1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AB KIBRIS SORUNUNA HEMEN ÇÖZÜM İSTİYOR”
“AB KIBRIS SORUNUNA HEMEN ÇÖZÜM İSTİYOR”

“AB KIBRIS SORUNUNA HEMEN ÇÖZÜM İSTİYOR”

Avrupa Birliği’nin (AB) Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) ikinci doğrulama sondajı başlamadan veya her halükarda Mayıs 2014 tarihindeki AP seçimleri öncesinde Kıbrıs sorununa “ekspres” çözüm istediği

A+A-

Avrupa Birliği’nin (AB) Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) ikinci doğrulama sondajı başlamadan veya her halükarda Mayıs 2014 tarihindeki AP seçimleri öncesinde Kıbrıs sorununa “ekspres” çözüm istediği, bu isteğin AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle tarafından yarın sabah Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yapacağı kahvaltıda gündeme geleceği iddia edildi.

Fileleftheros, “Menüde Kıbrıs Sorununun Olduğu Füle-Davutoğlu Kahvaltısı” başlığı altında verdiği haberinde, AB’nin Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunmasını istediği ve Füle’nin yarın sabah Davutoğluyla gerçekleştireceği kahvaltılı görüşmenin gündeminin üst sıralarına Kıbrıs sorununu da yerleştirdiğini yazdı.

Gazete, AB’nin Türkiye’den, Kıbrıs sorununa “en kısa sürede” çözüm bulunacağı yönünde taahhütler almak istediğini, Davutoğlu’nun da Türkiye’nin bu yöndeki taahhütleri “tekrarlamasının” beklendiğini öne süren gazete, Füle-Davutoğlu buluşmasının ardından AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının yapılacağını vurguladı.

Gazete, AB’nin sadece Türkiye’den değil Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten de “olumlu adımlar beklediğini” yazdı.

Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik zorlukların AB tarafından “anlaşılır gibi göründüğünü” belirten gazete, ancak “mevcut sorunlar içerisinde, değerlendirilmesi gereken Kıbrıs sorununun çözümü fırsatlarının doğduğunun” da ifade edildiğini vurguladı.

AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında, AB’nin “27” üyesinin ortak görüşlerinin dile getirileceğini ve Türkiye’nin de bu görüşlere yanıt vereceğini ifade eden gazete, söz konusu ortak görüş belgesinde Kıbrıs sorununa ilişkin yer alan ifadelere yer verdi.

Habere göre ortak görüş belgesinde; “Konseyin Türkiye’den, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB ilkelerine dayanan, adil, kalıcı ve fonksiyonel bir çözüm bulunması sürecine aktif katkıda bulunmasının beklendiği” belirtilirken Türkiye’nin Ankara Protokolünü hayata geçirmemiş olmasından duyulan “derin hayal kırıklığı” ifade ediliyor.

Bu sebepten ötürü, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmaması, açık olanların da kapanmaması yönünde alınan kararın uygulanmaya devam edileceği belirtilen belgede, aralarında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de olduğu üye devletlerle ilişkilerin normalleşmesi konusunda ilerleme sağlanmasının önemine dikkat çekiliyor”.

Belgede Türkiye’ye AB üyesi devletlerin uluslararası örgütlere üyeliklerini bloke etmeyi durdurması çağrısı yapılırken, “tüm üye devletlerin, ikili anlaşmalar imzalama ve doğal kaynaklarını kullanma gibi egemenlik haklarına” vurgu yapılıyor.

FIR HATTI İÇİN “OPERASYONEL ÇÖZÜM”

Gazete, ortak görüş belgesinde, Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında, hava kontrol merkezlerinin iletişimsizliği sebebiyle FIR hattında yaşanan sorunlara “operasyonel çözüm” bulunmasını talep ettiğini, bu ifadenin Güney Kıbrıs’ta rahatsızlık yaratmasına karşın “operasyonel çözümün Chicago anlaşması da dahil, uygulanan uluslararası hukuka uygun olması gerektiği” ifadesine yer verilerek “dengenin sağlandığı” yorumunda bulundu.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.