1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD İLE YENİ GERGİNLİK KAPIDA
ABD İLE YENİ GERGİNLİK KAPIDA

ABD İLE YENİ GERGİNLİK KAPIDA

ABD ve Kuzey Kore arasındaki siyasi kriz sürerken, Kuzey Kore bir ABD vatandaşını yargılamaya hazırlanıyor. Hükümeti devirmekle suçlanan ABD vatandaşı Kenneth Bae ile ilgili davada karar yakında verilecek.

A+A-

Resmi Kore ajansı KCNA'nın haberinde, Korece ismi "Pae Jun Ho" olan Kenneth Bae'nın işlediği suçlarla ilgili ön soruşturmanın tamamlandığı belirtildi.

Haberde, ABD vatandaşı Bae'nin soruşturma sürecinde, Kuzey Kore yönetimini devirmeyi hedefleyen suçlar işlediğini kabul ettiği, delillerle suçlarının sabit olduğu, yakında Yüksek Mahkeme'nin hüküm vereceği ifade edildi.

Kuzey Kore kökenli ABD vatandaşı Kenneth Bea geçtiğimiz yıl Kasım ayı başında Rason kentinde gözaltına alınmıştı. Güney Kore basınında yer alan haberlere göre turist rehberliği yapan Bae, bir turist grubuyla birlikte Kuzey Kore'ye seyahat etmişti. Gözaltına gerekçe olarak ise ele geçirilen bir sabit disk gösterilmişti.

Bae hakkında ne tür bir hüküm verileceği bilinmezken, Kuzey Kore ceza kanununda, cinayet, adam kaçırma ve ülke vatandaşlarını yaralama dahil terörist eylemler için idam ya da ömür boyu hapis cezası veriliyor.

1233-001.jpg

CLINTON KURTARMIŞTI
Kuzey Kore'de 2009 yılında Amerikalı gazeteciler Laura Ling ve Euna Lee, izinsiz giriş ve düşmanca eylemler nedeniyle 12 yıl ağır iş cezasına çarptırılmıştı. Ling ve Lee, aynı yıl eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın Pyongyang'ı ziyaretinden sonra serbest bırakılmıştı.

Bae, Kuzey Kore'de 2009 yılından bu yana gözaltına alınan 6'ınca ABD vatandaşı oldu. Gözaltına alınan diğer ABD'liler, üst düzey diplomatik girişimlerin ardından serbest bırakılmış ya da sınırdışı edilmişlerdi.

GÜNEY'İN ÇAĞRISINA RET
Kuzey Kore'nin Güney Kore'nin diyalog çağrısını reddetmesi sonrası Seul, Kuzey Kore ile ortak sanayi bölgesi Kaesong'daki vatandaşlarını tahliye kararı almıştı.

Güney Kore Birleşme Bakanı Ryoo Kihl-Jae, Kaesong'da kalanların kendi güvenlikleri için bölgeden çekilmesi gerektiğini söylemişti.

53 BİN ÇALIŞAN GERİ ÇEKİLMİŞTİ
Kuzey Kore, kapalı durumdaki nükleer reaktörünü yeniden açma kararı almasından sonra ortak işletilen sanayi bölgesine Güney Koreli işçilerin girişini durdurmuştu.

Kuzey Kore, 3 Nisan'da Kaesong bölgesindeki 53 bin çalışanı geri çekmişti. Bölgede yaklaşık 170 Güney Koreli bulunuyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.