1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 86 YILLIK HASRET BİTTİ!
86 YILLIK HASRET BİTTİ!

86 YILLIK HASRET BİTTİ!

Büyük buluşma!

A+A-

1931 yılında Filistin’e satılan annesinin izini sürdü, Lefke’deki yeğenlerini buldu. 86 yıllık hasreti dindiren Ali Aljamal, ailesi ile hasret giderdi.

İNATLA AİLESİNİ ARADI

1917 yılında Filistin’e gelin giden ve sekiz çocuk doğuran Arife Salih, Lefke’de yaşayan Karagözlü ailesinin halası. Evlendiğinde 14 yaşındaydı ve altı çocuklu ailenin en küçük kızıydı. Adadan kopsa da, ailesine hep Kıbrıs’ı anlattı. Oğlu Ali, annesinin gidişinden 86 yıl sonra adaya döndü

GÜNEYE GİTTİLER

Anne Arife Salih, her zaman çocuklarına, Kıbrıs’taki ailelerinden kopmamasını aşıladı. 1974 sonrası ailenin izini süren Arife Salih’in iki çocuğu kuzey yerine, Güney Kıbrıs’a gitti. Aljemal ailesi Filistin’den Ürdün’e, Karagözlü ailesi de maden için Lefke’ye göç edince, bağlantı koptu

BEN DE KIBRISLIYIM

Gerek Filistin, gerekse Kıbrıs’taki savaş ve yokluk yıllarına, göçlerin de eklendiğini belirten Ali Aljemal, “Mektupla olan haberleşme de kesilince, birbirimizin izini kaybettik. Şimdi yeniden doğmuş gibi mutluyum. Kıbrıslı olduğumu hissettim” dedi

Gürsel KARAGÖZLÜ

Filistin’e 1917 yılında gelin verilen Vretçalı Mehmet Salih Karagözlü’nün kızı Arife Salih’in çocukları, annelerinin vasiyetini yerine getirdi, Lefke’deki akrabalarını izini sürdü. Arife Salih, 1977 yılında yaşamını yitirirken, büyük oğlu Ali Aljmal, Ürdün’den adaya gelerek, Lefkeli Karagözlü ailesi ile hasret giderdi.

1931 yılında, Filistin’e gelin giden 1917 doğumlu Arife Salih’in, oğlu Ali Aljamal 86 yıl sonra Kıbrıs’ta yaşayan annesinin akrabalarını buldu.

1920 ve 1950 yılları arasında yüzlerce Kıbrıslı Türk ailenin, kızlarını “Araplarla” evlendirdiği biliniyor. Genç kızlar, hatta çocuk denecek yaşta, ya Araplara “satıldı” ya da “daha iyi bir yaşam sürsün” diye verildi.

Arife Salih ise, altı çocuklu fakir bir maden işçisinin kızı olarak, “daha iyi yaşam sürsün” diye, yaşı büyütülerek Filistinli Hasan Aljamal ile evlendirildi.

Arife Salih de maddi durumu iyi olmayan 4 kız, 2 erkek toplam 6 çocuk sahibi Salih Hüseyin’in  en küçük kızıydı. Salih Hüseyin o dönemdeki hayat şartlarından dolayı çocuklarını geçindiremeyecek durumda olduğundan, maddi durumu iyi olan Filistinli Hasan Aljamalisimli gence 14 yaşındaki kızını verdi. Üstelik, yaşı küçük Arife Salih’in yaşını 17 olarak büyüterek.

Hasan isimli gençle 1931 yılında Filistin’de evlenen Arife Salih’in bu evlilikten Raife, Ali, Zeki, Fuzi, Muhammed, Lebibe, Suziye ve İman isimli 5 kız 3 erkek, toplam sekiz çocuğu oldu.

Kocasını bırakmadı…

Arife Salih, 1937 yılında dünyaya getirdiği 2 yaşındaki kızı Raife ile birlikte, 1939 yılında Kıbrıs’taki ailesini ziyaret eder.

Arife Salih, en son 1943 yılında aile özlemini gidermek için Kıbrıs’a ailesini görmeye gelir.

1943 yılındaki bu ziyaret, Arife Salih’in ailesini son kez gördüğü ziyaretti.

1947-1948 yıllarındaki İsrail’in Filistin’e uyguladığı baskı ve topraklarını bombalaması aile fertlerinde korku yaratır.

1947 yılında Arife’nin kocası Hasan, Arife’ye çocuklarını da yanına alarak savaştan kaçmalarını ve Kıbrıs’a ailesinin yanına dönmesini söyler,

Arife, kocasının bu teklifini reddeder ve “Öleceksek hep birlikte ölelim” diyerek Kıbrıs’a dönmez.

Ürdün’’e göç…

Aile daha sonra 1948 yılında Ürdün’e göç etmek mecburiyetinde kalır. Aile yaşamını bugüne kadar Ürdün’de sürdürmeye devam eder.

Aljamal ailesi, Ürdün’de yeni bir hayat kurar. Arife ve Hasan çocuklarını okutarak belli meslek gruplarında hayata atılmalarını sağlar. Arife ve Hasan’ın çocukları büyüyerek evlenirler ve çoluk çocuğa karışırlar. Her biri çeşitli meslek sahibi olan çocukları dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamlarını sürdürürler.

1953 yılında bağlantı kopar…

Arife, 1953 yılına kadar Kıbrıs’taki ailesi ile mektuplaşır, orada ailesi ile çektirdiği fotoğrafları Kıbrıs’taki ailesine gönderir.

Ne olursa, bu yıldan sonra olur. 1953 yılından sonra Kıbrıs ile bağlantıları kopar ve ailesi ile mektuplaşması da kesilir.

Savaş, tamamen ayırır

Ailenin çocukları, Kıbrıs’taki aileleri ile tekrar bağlantı kurmaya çalışırlar ancak 1974 yılında Kıbrıs’ta çıkan savaş nedeni ile Kıbrıs’a gönderdikleri mektuplara cevap alamazlar.

Ailenin oğlu olan Ali, mektuplara cevap alamamalarının sebebinin Kıbrıs’ta olan savaştan sonra Kıbrıs’ın ikiye bölündüğünü ve yazdıkları mektupların Kıbrıs Rum kesimine gittiğini öğrenir.

Ürdün’e yerleşen aile bireylerinden Muhammed ve Zeki, Kıbrıs’taki aileye ulaşabilmek için 1980 yılında Kıbrıs’a gelmeye ve aileyi bulmayakarar vererek bilet alırlar.

Güneye inerler…

Muhammed ve Zeki, Kuzey’de Ercan Hava alanına bilet alınacaklarını bilmediklerinden Güney Kıbrıs’a gelmiş olurlar.

Kıbrıs’a gelen iki kardeş ellerindeki adresi oradaki görevlilere gösterdikleri zaman  bu adresin Kuzey’de kaldığını ve oraya geçemeyeceklerini öğrenirler. Muhammed ve Zeki Güney’de bazı girişimler yaparak Ledra Palas kapısına gelerek Türk yetkililer ile görüştükten sonra dayıları Yusuf Salih’e ulaşırlar ve Ledra Palas kapısında 2 saat görüşme imkanı bulurlar. Peşisıra apar topar Ürdün’e dönerler…

Ürdün’e geri döndükten sonra tekrar mektuplaşmak isterler ancak mektuplarına Lefke- Kıbrıs yazdıklarından ve Mersin 10Turkey yazmadıklarından mektuplar Kıbrıs’taki aileye ulaşmaz, bağlantı yeniden kopar.

Ali Aljamal peşini bırakmaz

Arife ve HasanAljamal’ınikinci çocuğu olan Ali Aljamal, 2017 yılında tekrardan araştırmaya girerek Kıbrıs’taki ailesine ulaşır. Kıbrıs’taki ailesine kavuşan Ali Aljamal, büyük bir mutluluk yaşar.

Çok mutluyum

Ali Aljemal, çok duygulu anlar yaşadığını söyledi. Ailesine kavuşmanın büyük bir keyif olduğunu belirten Aljemal, Ürdün’e mutlu döneceğini belirtti.

Annesinin her fırsatta kendisine, “Kıbrıs’taki ailemizi unutma. Orada senin has yeğenlerin, dayıların, teyzelerin yaşıyor” dediğini belirten Ali Aljemal, her zaman aklının bir köşesinde Kıbrıs’a gelmek olduğunu söyledi.

Gerek Filistin, gerekse Kıbrıs’taki savaş ve yokluk yıllarına, göçlerin de eklendiğini belirten Ali Aljemal, “Mektupla olan haberleşme de kesilince, birbirimizin izini kaybettik. Şimdi yeniden doğmuş gibi mutluyum. Kıbrıslı olduğumu hissettim” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.