1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 57 YIL SONRA İLK KEZ!
57 YIL SONRA İLK KEZ!

57 YIL SONRA İLK KEZ!

Gazimağusa’da, Suriçi’ndeki Ay. Georgios Kserinos (Nastüryan) Kilisesi’nde 57 yıl sonra ayin düzenlendi.

A+A-

GALANOS’U GAZİMAĞUSA BELEDİYE BAŞKANI OKTAY KAYALP KARŞILADI VE BERABER BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Gazimağusa’da, Suriçi’ndeki Ay. Georgios Kserinos (Nastüryan) Kilisesi’nde 57 yıl sonra ayin düzenlendi.

Mağusa İnisiyatifi ile Güney Kıbrıs’taki “Mağusa Kentimiz” isimli örgütün birlikte organize ettiği ayine, yüzlerce Rum katıldı.

DAÜ Sanat Tasarım Merkezi olarak kullanılan binada en son 1956 yılında ayin düzenlenmişti. Bu tarihte Suriçi’nde yaşayan Türk ve Rumlar arasında çıkan anlaşmazlık sonucu Rumlar, Suriçi’nden çıkarılmış ve bir kere daha ayin yapılmamıştı.

NATIONAL GEOGRAPHIC TV DE GÖRÜNTÜLEDİ

Bu tarihi anı, dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic kanalı görüntüledi. Ayini düzenleyen Güney’deki Mağusa Metrpoliti Vasillios’un ise, kilisede en son ayini yapan piskoposun damadı olması dikkat çekiciydi.

Güney Kıbrıs’taki bir vakıf tarafından kilisenin tarihini Rumca, İngilizce ve Türkçe dillerinde anlatan broşürler de dağıtıldı.

Broşürdeki bilgilere göre kiliseyle ilgili efsaneler de mevcut. Efsaneye göre, kendisini öldürmek isteyen düşmanından kurtulmak isteyen kişi, kilisenin zemininden aldığı tozları surların üzerine çıkarak savuruyor. Düşman, bir yıl içerisinde ya ölüyor, ya da adayı terk etmek zorunda kalıyor.

Tarihi ayine Mağusa Rum Belediye Başkanı Aleksis Galanos da katıldı. Galanos’u Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp karşıladı.

GALANOS: “MÜZAKERELER BAŞLASIN, BİRLEŞİK KIBRIS’LA TAMAMLANSIN”

Mağusa Rum Belediye Başkanı Aleksis Glanos ile Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp basın mensuplarına açıklama yaptılar.

İlk açıklamayı yapan Galanos, 57 yıl sonra kilisede ibadet yapılması nedeniyle önemli bir gün yaşadıklarını belirterek, katkıları nedeniyle Oktay Kayalp’a teşekkür etti.

“Biz bir birbirimizi tanıyoruz” diyen Galanos, önümüzdeki hafta Maraş’la ilgili vizyonlarını içeren önemli açıklamalarda bulunacağını belirtti ancak detay vermedi.

Geleceğe baktıklarını söyleyen Galanos, iki toplum liderinin görüşmelere başlayarak müzakerelerini birleşik Kıbrıs’la tamamlamalarını umut ettiğini söyledi.

Galanos, Maraş’ın eski sahiplerine verilmesini beklediklerini, ayrıca Gazimağusa Suriçi’nin UNESCO dünya mirası listesine alınması için çalışacaklarını, Gazimağusa Limanı’nın da AB normlarında açılmasını istediklerini söyledi.

KAYALP: “BİRBİRİMİZİ ANLAMAK İÇİN ÖNEMLİ”

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp da, kent için önemli bir gün olduğunu belirterek, 57 yıl sonra ayin yapılmasının yanında Mağusalıların birbirlerini anlama açısından da önemli etkinlik olduğunu söyledi.

Kayalp, farklılıklar olabileceğini ancak bu farklılıkları hoşgörüyle karşılayarak ortak noktalarda çalışılabileceğini ifade etti.

Kayalp, amaçlarının iki toplumu yan yana getirip ön yargıları kaldıracak etkinlikler gerçekleştirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.