1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “AB KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KATALİZÖR DEĞİLDİR”
“AB KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KATALİZÖR DEĞİLDİR”

“AB KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KATALİZÖR DEĞİLDİR”

Rum halkının Avrupa Birliği’ne üyelikten beklentilerinin boş çıktığını, gerek

A+A-

“HALK KIBRIS SORUNUNDA AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN HAKSIZLIĞA UĞRATILMIŞ HİSSEDİYOR”

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas Rum halkının Avrupa Birliği’ne üyelikten beklentilerinin boş çıktığını, gerek Kıbrıs sorununda gerek diğer bütün konularda Avrupa Birliği (AB) tarafından haksızlığa uğramış hissettiğini söyledi.

Haravgi “AB Kıbrıs Halkına Haksızlık Etti... Tıraş Kararı İle Kıbrıs’ı Kurban Etti” başlıklı haberinde Hristofyas’ın, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğinin 10’uncu yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği, tıraşlama kararı alarak kurban ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, üye devlet olarak yapması gerekenleri yapmadı” ifadesini kullandığını aktardı.

Habere göre Rum halkının ve siyasi partilerin, AB üyeliğinin, Türkiye açısından baskı oluşturacağına ve Avrupa müktesebatının da adil uygulanmasıyla Kıbrıs sorununun çözümünde kendilerine yardımcı olacağına inandığını kaydeden Hristofyas “Bu ne kadar oldu veya oluyor, çok tartışılıyor. AB’nin Kıbrıs sorunu üzerinde hiçbir olumlu etkisi olmadığını düşünüyorum” dedi, özetle şöyle devam etti:

“AB Konseyi’nin Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili kararları Türkiye’ye baskı teşkil ediyor. Birçok başlığın halen kapalı kalmasının gerçeğin telaffuzu olduğunu düşünüyorum ancak AB makamlarının Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye’ye çok daha fazla baskı yapması beklenirdi.

Sosyo-ekonomik politika konusunda olgular, diğer halklar ve özellikle AB’nin güneyindeki halklar için olduğu gibi Kıbrıs halkı açısından da maalesef hayal kırıcıdır. Çünkü Avrupa Birliği’nin tamamında neo-liberal güçler hâkimdir. Bu güçler çalışan kesimden, özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra rövanş alıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti bankaların soygununun bedelini ödüyor, Yunan tahvillerinin tıraşlanmasının bedelini ödüyor. Geçen mart ayında Euro Grubu’nda yaşananlar sıradan vatandaşların vicdanında yara açtı. Krizin ve borcun yükünü Kıbrıs halkının sırtına yükleme kararını dayatmasından sonra şu anda AB’den gurur duyan bir Kıbrıslı olduğunu zannetmiyorum.

AB’ye üyeliğimiz Kıbrıs sorununun çözümünde katalizör olabilirdi. Tam üye olarak AB içerisinde olmamız konusunda genel bir olumlu düşüncem olmasına karşın, üyeliğimizi çözüm için katalizör görmüyorum.”

Simerini haberi “AB Kıbrıs Halkını Hayal Kırıklığına Uğrattı... Dimitris Hristofyas: Avrupa Birliği Kıbrıs İçin Yapması Gerekenleri Yapmadı” başlığıyla okurlarına aktardı.

Tak

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.