1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “6 TON SÜTÜ YERE BOŞALTTILAR İDDİALARI ASILSIZ”
“6 TON SÜTÜ YERE BOŞALTTILAR İDDİALARI ASILSIZ”

“6 TON SÜTÜ YERE BOŞALTTILAR İDDİALARI ASILSIZ”

“6 ton sütü yere boşalttılar” iddialarının asılsız

A+A-

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, “6 ton sütü yere boşalttılar” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, sütün pazarlanmasında sıkıntılar yaşandığı ancak sütlerin üreticilerden alınmamasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Tarım Bakanlığı, hem üretici hem imalatçı olan Yusuf Vuruşkan’ın sadece bin 500 litreye yakın miktarda bir sütünün döküldüğünü, Kamil Şenocaklı ve Hasan Öncüler isimli üreticilerin sütlerinin ise düzenli olarak SÜTEK tarafından alındığını ve pazarlandığını kaydetti.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, bugün Kıbrıs Gazetesi’nde “Altı ton sütü yere boşalttılar” başlığıyla yayınlanan ve “3 üreticinin 6 ton sütü yere boşaltmak zorunda kaldığı” yönündeki haberlerin kamuoyunu yanıltıcı bilgiler içerdiğini belirterek, iddialara yönelik açıklama yaptı.

Söz konusu haberde; “bazı üreticilerin sütlerinin Süt Endüstrisi Kurumu tarafından alınmaması nedeniyle bozulduğu ve dökmek zorunda kaldıkları” yönünde iddialar olduğu belirtilen bakanlık, haberde bahsi geçen üreticilerden birinin buzluğunun bozuk olması nedeniyle sütünün bozulduğunu, diğer ikisinin ise sütlerinin kurum tarafından düzenli olarak alındığı ifade etti.

Gerek dönemsel süt artışı, gerekse Türkiye pazarındaki daralma nedeniyle sütün pazarlanmasında sıkıntılar yaşandığının bir gerçek olduğu belirtilen bakanlık, ancak sütlerin üreticilerden alınmamasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Ülkede süt üretiminin mevsimsel olarak artması, bunun yanında önemli bir ihraç pazarı olan Türkiye’de de yaşanan süt artışı ve süt fiyatlarının 80 kuruşa inmesiyle oluşan krizden dolayı yaklaşık 3 aydır sütün pazarlanmasında sıkıntılar yaşandığını belirten bakanlık, bugüne kadar pazarlamadan kaynaklanan sorunlardan dolayı sütlerin bozulup dökülmesi gibi bir sorun yaşanmadığını ve bu yöndeki haberlerin büyük çoğunluğunun gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

Tarım Bakanlığı, özellikle dün Erdemli’de 6 ton sütün pazarlama sorunundan dolayı alınmadığını ve döküldüğünü iddia eden Yusuf Vuruşkan adlı üreticinin sütünün düzenli olarak alındığını belirterek, biri 2 bin litrelik, diğeri bin litrelik olmak üzere iki buzluğu bulunan ve günlük sütü 2 bin litre olan bu üreticinin zaten 6 bin litre sütü dökmek durumunda kalmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Bakanlık, Erdemli’de süt fabrikası bulunan ve iç piyasaya hellim de üreten Yusuf Vuruşkan’ın dökülmek durumunda kalan yaklaşık bin 500 litre sütünün dökülme sebebinin; buzluğun arıza yapması ve içerisindeki yaklaşık bin 900 litre sütün asitliğinin gelişmesi ve koku yapmasından kaynaklandığını belirtti.

“DİĞER İKİ ÜRETİCİNİN SÜTLERİ ALINMIŞTIR”

Aynı haberde; “sütlerinin alınmaması nedeniyle dökülmek zorunda kaldığı” yönünde demeç veren Kamil Şenocaklı ile Hasan Öncüler’in de sütlerinin düzenli olarak SÜTEK tarafından kontrolleri yapılarak alındığını ve pazarlandığını belirten bakanlık, bugüne kadar bu iki üreticinin de sütünde herhangi bir bozulma, dökülme ya da alınmama durumu olmadığını vurguladı.

“BAZI ÜRETİCİ SIKINTILARI FIRSAT BİLİYOR… SÜTEK HALK SAĞLIĞINI GÖZETİYOR”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, “Bazı üreticiler bu yoğun dönemde pazarlamada yaşanan sıkıntıları fırsat bilerek, her dökülen sütün sebebinin kurum olduğunu iddia etmesi üzücüdür. SÜTEK düzenli olarak gerekli numuneleri alarak PH değerine, kokusuna baktığı ve sıcaklığını ölçtüğü sütü almakta olup, herhangi bir sebeple üreticinin buzluğunda bozulmuş olan bir sütü halk sağlığını gözeterek imha etmektedir” dedi.

Süt Endüstrisi Kurumu’nun bu dönemde hem üreticilerin hem de imalatçıların mağdur olmaması için tüm tankerler, kalite kontrol ve pazarlama birimiyle 24 saat kesintisiz, özveriyle hizmet verdiğini belirten bakanlık, özellikle hafta sonları küçük işletmelerin süt almamaları nedeniyle pazarlamada sıkıntıların arttığını kaydetti.

Genel anlamda bir sıkıntı olmasına rağmen bugüne kadar bir iki bölgedeki açık sütler haricinde kimsenin elinde 1 litre süt kalmadığını vurgulayan bakanlık, sorunların giderilmesi için bakanlık ve SÜTEK’in çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.