1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ABD, İSRAİL-TÜRKİYE ARASINDA BORU HATTI ÖNGÖRÜYOR”
“ABD, İSRAİL-TÜRKİYE ARASINDA BORU HATTI ÖNGÖRÜYOR”

“ABD, İSRAİL-TÜRKİYE ARASINDA BORU HATTI ÖNGÖRÜYOR”

ABD’nin, İsrail ile Türkiye arasındaki boru hattının, doğal gaz yataklarından faydalanılması konusunda en etkili yöntem olacağına inandığı iddia edildi.

A+A-

ABD’nin, İsrail ile Türkiye arasındaki boru hattının, doğal gaz yataklarından faydalanılması konusunda en etkili yöntem olacağına inandığı iddia edildi.

Kathimerini gazetesi “ABD, İsrail-Türkiye Boru Hattı Görüyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’deki yeni enerji manzarasına ilişkin planlamaların, dışında kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu yazdı.

Gazete, ABD Enerji Bilgi Enstitüsü’nün yayımladığı son raporda, “İsrail ile Türkiye arasındaki boru hattının, daha iyi bir yöntem olacağı” şeklinde öngörünün bulunduğunu yazdı.

Washington’un, böylesi bir gelişmenin, Yunanistan-Kıbrıs-Türkiye-İsrail arasında dörtlü bir işbirliğinin garanti altına alınmasına yardımcı olacağına inandığını yazan gazete ancak bu konudaki temel önkoşulun, Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu da belirtti.

Uluslararası unsurun, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak, hızlı ve sonuç verici bir süreç öngördüğünü yazan gazete ancak öngörülemeyen “Erdoğan” unsurundan dolayı bunun mümkün olup olmayacağının ise henüz netleşmediğini savundu.

Suriye ve Mısır’daki durumun, bir yandan, en azından Doğu Akdeniz’in bir bölümünde “sessizlik” aranmasını gerektirdiğini diğer yandan ise, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doğu ve Batı ve iki siyasi yaklaşım arasında, henüz kartlarını açmaksızın “cambazlık yaptığı” görünmesinin ardından Türkiye konusunda da karışıklıklar yarattığını belirten gazete tüm bunların, uluslararası unsur ile ABD’nin ele alması gereken karmaşık bir durumun ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğini yazdı.

Gazete, ABD’nin önünde, “mümkün olan en kısa zamanda Kıbrıs sorununun çözüm süreci dinamiğinin başlaması ve  2014 yılının ‘üçüncü’ üç ayına (Temmuz-Ağustos-Eylül) kadar tamamlanmasıyla müzakerelerin Ekim 2013’te başlaması ancak bunun, 2015 yılı başlarında çözüm olabilmesi için 2014 sonuna kadar dinamik bir şekil alması” gibi iki argümanın bulunduğunu yazdı.

Habere göre her iki tarihin, enerji konusuna yönelik bölgedeki stratejik planlamalarla ilgisi bulunuyor.

Güney Kıbrıs’ın enerji konusundaki planlamalara merkez rol talep ederken doğal gaz sıvılaştırma terminali sürecinin ilerlememesi durumunda da  Kıbrıs sorununda da güçlü konumda olacağına inandığını yazan gazete uluslararası unsurun planlarının ise Güney Kıbrıs için büyük bir tehlike içerdiğini, Güney Kıbrıs’ın, yeni enerji haritası planlarının dışında kalabileceğini belirtti.

ABD Enerji Bilgi Enstitüsü’nün yayımladığı haritaya atıfta bulunan gazete, masada, İsrail’den, Türkiye’ye yönelik boru hattı döşenmesinin bulunduğunu yazan gazete söz konusu haritanın 13 Ağustos tarihinde yayımlandığına da dikkati çekti.

Habere göre ABD Enerji Bilgi Enstitüsü yayımladığı raporda bölgedeki rezervlere ilişkin ayrıntılı bir analize yer verdi.

ITERA İLE NİHAİ MÜZAKERELER YARIN BAŞLIYOR

Alithia gazetesi, Rus ITERA şirketi yetkililerinin, Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) gereksinimleri için (ara çözüm) doğal gaz tedarik edilmesi konusunda, nihai müzakerelerde bulunmak amacıyla bugün Güney Kıbrıs’a gitmesinin beklendiği belirtildi.

Bilindiği üzere Güney Kıbrıs, kendi doğal gazını elde edene kadar 2015–2018 yılları arasında, elektrik üretimi maksadıyla doğal gaz temin etmeyi planlıyor ve bunu  “ara çözüm” olarak nitelendiriyor.

ITERA şirketi ile Güney Kıbrıs arasındaki nihai müzakerelerin yarın başlayacağını yazan gazete, ITERA şirket yetkililerinin “valizinde”, iyileştirilmiş önerilerin bulunduğunu belirtti.

Habere göre ITERA yetkilileri, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) tarafından belirlenen üç kişilik komite ile bir araya gelecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.