1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD: “TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ NÜFUSUMUZU KULLANIRIZ...”
ABD: “TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ NÜFUSUMUZU KULLANIRIZ...”

ABD: “TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ NÜFUSUMUZU KULLANIRIZ...”

ABD: “Türkiye üzerindeki nüfusumuzu kullanırız...”

A+A-

 

ABD Yönetimi’nin arka planda güçlü bir şekilde hareket edeceği ve Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki eylemlerine neden olduğu gerginliği azaltmak için Ankara üzerindeki nüfuzunu kullanacağına dair güvenceler, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin ABD’deki Kıbrıs Rum toplumunun önde gelen üyeleriyle yapılan toplantılarda alındı.

Kıbrıs için Adalet PSEKA Başkanı Philip Christopher, Kıbrıs Haber Ajansı’na  yaptığı açıklamada, “Kıbrıs hükümeti doğal gazdan elde edilecek faydaların iki toplumla paylaşmayı hiçbir zaman reddetmedi. Ancak bu Kıbrıs’ın doğal gazı Ankara’nınmış gibi hareket eden Türkiye’yi değil, Kıbrıslı Türkleri ilgilendiriyor. İki devletten bahsettiği için (Recep Tayyip) Erdoğan’a güvenemeyiz” dedi.

Christopher, baskının devam edeceğini ve Yunan Amerikan toplumu liderlerinin gelecek hafta Washington toplantılarıyla ilgili kendilerine bilgi verilecek olan kapalı kapılar ardında bir toplantısı olacağını ve kendilerinden gelişmeler karşısında hazırlıklı olmalarının isteneceğini bildirdi.

Görüşmeler, Avrupa ve Avroasya İşleri’nden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Victoria Jane Nuland, Avrupa Bürosu ve Avroasya İşleri Müsteşar Yardımcısı Vekili Amanda Sloat, Güney Avrupa İşleri Müdürü Amy Dove ile gerçekleştirildi.

Toplantıyı Beyaz Saray’da, Avrupa İşleri Üst Düzey Müdürü Charles Kupchan’la Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye için yeni müdür William Tuttle’la görüşme izledi.

Kıbrıs için Adalet PSEKA Başkanı Philip Christopher, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin kendisine, Türkiye’yi ‘Barbaros’u bölgeye göndermeyi engellememelerinin yanlış olduğunu ve şimdi eğer müzakereler başlarsa Türkiye’yi gemiyi geri çekmesi için ikna etmenin bir yolunu bulmaları gerektiğini söylediklerini belirtti.

Amerikalıların Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide gözetiminde müzakerelerin başlamasını istediklerini, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in 20 Kasım’da Ankara’ya gideceğini, Biden’in Türkleri Barbaros’u bölgeden çekmek için nüfuzunu kullanacağını umut ettiklerini kaydetti.

Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin yaklaşımın daha olumlu olduğunu ifade eden Christopher, “ABD hükümetinden çok sert bir kınama olsa bile Türkiye yanıt vermiyor. Türkiye’ye karşı yaptırımlar uygulanmalı” şeklinde konuştu.

Philip Christopher, diğer heyet üyeleriyle birlikte toplantıda, Türkiye’ye Barbaros’u geri çekme çabalarının başarısız olması durumunda Amerika Birleşik Devletleri’nin seçeneklerinin neler olabileceğini sorduklarına ancak sorunun cevapsız kaldığına dikkat çekti ve ABD yetkililerinin sadece gerginliği azaltmak için olabilecek her türlü baskıyı uygulayacakları yönünde güvence verdiklerini, Erdoğan’a ‘durumu kurtarmak’ için bir şey vereceklerini anlattı.

PSEKA Başkan Vekili Tasos Zambas da Washington’daki temasları faydalı olarak niteledi; ancak ABD yetkililerin durumu her yönüyle değerlendirdiklerini, aynı zamanda Türkiye’ye karşı daha ılımlı bir yaklaşım içinde olacaklarını söylediklerini belirtti.

Tasos Zambas, “Bununla birlikte, Ankara İslam Devleti konusunu ele almada bir şeyler yapsa da Türkiye için Kıbrıs’ı feda etmeyecekleri konusunda bize söz verdiler” dedi.

Yunan Amerikan Liderliği Konseyi İcra Direktörü Endy Zemenides ise, heyet üyelerinin ABD hükümeti tarafından daha fazla şey yapılabileceği konusunda toplumun duyarlılığını ve Ankara’ya daha güçlü bir duruş iletilmesi gerektiğini yetkililere ilettiklerini ifade etti.

New Jersey Yunan Federasyonu Bakanı Savvas Tsivicos da, Nicos Anastasiades’in müzakerelere katılmayı askıya alma kararının gerekli olduğu konusunu açıklığa kavuşturduklarını bildirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.