1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AB, GÜNEY KIBRIS’I DESTEKLEYECEK”
“AB, GÜNEY KIBRIS’I DESTEKLEYECEK”

“AB, GÜNEY KIBRIS’I DESTEKLEYECEK”

KIBRIS SORUNUNDA İLERMELE ÇAĞRISI

A+A-

ANASTASİADİS’TEN BARROSO’YA TEŞEKKÜR

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin, bu zor günlerde, Güney Kıbrıs’ı destekleme yönündeki kararlılığını dile getirirken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, taahhütlerini yerine getirecekleri sözü veren Barroso’ya teşekkürlerini sundu.

Alithia gazetesi “AB Kıbrıs’ı Destekleyecek... Gecikmeler Pahalıya Mal Oldu... Barroso’ya Teşekkürler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Brüksel’de bulunan Anastasiadis’in dün Barroso ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre yaklaşık bir saat süren görüşmede ele alınan temel konular, ekonomi ve Kıbrıs sorunu oldu.

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Barroso, “Kıbrıs ve kişisel olarak Anastasiadis’in gösterdiği güçlü sorumluluktan dolayı memnuniyetimi dile getirdim” şekilde konuştu.

Güney Kıbrıs’ın AB ailesinin bir üyesi olduğu ve böyle kalmaya devam edeceğinden söz eden Barroso, “AB, bu oldukça zor günlerde Kıbrıs ve Kıbrıslıların yanında olmaya kararlıdır” dedi.

Euro Grubu’nda anlaşmaya varılan uyum programının önemine dikkat çeken Barroso, bunun, Güney Kıbrıs’ın önceden içerisinde bulunduğu sürdürülemez durumdan uzaklaşması için istenen araçları sağladığını belirtti.

Barroso, ekonomik modelini ve aşırı büyümüş bir banka sisteminin zayıflıklarını gözden geçirmesi için Güney Kıbrıs’a yardım edeceğini de ifade etti.

“Kıbrıs’taki durum, gecikmelerin pahalıya mal olduğunu göstermiştir ve en çok acı çeken de vatandaşlar olmuştur. Bu yüzden daha fazla zaman kaybetmememizin elzem önemi vardır” dedi.

İstikrar ve politik uzlaşının, doğru politikaların uygulanması ve ülkeye krizden çıkmasına yardım etmesi için temel önkoşullar olduğundan bahseden Barroso, uyum programı anlaşmasından, ayrıca tüm ön faaliyetlerin benimsenmesinden ötürü Rum makamlarını kutladı ve bunun, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan çok olumlu bir işaret olduğuna dikkat çekti.

“İyileşme zaman alacak” diyen Barroso, bu toplumsal şoktan kaynaklanan toplumsal etkilerin göğüslenmesi için Güney Kıbrıs’a yardım etmelerinin önemini vurguladı.

Barroso, bu çerçevede, bütün uygun kaynakların olabildiğince süratli ve etkin biçimde Kıbrıs’a yardım için seferber edilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Barroso, Anastasiadis’in niyetlerini dinlediğini ve Kıbrıs için hayati öneme sahip bu konuda ne hissettiğini bildiğini söyledi.

Gerek Kıbrıs halkı, gerekse AB için önemli olan bir çözüme varmak için bu konuda ilerlenmesinin gerekliliğini tekrarladığını belirten Barroso, “Anastasiadis’e, tam desteğini ve her iki tarafın da istemesi şartıyla, AB’nin desteğini güçlendirme ve artırma olanaklarını vurguladığını söyledi.

ANASTASİADİS

Anastasiadis ise, basın toplantısındaki açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın geçirmekte olduğu bu zor günlerde Barroso’nun büyük ilgi ve desteğini takdir etti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın gereken reformları yerine getirebilmesine ve ekonomisini yeniden şekillendirebilmesine yardım edecek bir teknik destek grubu oluşturma kararından dolayı da Barroso’ya teşekkürlerini sundu.

Euro Grubu’nun, geçen hafta Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) finansal yardım paketinin ilk dozunu onayladığını anımsatan Anastasiadis, ortaklarının, hükümetin ve halkın samimi çabalarının farkında olmasının önemli olduğunu belirtti.

Anastasiadis, üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmeye ve değişiklikleri uygulamaya devam edecekleri teyidinde de bulundu.

“KIBRIS İÇİN ÖNEMLİ”

Öte yandan Fileleftheros gazetesine göre önceki günkü zirve toplantısında, enerji ve vergi konularında sağlanan ilerlemeler konusunda, Barroso’nun, adanın Avrupa enerji haritasında yer almasına boyut kazandırmaktan kaçınarak, bunun “Kıbrıs için önemli” olduğunu söylemekle yetindiğini belirtti.

Gazete Kıbrıs sorununda ise Barroso’nun çözüm mesajı verdiğini yazdı.

“Kıbrıs halkının çok beklediği ve Avrupa Birliği için çok önemli olan nihai anlaşmaya varılması için müzakerelerin ilerletilmesinin önemini tekrarladım” diyen Barroso, Komisyon’un, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine yönelik tam desteğini ve “her iki taraf da isterse” Brüksel’in müdahil olmasını güçlendirmeye hazır olduklarını yineledi.

300-400 MİLYON EURO İÇİN SIKI MÜCADELE

Gazete ayrıca Rum Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ın içinde bulunduğu ekonomik zorluklara atıfta bulunarak 2014-2020 AB bütçesi çerçevesinde AB’den talep ettiği ekstra 300-400 milyon Euro için sıkı mücadele vermekte olduğunu bildirdi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Anastasiadis’in sıkı çalışma arkadaşlarının, ek ödenekler elde etme çabasıyla, Avrupa Parlamentosu ve Troyka yetkililerinin katkılarını isteyerek Brüksel’de temaslarda bulunduğunu yazdı.

Anastasiadis’in bu konuyu Barroso’ya da ilettiğini kaydeden gazete, Barroso’nun, bu konu kendi yetki alanına girmediği için taahhütte bulunmaktan kaçındığını aktardı.

DİĞER GAZETELERİN BAŞLIKLARI

Diğer gazeteler Barroso-Anastasiadis ortak basın toplantısını şu başlıklarla verdi:

Politis: “Şoktan Sonra Yardım... Barroso Lefkoşa’ya Euro Akışı Sözü Veriyor”

Haravgi: “Pratiğin Aksine Çok Laf... Barroso ‘AB Kıbrıs’ın Yanında’ İddiasında Bulunuyor”
 
Simerini: “Kıbrıs’a Derhal Kaynak Akışı... Anastasiadis-Barroso Cesaretlendirici Görüşmesi... ‘Çabalarımız Biliniyor’... ”

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.