1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜ...
6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜ...

6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜ...

Diyetisyeni Deniz Bolçocuk: “Diyetisyenlerin Çalışma Alanları Oldukça Artmıştır”

A+A-

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Deniz Bolçocuk: “Diyetisyenlerin Çalışma Alanları Oldukça Artmıştır”

Diyetisyenlik mesleğinin ilk kez 1870’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde gündeme getirildiğini ve Amerikan Tıp Derneği’nin 1877 yılında kendisine bağlı bir Diyetetik Komitesi oluşturarak başına Sarah Tyson Rorer’i getirdiğini ifade eden Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Deniz Bolçucuk, 1880’de üç doktorun Mrs. Rorer’a kurumlarında bir diyet mutfağı açmasını önerdiklerini ve o tarihten sonra hastanelerde diyet mutfağının yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Bu gelişmeler sonrasında diyet alanında çalışacak kişi gereksiniminin ağırlık kazandığını söyleyen Bolçocuk, ilk kez 1899 yılında “Diyetisyen”ünvanı ile yeni bir meslek tanımının yapıldığını kaydetti.

İlk Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün ise 46 yıl önce 1962 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde kurulduğunu hatırlatan Bolçocuk, Türkiye’de ilk defa Diyetisyen diplomasının verildiği tarih olan 6 Haziran’ın “Diyetisyenler Günü” olarak kutlanmakta olduğunu belirtti. Diyetisyen Deniz Bolçocuk gün dolayısıyla yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

Diyetisyen Kimdir?

Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yükseköğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Eğitim- Öğretim programını tamamlayıpBeslenme ve Diyetetik diploması ile Diyetisyen unvanı alarak diyetisyenlik mesleği yapmaya hak kazanan kişidir.

Diyetisyenin Görevleri Nelerdir?

* Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini incelemek,

* Toplumun ve bireylerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemler almasını sağlamak,ilgili hizmetlerin geliştirilmesi için değerlendirmeler yapmak, plan program ve projeler üretmek ve bunların uygulanması için çalışmalar yapmak.

* Besin analizlerini yapmak,

* Diyet ürünleri geliştirmek,

* Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplara uygun diyetler planlamak,

* Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmet verilmesi için yemek listelerini düzenlemek,

* Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirlemek ve uygulanmasını sağlamak,

* Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitmek,

* Yemeklerin besin değerlerinin yeterli ve dengeli olmasını sağlamak.

Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Diyetisyenler;

- Eğitim kurumlarında Eğitici Diyetisyen

- Araştırma kurumlarında Araştırıcı Diyetisyen

- Hastanelerde Tedavici Diyetisyen (Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Onkoloji Diyetisyenliği Enteral-Parenteral Ünite Diyetisyenliği, Poliklinik Diyetisyenliği vb.)

- Toplu beslenme yapılan kurumlarda Yönetici Diyetisyen (okul, banka, lokanta, otel, yaşlı bakım evleri, yemek fabrikalarında)

- Toplum Sağlığı Diyetisyeni (bakanlıklar, ana-çocuk sağlığı merkezleri, uluslararası yardım kuruluşları vb. yerler)

- Besin endüstrisinde ürün danışmanı

- Özel danışmanlık ofislerinde

- Sağlık Kulüpleri, spor merkezleri vb. yerlerde danışman

- Sporla uğraşan kişi ve gruplara beslenme danışmanı olarak çalışabilmektedir.

thumbnail_dyt.-deniz-bolcocuk.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.