1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ABD MARAŞ KONUSUNU İLERİ GÖTÜRÜYOR”
“ABD MARAŞ KONUSUNU İLERİ GÖTÜRÜYOR”

“ABD MARAŞ KONUSUNU İLERİ GÖTÜRÜYOR”

8 Nisan Salı günü

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin’in adaya gelerek, 8 Nisan Salı günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceği ve gündeminde kapalı bölge Maraş’ın iadesi konusunun da yer alacağı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi: “ABD Maraş’ı İleri Götürüyor – Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rubin’in Lefkoşa Temaslarının Gündeminde” başlıkları altında verdiği haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rubin’in Salı sabahı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceğini yazdı.

Gazete, Rubin’in Kıbrıs’a gelerek adanın her iki tarafında temaslarda bulunacağını belirtirken kapalı bölge Maraş konusu (inceleme yapacak uzmanları ABD ödeyecek), müzakere süreci, doğalgaz konusu ve bölgedeki gelişmelerin Rubin’in gündeminde olacağını iddia etti.

Rubin’in bu ziyaretinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, müzakere sürecinde ilerleme olması durumunda Kıbrıs’a yapması muhtemel ziyaretin öncüsü olma ihtimalinden söz eden gazete, Amerikalıların kapalı bölge Maraş konusunda sürekli “hareket halinde olduklarını” yazdı.

Gazete ayrıca, ABD’nin, “kapalı bölge Maraş’ın (kentin yüzde 16’sına denk geliyor) açılmasına destek veren bütün iki toplumlu faaliyetleri de yakından takip ettiklerini” öne sürdü.

EROĞLU’NDAN MAYINSIZLAŞTIRMA ÖNERİSİ

Gazete bir diğer haberinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleştirdiği görüşmede, Güven Yaratıcı Önlem olarak, ara bölgenin mayınlardan arındırılması önerisinde bulunduğuna ilişkin KKTC basınında yer alan haberleri de yansıttı.

Gazete, KKTC basınında yer alan habere göre, Eroğlu’nun bu önerisinin Anastasiadis tarafından reddedilmediğini belirtirken buna karşın Kıbrıs Rum tarafının, Güven Yaratıcı Önlemlerin vatandaşların günlük hayatlarına etki edecek önlemler olması görüşünü taşıdığını da vurguladı.

Haberde ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ın Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaret ve Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın KKTC basınında yer alan, “Maraş için ekonomik ve teknik çalışmaların yapılması gerektiği” şeklindeki açıklamaları da yer buldu.

BM SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yaptığı görüşmeye ilişkin BM Sözcüsünden açıklama geldiğini belirtti.

Habere göre sözcü (isim verilmiyor) açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin Anastasiadis’i “Şubat ayında başlayan bütünlüklü müzakerelerin başlamasının ardından oluşan mevcut dinamizmi sürdürmesi konusunda cesaretlendirdiğini” söyledi.

Gazeteye göre Sözcü ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban’ın görüşmede, “tarafların Kıbrıs sorununun çözümüne ulaşabilmeleri için kişisel çabalarını ve BM’nin de yardımlarını sürdüreceği” taahhüdünü hatırlattı ve Ban ile Anastasiadis’in “GYÖ’lerin karşılıklı olarak uygulanmasının öneminde uzlaşıya vardıklarını” vurguladı.

ANASTASİADİS ATİNA’DA

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ise, Brüksel’de katıldığı AB-Afrika zirvesi sonrasında dün Brüksel’den Atina’ya gitti.

Gazetenin haberine göre Anastasiadis bugünkü temasları çerçevesinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’la bir araya gelecek ve “1955-59 EOKA” örgütü mensupları anısına anıt açılışında bulunacak.

Anastasiadis ayrıca Yunan parti başkan ve temsilcileriyle de görüşecek.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun mayınsızlaştırma önerisine ilişkin bilgileri öne çıkararak verdi.

Gazete, “Bir Çaba Daha – Eroğlu Pazartesi Günü Mayınsızlaştırma Önerisi Sundu” başlıkları altında verdiği haberinde, Eroğlu’nun Pazartesi günü Anastasiadis’le görüşmesinde, ara bölgenin mayınlardan arındırılması önerisini sunduğuna ilişkin KKTC basınında yer alan haberlere değinirken, kendi kaynaklarının da bu bilgiyi doğruladığını iddia etti.

Gazete, 2004-2010 yılları arasında UNFICYP’in mayınları temizleme birimi UNMACC tarafından ara bölgede toplam 25 bin mayının imha edildiğini ancak üçü RMMO biri ise Türk askeri tarafından kontrol edilen dört bölgede, buralara giriş izni verilmemesi sebebiyle mayınsızlaştırma işlemi yapılamadığını yazdı.

O dönemden beridir BM Güvenlik Konseyi’nin taraflara, mayınsızlaştırmaya devam etme ve BM’nin mayınlı bölgelere ulaşmasına yardımcı olma çağrıları yaptığını vurgulayan gazete, bu çağrılara uyulmaması sebebiyle Güvenlik Konseyi kararlarının çiğnendiğini belirtti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Eroğlu GYÖ Olarak Mayınsızlaştırma Öneriyor”.

Haravgi: “BM Genel Sekreteri: GÖY’lerin Karşılıklı Uygulanması – Eroğlu Masaya Tamamen Mayınsızlaştırma Önerisi Getirdi”.

Simerini: “GYÖ’lerle Oyun”.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.