1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 50’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMLERİ
50’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMLERİ

50’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMLERİ

Kıbrıs Türk halkının direniş yıllarında Arpalık köyünde hayatlarını kaybeden şehitler, 50’inci ölüm yıldönümlerinde Lefkoşa’da Tekke Bahçesi Şehitliği’ndeki kabirleri başında anıldı.

A+A-

Kıbrıs Türk halkının direniş yıllarında Arpalık köyünde hayatlarını kaybeden şehitler, 50’inci ölüm yıldönümlerinde Lefkoşa’da Tekke Bahçesi Şehitliği’ndeki kabirleri başında anıldı.

50 yıl önce, 6 Şubat 1964’te Arpalık köyündeki direniş sırasında şehit düşenlerin anma törenine, yakınlarının yanı sıra, UBP Milletvekili Ersin Tatar, DP/UG Milletvekili Zorlu Töre,  Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği, TMT Mücahitler Derneği, Sönmezliler Ocağı yetkilileri katıldı.

ERSAN: “MÜCADELENİN BAŞARIYA ULAŞMASINDA BÜYÜK PAYA SAHİPTİRLER”

Rumların köylerine yaptıkları saldırıya direnirken şehit olanları anmak için düzenlenen törende konuşan Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Arpalık Mücahitlerinin sınırlı sayıdaki silahlarıyla Rum saldırılarına karşı nasıl direndiğini anlattı.

Ertan Ersan Arpalık köyünde yaşananları şu sözlerle hatırlattı;

“Lefkoşa’nın 15 kilometre uzağındaki Arpalık köyü 1960 yılındaki sayıma göre 172 kişilik nüfusa sahipti. Köyün Mücahitleri Akıncılar Kovanı’na bağlıydı.2 oğuldan ibaretti. 12 kişi sahip oldukları TMT silahları ise 6 piyade tüfeği ile 1 tabancadan ibaretti.6 Şubat 1964 günü Rumlar köy yakınlarından geçmekte olan Rum vasıtasına ateş açıldığı iddiasıyla köyü çepeçevre kuşatma eylemini başlattılar. Rum iddiası gerçek değildi. Arpalık köyümüze saldırmak için bir bahaneydi. Kardeşlerimizden ellerindeki silahları teslim etmelerini istediler. Ve eğer teslim etmezlerse köye girip katliam yapacaklarını da açıkça söylediler.

Köyün bir avuç yiğit halkı silahlarını teslim ederse başlarına gelecekleri biliyordu. Mücahitler, köylünün de onayıyla 250 Rum’a karşı direnme kararı aldı. Piyade silahlara her birine sadece 30 kurşun düşerken, tabancanın ise 90 mermisi vardı. Köylünün araba direksiyonu kullanarak yaptığı el yapımı yaklaşık 12 av tüfeğinin 40’ar mermisi vardı. Mücahitler, ellerindeki tüm mermileri kullanarak sivil halkı korumaya çalıştı. Ama köye girmeyi başaran Rumlar sadece sivil halkı değil, hayvanları dahi öldürdü.”

“ŞEHİT OLAN İSMAİL MUSA’NIN AVCUNDA BİR MERMİ, PALTOSUNUN CEBİNDE İSE 3 BİLYE VARDI”

Ersan, şehitlerden İsmail Musa Mani’nin hayatını kaybettiğinde henüz 13 yaşında olduğunu anımsatarak, “Musa’nın sıkı sıkıya kapalı tuttuğu avcunun içinde bir av tüfeği fişeği kana bulanmış pantolonunun cebinde ise 3 bilye bulundu. Tanıkların anlattığına göre küçük İsmail, Arpalık çarpışmlarında Mücahit ağabeylerinin yanından hiç ayrılmamıştı. Av tüfeğinde kullanmaları için boş kovanları doldurarak onlara yardım etmiş, vatani görevini bu şekilde yerine getirmişti” dedi.

Anma töreni, İsmail Musa Mani, Ali Hasan Mulla, Mehmet Hüseyin Büyük, Mustafa Osman Margili ve Hasan Mulla Mustafa’nın kabirlerine çiçek konulması ve dualar okunması ile sona erdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.