1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 60 MİLYON TL AÇIĞI, HALK ÖDÜYOR!
60 MİLYON TL AÇIĞI, HALK ÖDÜYOR!

60 MİLYON TL AÇIĞI, HALK ÖDÜYOR!

Sistemdeki 60 milyon TL açığı, halk faturalarıyla ödüyor!

A+A-

Kıb-Tek’in çıktığı akıllı sayaç ihalesinde “İdari şartnamedeki hususların yerine getirilmediği” gerekçesiyle elenen üç firmanın açtığı ara emri davası 21 Temmuz’a ertelenirken, kurum için “kurtuluş” anlamı taşıyan akıllı sayaç ihalesi yine gecikiyor

 

Kıb-Tek’in sadece “aklı sayaç kullanılmamasından” dolayı yılda 60 milyon TL kaybı olduğu tespit edildi. Bu rakam, elektrik ücretlerinin bir miktar aşağı çekilmesi için yeterli. Sistemde oluşan kaybı, faturalar aracılığı ile vatandaş ödüyor

 

El- Sen Başkanı Çağlayan Cesurer: Bu sistemle kayıp ve kaçak elektrikle birilikte sayaçların hatalı okumasının önüne geçilecek. Akıllı sayaç sistemine geçilirken vatandaştan hiçbir şekilde ek ücret talep edilmeyecek. Kıb- Tek için akıllı sayaç, birçok konuda köklü çözüm demektir

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda yılda 60 milyon TL’lik kaçağa neden olan eski sistem sayaçların değiştirilmesi için çıkılan ihale, mahkeme koridorlarına düştü.

 

İlgili sistemin kurulamaması nedeniyle oluşan kaçakların, yüksek tarife ücretleri ile vatandaşa kesildiği ifade edilirken, yeni sisteme vakit kaybetmeden geçilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
 

Birçok firma, yeni ihale için başvururken, üç firmanın “İdari şartnamedeki hususların yerine getirilmediği” gerekçesiyle elenmesinin ardından başlayan mahkeme süreci devam ediyor. İlgili ara emri davası 21 Temmuz’a ertelendi.

 

Kıb-Tek çalışanlarının örgütlü olduğu sendika El-Sen’in başkanı Çağlayan Cesurer konuyla ilgili Havadis’e açıklamalar da bulundu. Ara emri davası açan firmaların daha önce de Kıb-Tek ihalelerine katıldığını kaydeden Cesurer bu nedenle bu firmaların ihale şartlarını gayet iyi bildiğini ancak şartları yerine getirememesi nedeniyle elendiğini anlattı.

 

Elektrikte akıllı sayaç uygulamasına geçilmesinin sorunların kökten çözümü olacağını ifade eden Cesurer aksi takdirde Kıb-Tek’in yılda 60 milyon TL zarar etmeye devam edeceğini açıkladı.
 

Cesurer bu sistemle kayıp ve kaçak elektrikle birilikte sayaçların hatalı okumasının da önüne geçileceğini söyledi. Sendika başkanı Cesurer ayrıca akıllı sayaç sistemine geçilirken de vatandaştan hiçbir şekilde ek ücret talep edilmeyeceğinin altını çizdi.

 

 

Mahkeme sürecinin uzamasının Kıb-Tek’e olumsuz yansıyacağını ifade eden Cesurer şu şekilde konuştu:

“6 yıldır bekleyen bir sürecin daha fazla beklemesi Kıb-Tek’in zararına olacaktır. Pek çok ara emrinin aylarca sürdüğünü gördük. Geçmişte takılan akıllı sayaçlar şu an da tıkır tıkır çalışıyor. Daha önce nötr hatların kopması nedeniyle bazı sorular yaşandı. Ancak bu sorunlar tespit edilerek sorun giderildi ve şu anda tüm sayaçlar tıkır tıkır çalışıyor.”

 

Cesurer ayrıca “Kıb-Tek’in akıllı sayaç alacak parası yok. Böyle bir ihaleye nasıl çıkıyor” sorularını da yanıtladı. Sendika başkanı Cesurer Kıb-Tek’in birçok alacağını yapılandırdığını ve 220 milyonun üstünde taksitlendirilmiş alacağı olduğunu açıkladı. Cesurer bu durumun idamesi içinde akıllı sayaç uygulamasının şart olduğunu savundu.

 

Cesurer, 2008 yılında AB katkılarıyla 22 bin 800 adet uzaktan erişimli tarifelendirilebilir sayacın altyapısı ile birlikte kazandırıldığını, ancak 2008 yılından beri bu konuda hiç bir adım atılmadığını ifade etti.

 

Sendika başkanı Cesurer, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun söz konusu sayaçlardan 11 bin tane alınmasına karar verdiğini kaydederek, uzaktan erişimli tarifelendirilebilir sayaçların Kıb-Tek’e kazandırılmasının sorunların çözümünde anahtar olacağını kaydetti.

 

Cesurer, süreç devam ederken bazı basın yayın organlarında gündeme taşınan olumsuz görüşleri hayretle izlediklerini belirterek, bilgi sahibi olunmadan, yeterli araştırma yapılmadan veya kasıtlı olarak gündem saptırılmaya çalışıldığını iddia etti.

 

Akıllı sayaç uygulamasının Kıb-Tek’e yarar sağlayacağının orta da olduğunu söyleyen Cesurer, “Açıklama yapacak kişiler doğru kaynaklardan bilgi almalıdır” dedi.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.