1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY

Rejimin, BM ekibinin girişine yönelik gecikmiş kararı artık güvenilir olmak için çok geç. Dünya için bu konudaki (kimyasal silahları kimin tarafından kullandığı noktasındaki) karar şimdiden açık" dedi.

A+A-

KERRY: "SURİYE REJİMİ 5 GÜN BOYUNCA BM ARAŞTIRMA EKİBİNİN SALDIRININ OLDUĞU YERE GİRMESİNE İZİN VERMEDİ VE BU ALANA DAHA ÇOK SALDIRDI, BOMBALADI VE SİSTEMATİK BİÇİMDE KANITLARI YOK ETTİ. BU, GİZLEYECEK BİR ŞEYİ OLMAYAN BİR HÜKÜMETİN DAVRANIŞI DEĞİLDİR"

"REJİMİN, BM EKİBİNİN GİRİŞİNE YÖNELİK GECİKMİŞ KARARI ARTIK GÜVENİLİR OLMAK İÇİN ÇOK GEÇ"

 "DÜNYA İÇİN BU KONUDAKİ (KİMYASAL SİLAHLARI KİMİN TARAFINDAN KULLANDIĞI NOKTASINDAKİ) KARAR ŞİMDİDEN AÇIK"

 "BU SALDIRIYA YÖNELİK EK BİLGİLERİMİZ BULUNUYOR VE BU BİLGİLER PARTNERLERİMİZİNKİYLE UYUMLU VE BİRLİKTE GÖZDEN GEÇİRİLDİ VE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BU BİLGİLERİ PAYLAŞACAĞIZ"

 "OBAMA, DÜNYANIN EN İĞRENÇ SİLAHINI, DÜNYANIN EN KIRILGAN İNSANLARINA KARŞI KULLANANLARA YÖNELİK HESAP VEREBİLİRLİK OLMASI GEREKTİĞİNE İNANMAKTADIR. BUGÜN HİÇBİR ŞEY BUNDAN DAHA CİDDİ DEĞİLDİR"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, "Suriye rejimi 5 gün boyunca BM araştırma ekibinin saldırının olduğu yere girmesine izin vermedi ve bu alana daha çok saldırdı, bombaladı ve sistematik biçimde kanıtları yok etti. Bu, gizleyecek bir şeyi olmayan bir hükümetin davranışı değildir. Rejimin, BM ekibinin girişine yönelik gecikmiş kararı artık güvenilir olmak için çok geç. Dünya için bu konudaki (kimyasal silahları kimin tarafından kullandığı noktasındaki) karar şimdiden açık" dedi.

Kerry, Dışişleri Bakanlığında basına yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin kimyasal silahların muhafazasını sağlamaya devam ettiğine işaret ederek, "Suriye rejiminin bunları (kimyasal silah kullanımını) roketlerle atma kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.

Suriye rejiminin muhalifleri "temizlemekte kararlı olduğunun" farkında olduklarını belirten Kerry, "Hepimiz gözlerimizle buna şahit olduk. Bu saldırıya yönelik ek bilgilerimiz bulunuyor ve bu bilgiler partnerlerimizinkiyle uyumlu ve birlikte gözden geçirildi ve önümüzdeki günlerde bu bilgileri paylaşacağız" diye konuştu.

"İnsanlığımız, sadece bu korkakça işlenen suç ile değil, aynı zamanda bunu gülünç biçimde kapatma çabalarıyla rencide oldu" ifadesini kullanan Kerry, Suriye rejiminin her seferinde BM'nin incelemeleri noktasında işbirliği yapmakta başarısızlığa uğradığını dile getirdi. Kerry, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un geçen hafta BM ekibinin kimyasal silahların kimin tarafından kullanıldığını belirlemeyeceğini, sadece kullanılıp kullanılmadığını belirleyeceğini açıkladığını ama dünya için bu konudaki kararın şimdiden açık olduğunu kaydetti.

"REJİM KANITLARI SİSTEMATİK BİÇİMDE YOK EDİYOR"

Geçen hafta Suriye Dışişleri Bakanı Viled Muallim ile görüştüğünü hatırlatan Kerry, kendisine eğer rejimin saklayacağı bir şey yoksa, bombalama değil, acil biçimde giriş ve şeffalık sağlaması gerektiğini açıkça belirttiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yerine Suriye rejimi 5 gün boyunca BM araştırma ekibinin saldırının olduğu yere girmesine izin vermedi ve bu alana daha çok saldırdı, bombaladı ve sistematik biçimde kanıtları yok etti. Bu, gizleyecek bir şeyi olmayan bir hükümetin davranışı değildir. Bu, dünyaya kimyasal silah kullanmadığını kanıtlama arzusuna sahip bir rejimin yapacağı eylem değildir. Gerçekte, rejimin, BM ekibinin girişine yönelik gecikmiş kararı artık güvenilir olmak için çok geç."

Bugün BM ekibine yönelik saldırı ve ilgili bölgeye devam eden bombalamanın da sadece Suriye rejiminin güvenirliliğini daha da zayıflattığını vurgulayan Kerry, Obama'nın direktifleri ile son birkaç gündür diğer dışişleri bakanları ve liderlerle telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi.
Kerry, Obama yönetiminin de aktif biçimde Kongre üyeleriyle konuyu istişare ettiğini ve bu istişarelerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini bildirerek, Obama'nın ayrıca kilit müttefiklerle yakın temas halinde olduğunu ve rastgele kimyasal silah kullanımına yanıt vermeye dönük bilinçli bir karar almakta olduğunu kaydetti.

Kerry, "Şu konuda hata yapmayalım: Obama, dünyanın en iğrenç silahını, dünyanın en kırılgan insanlarına karşı kullananlara yönelik hesap verebilirlik olması gerektiğine inanmaktadır. Bugün hiçbir şey bundan daha ciddi değildir" dedi.

tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.