1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD VE AB ARASINDA STA MÜZAKERELERİ BAŞLADI
ABD VE AB ARASINDA STA MÜZAKERELERİ BAŞLADI

ABD VE AB ARASINDA STA MÜZAKERELERİ BAŞLADI

ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin ilk turu ABD'nin başkenti Washington'da başladı.

A+A-

ABD TİCARET TEMSİLCİSİ FROMAN:"ABD-AB TRANSATLANTİK TİCARET VE YATIRIM ORTAKLIĞI'NDA, EKONOMİLERİMİZ, İLİŞKİLERİMİZ VE GENEL ANLAMDA KÜRESEL TİCARET SİSTEMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEYİ BAŞARMA FIRSATINA SAHİBİZ"

ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin ilk turu ABD'nin başkenti Washington'da başladı.

Müzakerelerin açılışında bir konuşma yapan ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, müzakerelerin daha yeni başlıyor olmasına karşın, bugünün uzun süredir beklendiğini dile getirdi.

Froman, Transatlantik Ekonomik Konseyi'nin gelişiminden ABD-AB İstihdam ve Büyüme Üst Düzeyli Çalışma Grubu'nun çalışmalarına kadar, ekiplerinin, iki ekonomiyi daha da yakınlaştırmaya dönük fırsatları ve bu hedef doğrultusundaki mekanizmaları tanımlayarak, bugün başlayan müzakerelerin temellerini atmakta olduğunu belirtti.

"TTIP'da, ekonomilerimiz, ilişkilerimiz ve genel anlamda küresel ticaret sistemi için çok önemli bir şeyi başarma fırsatına sahibiz" diyen Froman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyümeyi teşvik etmek ve transatlantik ticaret ve yatırımların desteğiyle zaten önemli bir boyuta ulaşan istihdamda daha da kaydadeğer artışlar yaratmak için önümüzde bir fırsat var. Tüm zamanların en büyük ittifaklarından birini, aynı derecede ilgi uyandıran bir ekonomik ilişkiyle tamamlama fırsatına sahibiz. Ve ayrıca, çok taraflı, kurallara dayalı ticaret sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayacak uluslararası normları ve standartları oluşturmak ve uygulamak için birlikte çalışma fırsatımız bulunmakta."

"ATLANTİK'İN HER İKİ YAKASINDA BU SÜRECE ODAKLANMA MEVCUT"

Froman, bu süreç boyunca çok dikkatli olacaklarını ve önlerinde zorlukların çıkacağını bildiklerini kaydederek, "Ancak şunu da biliyoruz ki Atlantik'in her iki yakasındaki en üst düzeylerde bu sürece odaklanma ve sürecin başarılı olması yönünde güçlü siyasi irade mevcut. Bu hedefi başaracağımıza dair güvenim tam" yorumunda bulundu.

Büyümeyi desteklemek, istihdam yaratımı, orta sınıfın güçlendirilmesi gibi hedeflerin, ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi politikaları ve ABD yönetiminin ticaret politikalarının temel prensipleri olduğunu dile getiren Froman, "Başkan Obama'nın geçen ay İrlanda'da dediği gibi, küresel ticaret sisteminin bizden beklediği yüksek standartlı, kapsamlı bir anlaşmayı ortaya çıkarabilirsek, TTIP bir başarı olabilir. Avrupalı liderler de benzer umutları ve Avrupa'yı büyüme yoluna geri döndürmeye yönelik genel stratejinin bir öğesi olarak TTIP'a desteklerini dile getirdi" diye konuştu.

Konuya liderler düzeyinde gösterilen bu ilginin ışığında, AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht ve kendisinin de bu müzakerelerin içinde çok yoğun şekilde yer almak istediklerini ifade eden Froman, "Ekiplerimize, ilerleme sağlamak ve çözümler bulmak noktasında ihtiyaç duydukları ortamı sağlayacağız ancak bu çözümleri buluyor olduğumuzdan emin olmak için de çok yakın temas halinde olacağız" dedi.

Froman, müzakerecilere hitaben, şunları söyledi:
"Gereksiz gecikmelerden kaçınmanızı istiyoruz ancak en önemli şey, temelin sağlam olmasını sağlamak. İsteklerimizi küçültme ya da sırf bir anlaşma olsun diye zorlu konulardan kaçınmaya yönelik eğilimlere direnç göstermeliyiz. Dolayısıyla, yaratıcı olun, esnek olun ve gelişme sağlamak için gerekli durumlarda at gözlüğünü çıkarın. Şunu bilin ki, bu konular üzerinde çalışırken zorluklarla karşılaştığınızda, karşılıklı yararlar sağlayan ve hem ABD hem de AB'nin ekonomik önceliklerine karşılık veren kapsamlı bir neticeye ulaşılmasına yardım etmede benim desteğimi alacaksınız."

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.