1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 9'UNCU PARSELDE DOĞAL GAZ DENEME SONDAJI BAŞLADI
9'UNCU PARSELDE DOĞAL GAZ DENEME SONDAJI BAŞLADI

9'UNCU PARSELDE DOĞAL GAZ DENEME SONDAJI BAŞLADI

İlk sondaj denemesi;

A+A-

 

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) bulunan ve “Onasagora” olarak adlandırılan 9’uncu parsele ulaşan ENI-KOGAS şirketine ait “Saipem 10.000” platformu ilk sondaj denemesini dün gerçekleştirdi.

Simerini ve diğer gazeteler, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün sabah ENI şirketinin Larnaka’dan havalanan helikopteriyle platforma gittiğini ve dönüşünde yaptığı açıklamada, platformun dün ilk sondajına başladığını açıkladığını yazdılar.

Habere göre Lakkotripis açıklamasında, ENI şirketinin dün ilk sondaj denemesine başladığını ve derine inerek sondaja başlamasının an meselesi olduğunu belirtti.

Sondaj prosedürünün aslında platformun 9’uncu parsele vardığı an başladığını ifade eden Lakkotripis, dün platforma gerçekleştirdiği ziyarette sondaj prosedürü, güvenlik önlemleri ve diğer konular hakkında bilgi alma fırsatını elde ettiğini söyledi.

Lakkotripis, söz konusu parselde cesaret verici bulguların olduğunu ancak sondaj gerçekleşmeden kimsenin emin olamayacağını vurguladı ve 80 gün içerisinde sondajın tamamlanacağını ve ilk ön sonuçların alınacağını ifade etti.

Her şeyin ilk sondajdan alınacak sonuçlara bağlı olduğunu, verilen incelenmesinin günler veya haftalar alabileceğini beliren Lakkotripis, ancak bunun başka sondajlara geçilemeyeceği anlamını taşımadığını vurguladı.

Bir soruya karşılık Lakkotripis, Güney Kıbrıs doğal gazının Mısır ve diğer ülkelere ihracatının da seçenekler arasında olabileceğini söyledi.

Lakkotripis ayrıca, platform ziyareti sırasında çalışmaların Türk gemisi tarafından izlenmesi konusunun gündeme gelmediğini, ziyaretin tamamen teknik bilgilendirme içerikli olduğunu da belirtti.

SİLİKİOTİS: “KARA TERMİNALİ OLMADAN DOĞAL GAZ GELEMEZ”

Öte yandan Politis gazetesi, Rum AP Milletvekili Neoklis Silikiotis’in, 9’uncu parselde doğal gaz sondajının başlamasını memnunlukla karşıladığını ancak Mısır’a boru hatları aracılığıyla doğa gaz satışı anlaşması imzalanmasının Güney Kıbrıs’ta kara terminali inşası ihtimalini düşüreceği uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Silikiotis, Vasiliko bölgesinde doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulmaması durumunda doğal gazın iç piyasa ihtiyaçlarını gidermek için nasıl adaya getirilebileceği sorusunu da gündeme getirdi.

AP ENERJİ KOMİTESİ GÜNEY KIBRIS’A GİDECEK

Gazete, bir diğer haberinde, Silikiotis’in önerisi sonrasında Avrupa Parlamentosu (AP) Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi’nin, Güney Kıbrıs’ın enerji güvenliği ve bölge ülkelerle işbirliği ilişkilerinde üstlenebileceği role dikkat çekmek amacıyla 2015 yılının Eylül ayında Güney Kıbrıs’ı ziyaret etme kararı aldığını da belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.