1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 77 YAŞINDA ADAM ASKERE ÇAĞRILDI
77 YAŞINDA ADAM ASKERE ÇAĞRILDI

77 YAŞINDA ADAM ASKERE ÇAĞRILDI

"Sabah sabah Asal Şubeden Askerlik ile ilgili mektubu alınca tansiyonum çıktı. Sinir ve öfkeden fes başımdan uçtu...'

A+A-

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Asal Şube, 1937 doğumlu, 4 çocuk babası, 15 torun sahibi Orhan Uğuroğlu'nu, askerlik yaptığına dair herhangi bir bilgiye arşiv kayıtlarında rastlanmadığı gerekçesi ile Asal Şubeye çağrıldı.

Asker Alma Şubesi Müdürü Piyade Binbaşı Koral Uğurluay imzalı, Asal 1170-966-14/ sayılı bir bildirim belgesi ile Askere Alma Şubesine davet edilen Orhan Uğu-roğlu'ndan askerlik yaptığına dair belgeleri ibraz etmesi istendi.

Gerekli evrakların verilmemesi halinde yurt dışına çıkışının yasaklanacağı bildirilen Orhan Uğu-roğlu'ndan KKTC kimlik belgesi, doğum kayıt belgesi, askerlik terhis durum belgesi, 5 adet posta pulu ebatlarında resim istendi.

Asal Şubeye bağlı Asker Alma Şubesine giden Lefkoşa'lı Orhan Uğuroğlu'na şubede gerekli belgeleri ibraz etmesi halinde kendisine tekrar askerlik yapmaması konusunda gerekli yardımın yapılacağı bildirildi.

"Tansiyonum çıktı"

Orhan Uğuroğlu yaptığı açıklamada, "sabah sabah Asal Şubeden Askerlik ile ilgili mektubu alınca tansiyonum çıktı. Sinir ve öfkeden fes başımdan uçtu. 1937 doğumluyum ve 4 çocuğum var. 4 Çocuk sahibi olmamın yanı sıra, 15 de torun sahibiyim. Torunumun çocuğu var ve ben şimdi torunumun çocuğu ile askere mi gideceğim dedi.

"Hem Lefkoşa'da hem de dağda yaptım"

Orhan Uğuroğlu devamla şöyle konuştu:
"Ben 1963 olaylarından sonra askerliğimi Marmara, 8. Bölgede yaptım. O zamanlar belli devrelerde Lefkoşa'dan dağ birliklerine kısa süreli gitmeler de vardı. Dağda da askerlik yaptım. Hatta bir süreliğine Boğaz bölgesindeki Plümer'in ağaçlarının olduğu bölgede de askerliğim var. Berber olduğum için bana dükkânımı açma izni de vermişlerdi. Zaman zaman gidip dükkânımı da açar ve para kazanır birlikteki askerlerin saçlarını da keserdim'

"Maaşı tekrar bağlamadılar"

O devirde maaş olarak 4 lira verirlerdi. Ben bir iki ay 4 lira maaşı aldım. Ama daha sonra zaman
zaman dükkânıma da giderek çalıştığım için 4 lira maaşı bana kestiler. Komutanlara şikâyet ettiysem de 4 lira maaşı tekrar bağlamadılar.'

"Bu yaşta bizden ne yütecekler?"

Orhan Uğuroğlu açıklamalarına devamla, askerlik yaptığım dönemlerde Ali Çakır, Mehmet Münür ve Tunç Bey isimli Türkiyeli bir de komutanım vardı. 4 lira maaşımı da Mehmet Münür kesmişti. İtiraz edince de bana senin dükkânın var sen maaş almayı dükkânın nedeni ile hak etmiyorsun demişti.

Şimdi bu kadar yıldan sonra bana askerlik yapmadın ve askerlik yapacaksın diyorlar. Şimdi bu yaşta benden ne yütecekler? Torunum ile beraber nöbet mi tutacağım? Yoksa patates mi ayıklatacaklar? Duyduğuma göre bazı yaşlı kişileri askere alıp, çocuklar ile birlikte askerlik yaptırıyorlarmış. Bu yaştan sonra bıraksınlar bizi çünkü bu dakikadan sonra bizden hayır gelmez dedi.

 

Detay

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.