1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI DÜN GÜNEY KIBRIS’TA ENERJİ KONULU TEMASLARDA BULUNDU…
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI DÜN GÜNEY KIBRIS’TA ENERJİ KONULU TEMASLARDA BULUNDU…

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI DÜN GÜNEY KIBRIS’TA ENERJİ KONULU TEMASLARDA BULUNDU…

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, gerçekleşen bir dizi hareketin, Amerikalıların, bölge ülkeleri arasında enerji konularındaki işbirliğinin ileriye götürülmesine olan ilgisini pratikte de kanıtladığı ifade edilirken, ABD Dışişleri Bakanlığından bi

A+A-

EYLÜL AYINDA ÜÇ ÜLKE ARASINDA ORTAK TATBİKATLAR YAPILACAK…

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, gerçekleşen bir dizi hareketin, Amerikalıların, bölge ülkeleri arasında enerji konularındaki işbirliğinin ileriye götürülmesine olan ilgisini pratikte de kanıtladığı ifade edilirken, ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin dün Güney Kıbrıs’ta bulunduğu ve Rum yetkililerle enerji konulu temaslar yaptığı haber verildi.

Rum gazetelerinden Fileleftheros, “Amerikan Temennileriyle Üçlü İşbirliği” başlıklı haberinde, ABD’li yetkilinin Güney Kıbrıs’a gelişi ve enerji konulu temaslarda bulunmasının, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan enerji bakanlarının yapacağı “önemli” görüşmeden bir gün önce, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeden ise 2 gün önce gerçekleştiğine dikkati çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığının Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein’ın, geçtiğimiz Pazartesi günü Lübnan’dan gelip dün Güney Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini kaydeden gazete, ABD’li yetkilinin, Rum Enerji ve Dışişleri Bakanlarının yanı sıra, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı ile de ayrı ayrı görüştüğünü belirtti.

ABD’li yetkilinin Güney Kıbrıs temaslarının, ABD’nin bu konulara ne kadar önem verdiğini kanıtladığını ileri süren gazete, Amos Hochstein’in Rum bakanlarla, Rum tarafının komşu ülkelerle olan işbirliği konusunu görüştüğünü ve Güney Kıbrıs-İsrail, Güney Kıbrıs-Lübnan ilişkilerine özel bir önem verdiğini kaydetti.

Hochstein’ın Güney Kıbrıs temasları öncesinde, Lübnan’a yaptığı ziyaretinin, bir ay içerisinde bu ülkeye yaptığı ikinci ziyaret olduğunu da anlatan gazete, ABD’nin, Lübnan’ın İsrail ile iki ülkenin münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi konusunda yaşadığı anlaşmazlıkların çözülmesine “büyük” önem vermekte olduğunu belirtti.

Aynı zamanda, bu şekilde, Rum kesimiyle olan anlaşmanın da “kapanacağı” yorumunda bulunan gazete, bu durumun Lübnan MEB’inde de benzer enerji araştırmalarının ileriye götürülmesine müsaade edeceğini anlattı.

Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’li yetkilinin Rum kesimine gelişini doğruladığını kaydeden gazete, Lakkotripis’in, ABD’li yetkiliyle, kendisinin önümüzdeki Eylül ayında Washington’a yapacağı ziyaretle ilgili konuları görüştüklerini söylediğini iletti.

Lakkotripis’in Washington’a yapacağı ziyarette, ABD Enerji Bakanının yanı sıra, Amerikan Kongresi üyeleriyle de görüşeceğini anlatan gazete, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in de ABD’yi ziyaret etmeyi planladığını aktardı.

ABD’li yetkilinin Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile yaptığı görüşmede ise, MEB belirlenmesi konusunda, Lübnan ile İsrail arasında yapılan müzakerelerin ve Rum kesiminin buna nasıl yardımcı olabileceğinin ele alındığını kaydeden gazete, ABD’li yetkilinin KRETİK Başkanı Haralambos Ellinas ile görüştüğünü de ekledi.

Alithia’nın haberine göre ise, KRETİK Başkanı Haralambos Ellinas, ABD Dışişleri Bakanlığının enerji konularından sorumlu müsteşar yardımcısı Amos Hochstein ile bir araya geldiklerini ve kendisiyle MEB ve hidrokarbon konularını ele aldıkları 2 saatlik bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Amerikalıların Noble Energy şirketine yardımcı olmaya kararlı olduklarını dile getiren Ellinas, ABD’li yetkilinin, Rum kesimini ve bölgeyi ilgilendiren bütün konulardan haberdar olduğunu dile getirdi.

12’inci parselde gerçekleştirilen doğrulama sondajının sonuçlarından iyimser olduğunu da anlatan Ellinas, sondaj makinesinin doğal gazın bulunduğu noktaya ulaştığını bildiğini ifade etti.

Doğal gaz olduğunu “kesinlikle” söyleyebileceğini de dile getiren Ellinas, doğal gaz miktarları konusunda ise, kesin bir şekilde konuşabilmeleri için, bilimsel sonuçları beklemeleri gerektiğini ifade etti.

Ellinas’ın, KRETİK ile Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi DEFA’nın birleştirilmesi konusuna da değindiğini belirten gazete, Ellinas’ın, hükümet ve Enerji bakanından gördüğü muameleden hoşnut olmadığının göründüğünü belirtti.

Gazeteye göre Ellinas, bir kenara atıldığını, dikkate alınmadığını ve hiçbir konuda bilgilendirilmediğini sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ise açıklamasında, İsrail ile enerji ve enerji güvenliği konularındaki stratejik diyaloğun ilerlemekte olduğunu söyledi ve enerji güvenliğinin ileriye götürülmesinin yalnızca Rum kesiminin çıkarları için değil, Doğu Akdeniz bölgesinin tamamı için önemli olduğunu kaydetti.

Çeşitli ülkelerle gerçekleştirilmekte olan temasların, bu gidişatta hareket etmekte olduğunu da dile getiren Fotiu, Türkiye’ye hitaben, Rum kesiminin enerji ve enerji güvenliğiyle ilgili planlamalarını durdurmayacağını sözlerine ekledi.

EYLÜL AYINDA ÜÇ ÜLKE ARASINDA ORTAK TATBİKATLAR YAPILACAK

Alithia gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Baf açıklarındaki deniz bölgesinden, Güney Kıbrıs ile İsrail MEB’lerinin sınırındaki bölgeye kadar uzanan alanda, önümüzdeki Eylül ayında yapılması planlanan geniş çaplı hava tatbikatının, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail işbirliğinin semeresini teşkil edeceğini haber verdi.

Üç ülkenin bir enerji doktrini yaratmakla kalmayıp, enerji güvenliğinin de içinde katılacağı komple bir doktrin meydana getireceği yorumunda bulunan gazete, Eylül ayında yapılması beklenen tatbikatın, geçtiğimiz Haziran ayında yapılan tatbikatın devamı olduğunun görüldüğünü ekledi.

Gazeteye göre dün Rum devlet kanalına açıklamalarda bulunan Savunma Bakanı Fotiu ise, üç ülke arasında enerji konusunda gelişen işbirliğine değindi ve bu ortaklığın, sondaj bölgelerindeki enerji güvenliğiyle de genişletilmekte olduğunu söyledi.

Fotiu, artık genişlemiş olan bu işbirliği çerçevesinde, önümüzdeki Eylül ayında Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında ortak tatbikatlar yapılacağını ifade etti.

Bölgede güvenlik olmadan, trilyonluk yatırımlar yapılmasının mümkün olmadığını da dile getiren Fotiu, Rum hükümeti ve enerji bakanlığı tarafından, gerek Mısır, gerek Lübnan’la enerji güvenliği anlaşmaları yapılmasının ileriye götürüleceğini kaydetti.

TAK

Açıklamasında, ileri sürülen Türk tehditleri ile tahriklerini de kınayan Fotiu, sözde Rum MEB’inde gerçekleştiği iddia edilen son taciz olaylarının ardından başka kışkırtıcı bir olay yaşanmadığını söyledi.

Fotiu, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO)’nun, devletin ekonomik imkânları çerçevesinde, sözde Rum MEB’inin güvenliğine odaklandığını da sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.