1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “960 KAYITLI AVUKAT VAR... 714’Ü MESLEK İCRA EDİYOR”
“960 KAYITLI AVUKAT VAR... 714’Ü MESLEK İCRA EDİYOR”

“960 KAYITLI AVUKAT VAR... 714’Ü MESLEK İCRA EDİYOR”

“MERHUM BAŞSAVCI YARDIMCISI MEHMET ALİ ŞEFİK ANISINA 7. MAKALE YARIŞMASI” SONUÇLARI AÇIKLANDI

A+A-

BİRİNCİLİK BATUHAN DOKTOROĞLU’NUN

5 MAKALENİN KATILDIĞI YARIŞMANIN KONUSU “CEZA MEVZUATIMIZDA GENÇ VE ÇOCUK SUÇLULARIN YARGILANMASI VE TOPLUMA KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN EKSİKLİKLER”Dİ

NARİN FERDİ ŞEFİK: “MEHMET ALİ ŞEFİK GENÇLERE YARDIM EDİLMESİ, ELLERİNDEN TUTULMASI GEREKTİĞİNE İNANIRDI... SAYIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR... GENÇ AVUKATLAR ÖNLERİNE ÇIKAN HER FIRSATI DEĞERLENDİRSİN”

“KKTC’DE KAYITLI AVUKAT SAYISI 960, MESLEK İCRA EDENLERİN SAYISI 714”

PROF. DR. DURMUŞ TEZCAN “ÇOCUK VE GENÇLERİN YARGILANMASINDA AİHM KARARLARI BAŞLIĞINDA DEĞERLENDİRME” KONULU KONUŞMA YAPTI

Merhum Başsavcı Yardımcısı Mehmet Ali Şefik anısına bu yıl 7.’si düzenlenen makale yarışmasında birinciliği genç avukat Batuhan Doktoroğlu kazandı.

“Ceza mevzuatımızda genç ve çocuk suçluların yargılanması ve topluma kazandırılmasına ilişkin eksiklikler” konulu makale yarışmasının sonuçları bugün açıklandı ve Lefkoşa Sarayönü’ndeki Posta Dairesi konferans salonunda düzenlenen törenle ödüller dağıtıldı.

Ödül töreninde ayrıca İstanbul Kültür Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Durmuş Tezcan, “Çocuk ve gençlerin yargılanmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları başlığında değerlendirme” konulu bir konuşma yaptı.

Stajyer avukatlarla en fazla 5 yıllık avukatların katılabildiği yarışmada 5 makale yarıştı. Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter, Yüksek Mahkeme Yargıcı ve merhum Mehmet Ali Şefik’in eşi Narin Ferdi Şefik, avukat Mustafa İnan ve avukat Süleyman Dolmacı’dan oluşan seçici kurulun değerlendirdiği yarışmada, Batuhan Doktoroğlu’nun makalesi birinci seçildi.

Doktoroğlu’na plaketini Nevvar Nolan verirken; Narin Ferdi Şefik hediye, Başsavcılık adına plaketi de Ersoy Ölçter takdim etti.

Yarışmaya katılan diğer avukatlar Aysu Erginel, Gülay Süleymanoğlu, Serkan Mesutoğlu ve Zarif Avcılar’a da plaket verildi.

1366983757.jpg

ŞEFİK: “GENÇLERİN ELİNDEN TUTULMASI GEREKTİĞİNE İNANIRDI”

Yüksek Mahkeme Yargıcı ve merhum Mehmet Ali Şefik’in eşi Narin Ferdi Şefik, yarışma sonuçlarını açıklarken yaptığı konuşmada, eşinin genç meslektaşlarına yardım edilmesi, ellerinden tutulması gerektiğine inanan bir kişi olduğunu belirterek, bugün artan avukat sayısı nedeniyle genç avukatların staj yapmakta bile zorlandığını söyledi.

Bu yüzden genç meslektaşlarının, önlerine çıkan her fırsatı değerlendirip kendilerini geliştirmesini tavsiye eden Şefik, makale yarışmasında kazanmanın değil, üretmenin önemli olduğunu belirtti.

“960 KAYITLI AVUKAT VAR... 714’Ü MESLEK İCRA EDİYOR”

Narin Ferdi Şefik, KKTC’de kayıtlı avukat sayısının 960; meslek icra edenlerin sayısının 714 olduğunu ayrıca 89 da stajyer avukat bulunduğunu belirterek, sayının her yıl arttığını; geçen yıl mesleğini icra edenlerin sayısının 651 olduğunu açıkladı.

Şefik, yarışmaya gönderilen beş makalenin tümünü de beğeniyle okuduğunu ifade ederek, gelecek yılki yarışmaya daha çok katılım olmasını diledi ve gelecek yılki konuyu daha sonra duyuracaklarını ifade etti.

1366983774.jpg

TEZCAN’DAN RENKLİ KONUŞMA

Ödül töreninin başında  “Çocuk ve gençlerin yargılanmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları başlığında değerlendirme” konulu renkli bir konuşma yapan İstanbul Kültür Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Durmuş Tezcan, ilgiyle dinlendi.

AİHM’deki davalarda ad-hoc hakim olarak bulunan ve Türkiye’nin avukatlığını da yapan Tezcan, “Türkiye’de bugün hiçbir mahkeme AİHM içtihatlarını bir kenara koyarak karar veremez” dedi.

İnsan haklarının ve çocuk haklarının çok önemli olduğunu ve uluslararası sözleşmelerle de kurallara bağlandığını vurgulayan Tezcan, Türkiye’deki kanun ve uygulamalar hakkında bilgi aktardı.

“ÇOCUKLARA KELEPÇE YASAK”

Prof. Dr. Tezcan, 2005’te yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu’na göre, soruşturma evresinde “şüpheli”; kovuşturma evresinde “sanık” ve kesin hüküm evresinde “hükümlü” sıfatı kullanılması gerektiğini kaydederek, Türkiye’de yargılanan çocuklara gereksiz yere kelepçe takılmasının yasak olduğunu; çok sınırlı durumlarda kelepçe takıldığını belirtti.

Tezcan, müdafisi olmayan çocuğun savunmasının da alınamadığını; bu düzenlemeyle kollukta işkencenin önüne büyük ölçüde geçildiğini kaydederek, 70 milyonun üzerinde nüfusu bulunan Türkiye’de yine de bazı istisnalar olabileceğini ancak iyi niyetin önem taşıdığını anlattı.

HER İLDE ÇOCUK MAHKEMESİ

Türkiye’de çocuk suçluların yargılanmasıyla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tezcan, her ilde çocuk mahkemesinin zorunlu olduğunu ayrıca çocuk ağır ceza mahkemeleri de bulunduğunu ve Terörle Mücadele Yasası’na göre artık suçları ne olursa olsun çocuk suçluların çocuk mahkemelerinde yargılandığını kaydetti.

“ÇOCUKLAR EN ÇOK KAP KAÇ OLAYLARINDA SUÇA İTİLİYOR”

Durmuş Tezcan, Türkiye’de çocukların en çok suça itildiği konunun kap-kaç olayları olduğunu; uyuşturucu ve bağımlılık yaratan maddelerle ilgili de büyük sorunlar yaşandığını belirterek, sadece kullanıcı olan çocuklara verilecek cezalarda denetimli serbestlik uygulamasının yaygınlaştırıldığını ancak suçun tekrarı halinde sıkıntılar doğduğunu söyledi.

Tezcan, Türkiye’de çocukların kan davalarında da hep kullanıldığını kaydetti.

1366983749.jpg

Kaynak: TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.