1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 7 TON SÜT ÇÖPTE
7 TON SÜT ÇÖPTE

7 TON SÜT ÇÖPTE

7 ton süt çöpte

A+A-

Bostancı’da hayvan üreticiliği yapan Türel Özdaş’a ait inek çiftliğinde üç günde 7 ton süt çöpe döküldü.


Süt Kurumu tarafından yapılan tahlillerde sütlerde ‘aflatoksin’ bulunması nedeniyle imha edilen sütler, üretici Özdaş’ı büyük zarar soktu.
Devletten aldıkları yemlerin bu hastalığa neden olduğunu öne süren Özdaş, tüm çabalarının heba olduğunu ve 9 bin TL’lik zarara uğradığını söyledi.
Özdaş, hükümetin üreticiyi batırdığını, hiç destek olmadığını ifade ederek zararını kimin karşılayacağını sordu.


Yemlere tahlil yapılmasını istediklerini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirten Özdaş, “Paramı devlet ödesin” dedi.
Özdaş, yarın hükümete dava açacağını söyledi.

Sennaroğlu: Balyada değil, mısır silajında var
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Türkiye’den getirtilen balyalarda herhangi bir sorun olmadığını ancak bazı mısır silajı yemlerde aflatoksine rastlandığını belirtti.
Yapılan tahlillerde bazı üreticilerin sütlerinde aflatoksin görüldüğünü ve ürünün imha edildiğini ifade eden Sennaroğlu, şikayetçi olan Bostancılı üreticinin mısır silajında sorun çıkmadığını ancak bir önceki yeminde sorun olabileceğini söyledi. Sennaroğlu, bunun tespitinin mümkün olmadığını belirtti.


Sennaroğlu, mısır silajında aflatoksin bulunan üreticilerin hemen bilgilendirildiğini ifade etti. Bakan, tüm mısır silajlarına tahlil yapılmadığını, örneklem yöntemiyle tahlil yapıldığını anlattı.


Sennaroğlu, sütün ‘aflatoksin’li bulunması hallerinde üreticinin tazmin edilmediğini kaydetti.

Aflatoksin nedir?

Tahıl ve yemlerde ve diğer kuru yiyeceklerde, nemin artması ve ısıya bağlı olarak, mantarlar çoğalarak küf zehri denilen zararlı bir zehirli toksik madde üretilir.
Bu zehirli maddelerden en dikkate değer olanı aflatoksindir.  Aflatoksinler genel olarak kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir.


Küf, yiyecek üstünde pamukçuk şeklinde yapılar oluşturarak ürerler. Bazen bu üreme gözle görülmeyen ürünün iç kısımlarında da gerçekleşebilir. Bu nedenle aflatoksinin gözle tespit edilmesi zordur.


Dışarıdan küf görünen besinlerde, küflü kısmın alınarak diğer kısımlarının yenmesi de bu nedenle sakıncalıdır. Çünkü gıda ürününün iç kısımlarında da zehirli aflatoksinler bulunabilir.

Nasıl oluşur?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.
Küfün veya sporlarının insan sağlığına çoğu kez herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına karşın,  ürettikleri maddelerin bir kısmı zararlıdır ve bu maddelerin birçoğu yüksek sıcaklık ile ortadan kaybolmamaktadır. Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde aflatoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.