1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD TARİHİNİN EN KANLI SALDIRISI
ABD TARİHİNİN EN KANLI SALDIRISI

ABD TARİHİNİN EN KANLI SALDIRISI

Saldırıyı o örgüt üstlendi

A+A-

Gece kulübüne şok saldırı!
ABD'de eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. Kan gölüne dönen gece kulübünde 50 kişinin öldüğü 53 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Öte yandan saldırganın 29 yaşındaki Ömer Metin olduğu açıklandı.

Saldırıyla ilgili ABD Başkanı Barack Obama'dan da ilk açıklama geldi. Obama, "Bu bir nefret eylemi, bir terör eylemidir" dedi.
Gece kulübüne şok saldırı!
ABD'de eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. Kan gölüne dönen gece kulübünde 50 kişinin öldüğü 53 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Öte yandan saldırganın 29 yaşındaki Ömer Metin olduğu açıklandı.

Saldırıyla ilgili ABD Başkanı Barack Obama'dan da ilk açıklama geldi. Obama, "Bu bir nefret eylemi, bir terör eylemidir" dedi.

ABD'nin Florida eyaletinin Orlando kentinde bir gece  kulübünde meydana gelen silahlı saldırıda 53 civarında kişinin hayatını  kaybettiği, 40'tan fazla kişinin yaralandığı bildirildi. ABD Federal Soruşturma  Bürosu (FBI) terör saldırısı şüphesiyle soruşturma başlattı.

Orlando Emniyet Müdürü John Mina, düzenlediği basın toplantısında,  olayın, şehir merkezinin güneyindeki bir gece kulübünde saat 02:02'de (TSİ 09:02)    silahlı bir saldırganın gerçekleştirdiği rehin alma eylemiyle başladığını ve  05:00 civarında SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) timinin operasyon  başlatmasının ardından silahlı saldırgan dahil yaklaşık 53 kişinin öldüğünü  bildirdi.

Mina, 53 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve olayda 30 civarında  kişinin kurtarıldığını belirtti.

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer ise "Bu gece toplumumuz korkunç  bir suça şahitlik etti. Bu toplumumuza kalıcı etki yapacak. Toplumumuz güçlüdür.  Bunu atlatmak için birbirimize yardımcı olmalıyız" dedi.

FBI'in olayın "terör saldırısı" olduğu şüphesiyle soruşturma  başlattığı bildirildi.

Orlando'da bir gün önce gerçekleştirilen silahlı saldırıda da, 22  yaşındaki şarkıcı Christina Grimmie hayatını kaybetmişti.

SALDIRIYI DAEŞ ÜSTLENDİ

ABD'nin Florida eyaletinin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana gelen silahlı saldırıda en az 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıyı terör örgütü DAEŞ üstlendi.

 SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Özel Silahlar ve Taktikler Birimi’nin (SWAT) başlattığı operasyonda  saldırganın olay yerinde etkisiz hale getirildiğini bildiren Dyer, saldırganın,  Fort Pierce kentinden 29 yaşındaki Ömer Metin olduğunu kaydetti.

Yetkililer, Afganistan uyruklu Metin’in ABD vatandaşı olduğunu  düşündüklerini bildirdi.

DAEŞ BAĞLANTISI

ABD'nin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana  gelen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği ve 53 kişinin yaralandığı  saldırının failinin terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı olabileceği belirtildi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Pulse Club adlı eşcinsellerin  gittiği gece kulübünde saldırı düzenleyen 29 yaşındaki Ömer Metin, olaydan önce  911’i arayarak DAEŞ’e bağlılığını dile getirdi.

ABD yönetimi henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, NBC  News haber kanalının yerel güvenlik güçlerinden aldığı bilgiye göre, Metin'in  DAEŞ'e bağlılığının yanı sıra Boston Maratonu’nun failleri Çeçen kardeşlerden de  bahsetti.

OBAMA'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Barack Obama da saldırıya ilişkin açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçti.

Obama açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"FBI saldırıyı bir terör saldırısı olarak soruşturmaktadır. her türlü çabanın gösterilmesi için terör bağlantısı varsa ortaya çıkarılması emrini verdim. Bu Amerika'nın herhangi bir yerinde gerçekleşebilirdi. Orlando'nun yanında olacağız.
Güvenlik güçlerimiz her gün hayatlarını tehlikeye atarak bu fedekarlıkları yapıyor. Bu tüm Amerika ve eşcinsel toplum için üzücü bir gün. Burada saldırgan insanların dostlarıyla bir araya gelmeyi seçtiği bir gece kulübüne saldırdı. Burası sadece bir gece kulübü değil bir dayanışma merkeziydi.

Bu saldırı kim olursa olsun, etnik kimliği, cinsel tercihi, dini ne olursa olsun terörün tüm halkı hedef aldığını bize göstermiştir. Bu saldırı ABD tarihindeki en büyük katliam olarak tarihe geçti. Bu olayda bir saldırganın, okulda olsun ya da bir tapınak olsun ya da gece kulübünde olsun buradaki insanları katledebilmek için silah almasının ne kadar kolay olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu konuda engelleyici bir karar almamak hiçbir şey yapmamakla eş değerdir."

Ülke tarihindeki en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı oldu

ABD'nin Orlando kentinde bir gece kulübünde meydana  gelen ve en az 50 kişinin hayatını kaybettiği ve 53 kişinin yaralandığı silahlı  saldırı, ülke tarihindeki en fazla kişinin öldüğü toplu saldırı oldu.

Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübündeki saldırı, ülke  tarihindeki en kanlı toplu saldırı olarak dikkati çekiyor. Silah satışlarına  denetim getirilmesi yönünde tartışmanın sık sık yapıldığı ABD’de, ülke tarihinde  benzeri saldırılar daha önce de meydana gelmişti.

2007 yılında Virginia Teknik Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlenen  saldırıda, 32 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı, üniversite yurdunda kalan Asya  kökenli bir erkek öğrenci tarafından gerçekleşmişti.

Katil, ilk olarak üniversite kampüsündeki bir yurt binasını basmış ve  bir kişiyi öldürmüştü. Olaydan iki saat sonra kampüsün diğer ucundaki mühendislik  fakültesi binasına giren 27 yaşındaki Güney Koreli katil, burada da bir sınıfı  basmış ve 31 kişiyi daha öldürdükten sonra intihar etmişti.

Tanıklar, katilin ateş açmaya başlamadan önce öğrencilere "Merhaba,  nasılsınız?" diye seslendiğini aktarmıştı.

- “Bu çocukları her düşündüğümde deliye dönüyorum"

ABD Başkanı Barack Obama’nın “Bu çocukları her düşündüğümde deliye  dönüyorum" ifadeleriyle duygularını dile getirdiği diğer bir olay ise 2012  yılında yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocukların eğitim aldığı Sandy Hook  İlkokulu’nda meydana gelmişti.

ABD'nin Connecticut eyaletine bağlı Newtown kasabasında 20 yaşında  Adam Lanza adlı bir kişinin ilkokulda düzenlediği saldırıda, 20'si çocuk 28 kişi  hayatını kaybetmişti.

Teksas eyaletinde 1991 yılında gerçekleşen bir diğer olayda ise 23  kişi hayatını kaybetmişti. George Hennard adlı 35 yaşındaki katil, kamyonetiyle  önce bir kafeteryaya girmiş, ardından silahıyla içeride bulunanlara ateş etmişti.  Daha sonra katil intihar etmişti.

1984 yılında ise California eyaletinde McDonalds'da gerçekleşen olayda  21 kişi ölmüştü. 41 yaşındaki James Huberty isimli katil, kafeteryada bulunanlara  ateş açmış ve 18 kişiyi öldürdükten sonra polis tarafından etkisiz hale  getirilmişti.

Hastalık Kontrolü ve Engelleme Merkezi'nin vermiş olduğu en güncel  bilgilere  göre, silahlanmaya yasal sınır getirilmeyen ABD'de,    2004 ve 2013  yılları arasında 316 bin 545 insan, silah şiddeti sonucu ABD sınırları içerisinde  yaşamını yitirdi.
 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.