adada bir arada daha iyiye gitmek daha huzurlu mutlu gelecek, el birliği, gönül birliğiyle, hep birlikte mücadele ederek gerçekleşebilir”.
Karşılıklı empati yapabilmeliyiz”

Akıncı, Kıbrıs’ta karşılıklı haklara saygı göstererek hem Türk hem Rum ve diğer toplumların da haklarını gözetecek anlaşma hedefleniyorsa, bunun için karşılıklı anlayış ve empati yapabilmenin öneminin altını da çizdi.

Akıncı şöyle konuştu:
“Kendimizi ötekinin yerine koyabilmek, onların da bizim sıkıntılarımızı kavramalarını sağlamak gerek. Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem halinde Anastasiades üç yıl daha görevde olacak Kıbrıslı Rum liderdir. İkimiz de aynı yaş kuşağındanız ve bu, bizim kuşağın son denemesi olacak. Bu denemenin başarılı olması en büyük arzumdur. Bunun başarılı olması için Kıbrıs Türk halkının haklarını masada asla teslim edecek değilim. Ama orada da 74 sonrası acı çeken bir toplum olduğunu bileceğiz. Diğer taraf da Kıbrıs Türk toplumunun 1963’ten 1974’e kadar neler çektiğini; cumhuriyetten dışlandıklarını, yıllarca dolaşım özgürlüğü olmadan yaşamanın yarattığı travmayı anlamalıdır.

Bu seçimleri bir eğitim süreci olarak da görüyorum. Bir şeyler öğrenecek ve öğreteceğimiz bir süreç. Ben böyle konuşuyorum çünkü buna inanıyorum. Bu adayı barışa huzura ancak bu anlayış götürebilir.”

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.