1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD GÜNEY KIBRIS İLE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR
ABD GÜNEY KIBRIS İLE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR

ABD GÜNEY KIBRIS İLE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR

ABD’nin bölgenin tamamıyla ilgili bir projesinin hayata geçirilmekte olduğu da açıkça ortadadır...

A+A-

 

ANASTASİADİS, KASULİDİS VE FOKAİDİS’LE AYRI AYRI GÖRÜŞECEKLER...

ABD GÜNEY KIBRIS İLE İŞBİRLİĞİNİ SAVUNMA ALANINDA GELİŞTİRMEK İSTİYOR

ABD’den iki müsteşar yardımcısının, Güney Kıbrıs-ABD işbirliğinin savunma konularında da geliştirilmesi maksadıyla bugün Rum tarafında temaslarda bulunacağı, bu çerçevede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’le görüşecekleri bildirildi.

Fileleftheros, haberi birinci sayfadan “ABD: Güvenlik’le İlgili İlişkilerin Geliştirilmesi... Kıbrıs’ın, NATO’nun ‘Barış İçin Ortaklık’ Programına Katılımı Konusu Yeniden Isıtılıyor... Biden’dan Ankara’ya Mesaj ve Türk Askerinin Çekilmesiyle İlgili Net Tavır... Amerikalılar Kıbrıs Cumhuriyeti İle Güvenlik Konularında İşbirliği Yapmak İstiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Rum tarafında bugün temaslarda bulunacak ve yarın da adadan ayrılacak ABD’li yetkililerin Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı James J. Townsend ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Bürosu Dışişleri Bakan Yardımcısı Amanda Sloat olduğunu yazdı.

Gazeteye göre, dünden beri Güney Kıbrıs’ta bulunan Townsend ve Sloat bugün Anastasiadis, Kasulidis ve Fokaidis’le peş peşe görüşecek. ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği Sözcüsünün dün yaptığı açıklamaya göre, Townsend ve Sloat’ın Güney Kıbrıs-ABD ikili ilişkilerin silahların yayılmasını önleme, anti terör ve denizde güvenlik alanlarında geliştirmeye dönük stratejik görüşmelerin bir parçası olarak Rum tarafını ziyaret ettiklerini söyledi. Sözcü, iki yetkilinin görüşmelerini, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen Mart ayında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında başlanan bölgede Atlantik ötesi güvenlikle ilgili bir dizi öncelikli konulardaki görüşmeleri sürdüreceğini açıkladı.

Gazete, ABD’nin Rum yönetimi ile işbirliğini, geniş Akdeniz bölgesinde bir güvenlik yayı oluşturulması çerçevesinde geliştirme ihtimalini araştırmakta olduğuna işaret ederek şunları yazdı:

“Bu güvenlik yayında, illa NATO üyesi olmak zorunda olmayan ülkelerle bir işbirliği şekillendirilecek.  Aynı kaynaklara göre Washington NATO’nun Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın dahil olduğu güney kanadının Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde oluşan istikrarsızlığı kontrol edebilmek için güçlendirilmesi gerektiği görüşünde. Kıbrıs’ın, NATO’nun ‘Barış İçin Ortaklık’ programına katılımıyla ilgili görüşmelerin yeniden ısıtılması da bu çerçevede görünüyor.

Gelecekte, savunma konularında da bir işbirliği olması Washington’da ihtimal dışı görülmüyor. ABD’nin bölgede istikrarsızlık eğilimlerini caydıracak iyi bir ortam yaratılması çabalarının ötesinde, büyük resimde doğal gaz konusu da görünüyor. ABD’nin bölgeye ve Kıbrıs’a ilgisinin artma nedeni de budur.

Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis geçen Mayıs ayında gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında Atlantic Council isimli ünlü düşünce kuruluşunda konuşma yaptığı hatırlatılıyor. Kuruluştaki görüşme basına kapalıydı, görüşmede söylenenler bu nedenle kamuoyuna yansımadı. O zamanlar Vima gazetesi, iki ülkenin bu alandaki işbirliğiyle ilgili konuların ele alındığını yazmıştı. O kapalı toplantıda bugün Kıbrıs’ta bulunan James J. Townsend’ın da hazır bulunması dikkat çekicidir. O zamanlar, Amerikalı yetkilinin o toplantıda yaptığı konuşmada bölgedeki güvenlik konularından söz ettiği vurgulandı.

Son günlerde bölgede bulunan Townsend ve Sloat başka ülkeleri de ziyaret edecek. Bunun devamı olacağı da, ABD’nin bölgenin tamamıyla ilgili bir projesinin hayata geçirilmekte olduğu da açıkça ortadadır.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.