1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI, TÜRKİYE'YLE AÇILMASI PLANLANAN FASLI TARTIŞIYOR
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI, TÜRKİYE'YLE AÇILMASI PLANLANAN FASLI TARTIŞIYOR

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI, TÜRKİYE'YLE AÇILMASI PLANLANAN FASLI TARTIŞIYOR

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BİLDT, ALMANYA'YI TÜRKİYE KONUSUNDA UYARDI: "AB'NİN GENİŞLEME POLİTİKASI KISA VADELİ KAPRİSLERE KONU EDİLEMEZ"

A+A-

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde 26 Haziran'da açılması planlanan bölgesel politikalar faslını engellemeye teşebbüs eden Almanya'yı uyardı.

AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısına girerken basına konuşan Bildt, AB'nin Türkiye politikasının değişip değişmediği sorusuna, "Hayır, neden değişsin? AB stratejik bir yapı ve stratejik politikalar takip eder. Yeni ülkelerin katılımı kıtaya barış ve istikrar getiren en başarılı ve en önemli AB politikasıdır. Orada burada kısa vadeli kaprislere konu edilecek bir politika değildir" yanıtını verdi.

Bildt, "(Türkiye ile) uzun yıllara dayalı politikamız ve verilen taahhütler var. Daima farklı ülkelerde çeşitli olaylar yaşanır. Bir ya da bir başka ülkedeki asabiyet nedeniyle AB'nin stratejisi değişemez" ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da "Türkiye'nin geleceğinin bizimle birliktelik olduğuna hep inandım. Fakat bunun için ihtiyaç duyulan çalışmalarda büyük ilerlemeye ihtiyaç var" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, bugünkü toplantıda yeni fasıl açılması kararının çıkmasını beklemediğini belirterek, "Türkiye'de son haftalarda yaşanan tırmanış iyi olmaktan uzak ama diğer taraftan (Türkiye ile bu diyaloğun) kesilmesi ya da seyrekleşmesi tehdidine izin vermemeliyiz" dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ise yeni fasılda müzakereler başlamadan önce bazı hareketlenmelerin olması gerektiğini söyledi.

Bu arada AB Dönem Başkanı İrlanda'nın sözcüsü Deirdre Farrell, Türkiye ile 26 Haziran'da Bölgesel Politikalar faslını açmayı dönem başkanlığı gündeminde tutmaya devam edeceklerini kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen, görüşmelere yakın bir AB diplomatı ise "Almanya ve Hollanda yeni faslın açılmasına onay vermeme tutumunu sürdürüyor ve bunu değiştireceklerini sanmıyorum" dedi.

 

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.