1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ABD DIŞİŞLERİ’NDE GÜNEY KIBRIS’LA İLİŞKİLERİ YÜKSELTME EĞİLİMİ”
“ABD DIŞİŞLERİ’NDE GÜNEY KIBRIS’LA İLİŞKİLERİ YÜKSELTME EĞİLİMİ”

“ABD DIŞİŞLERİ’NDE GÜNEY KIBRIS’LA İLİŞKİLERİ YÜKSELTME EĞİLİMİ”

“ABD DIŞİŞLERİ’NDE GÜNEY KIBRIS’LA İLİŞKİLERİ YÜKSELTME EĞİLİMİ”

A+A-

BÖLGEDE ABD-İSRAİL-YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS DÖRTLÜ İTTİFAKI VEYA İŞBİRLİĞİ KOTARILIYOR

AMERİKAN PROJELERİNDE BAF VE LİMASOL’UN STRATEJİK ÖNEMİNE İŞARET EDİLİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Amerika’nın Güney Kıbrıs’la ilişkilerinin yükseltilmesi eğilimi olduğu, Washington’un bakış açısının değiştiği, ABD-İsrail-Güney Kıbrıs ve Yunanistan dörtlü ittifakı veya işbirliğinin İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki deniz bölgesinde bulunan hidrokarbon kaynaklarının güvenliğinin sağlanmasına katkı koyabileceği görüşünün yerleşmekte olduğu ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi, “Amerikalıların Doğu Akdeniz alanına bakışı açısından ortamın ağır ama istikrarlı şekilde değişmekte olduğunu, her şey Türkiye’yle ilişkilerin bozulmamasından geçer yaklaşımının değişmeye başladığını ve bu değişimin bölgedeki Müslüman olmayan devletlerin çıkarına olduğunu” savundu.

Perde gerisinde yapılan analizler ve hareketler artık Amerikalıların, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından normal şekilde yararlanılmasını sağlamak için bölgedeki varlıklarını sağlamlaştırmak yönünde hareket ettiğini gösterdiğine işaret edilen haberde özetle şunlar öne sürüldü:

“Doğal gazın ve petrolün çıkarılması da nakliyesi de onları çok ilgilendiriyor. Ancak en önemlisi, Amerika Dışişleri Bakanlığı içerisindeki olguların değişmeye başlamasıdır. Ezelden beridir Kıbrıs ve Yunanistan’ın kendi tezlerini ileri götürmede binbir zorluk yaşıyor ve Ankara ile ilişkilerin bozulmaması için teknokratların ve siyasi yetkililerin reddiyle karşılaşıyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı içerisinde, Washington’un Doğu Akdeniz’e bakış açısındaki değişikliği de gösteren yeni bir eğilim var. Türkiye’nin artık öngörülebilir olmadığını, bölgedeki politikalarını ileri götürmede tamamen Türkiye’ye dayanamayacaklarını düşünüyorlar. Erdoğan’ın Ortadoğu’daki ve özellikle Suriye’deki gelişmelerle ilgili politikası, Amerikalıların Türkiye’ye bakış açısını oldukça değiştirmişe benziyor. Kimileri, ABD ve Türkiye’nin Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de rakip güçler olduğunu düşünecek noktaya geldi.

BÖLGEDE ABD-İSRAİL-YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS DÖRTLÜ İTTİFAKI VEYA İŞBİRLİĞİ KOTARILIYOR

Öte yandan Washington ve özellikle ABD Dışişleri Bakanlığı dikkatlerini daha güneye ve özellikle İsrail ve Kıbrıs’a çeviriyor ve bu iki ülke ile özellikle savunma alanında samimi ve mükemmel işbirliği yapılabileceğini düşünüyorlar. Amerikalıların oluşturmak istediği bu işbirliği ekseni Yunanistan’ı da kapsıyor.

Amerikan projeleri bölgenin enerji konularıyla ilgili ne diyor? -ABD, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs’la- dörtlü bir ittifak veya işbirliği İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki deniz bölgesindeki hidrokarbon kaynaklarının güvenliğinin sağlanmasına katkı koyacak ki bu da Avrupa Birliği’nin Rusya gibi üreticilere bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olacak.  buna paralel olarak AB’nin, doğal gaz ve petrolün taşınması noktası olmak isteyen Türkiye’ye bağımlılığını da azaltacak. Amerikalılar için bu strateji, bölgenin enerji kaynaklarına erişiminin sadece Batılı ellere ait olmasını güvence altına alacak.

Ekonomi ve güvenlik meselelerine dayanacak ABD-Yunanistan-İsrail ve Kıbrıs dörtlü işbirliği Rusya, Çin ve İran deniz güçlerinin artan varlığına karşılık NATO’nun güneydoğu kanadını güvenceye alacak. Kıbrıs için daha da önemlisi, bu yolla Türk deniz kuvvetlerinin bölgedeki varlığı etkisiz hale gelecek.

AMERİKAN PROJELERİNDE BAF VE LİMASOL’UN STRATEJİK ÖNEMİNE İŞARET EDİLİYOR

Amerikalıların ele aldıkları projeler arasında bu dönemde Baf ve Limasol da var. Baf için kentteki hava üssünün ABD, İsrail ve Yunanistan uçakları açısından stratejik önemine işaret ediliyor.  Benzer önem Amerikan ve Yunan donanmalarına yardım sağlayabilecek Limasol’a da veriliyor. Kıbrıs neredeyse ABD, Yunanistan ve İsrail hava ve deniz kuvvetlerine bir çeşit üs olacak. Amerikan donanmasına İsrail’in Hayfa Limanı’nda hizmet verildiği ancak savaş uçaklarının inebileceği bir ‘dost havaalanı’ olmadığı da dikkate alınmalı.

Lefkoşa’da, ABD’nin bu rota değişikliği artık belirgindir ve şu iki olguya dayanıyor: Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Dışişleri Bakanlığı görevini almasından çok kısa bir süre sonra gerçekleşen Washington ziyareti. Kıbrıs tarafı bu ziyareti Amerikalıların niyetlerinin açık bir göstergesi olarak yorumladı. Maliye Bakanı Haris Georgiadis ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Atlantik’in öte tarafına yapacakları ziyaret, aynı istikametteki daha da önemli gelişme addediliyor. İki bakanın portföyleri Amerikalıların bölgede ileri götürdüğü yeni doktrinle ilgili çalışma istikametini de gösteriyor. Temaslar bu noktada bitmiyor, edindiğimiz bilgilere göre iki ülke arasında, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek başka önemli temaslar da bekleniyor.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.