1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD VE AB ARASINDAKİ CASUSLUK KRİZİ
ABD VE AB ARASINDAKİ CASUSLUK KRİZİ

ABD VE AB ARASINDAKİ CASUSLUK KRİZİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, ABD istihbaratının AB ofislerini gizlice dinlediği iddialarıyla ilgili olarak, ABD hükümetinin diplomatik ve istihbarat kanalları yoluyla ortaklarına uygun şekilde yanıt vereceğini, ABD'nin tüm ülkelerin t

A+A-

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ VENTRELL: "ABD HÜKÜMETİ, DİPLOMATİK VE İSTİHBARAT KANALLARI YOLUYLA ORTAKLARIMIZLA UYGUN ŞEKİLDE YANIT VERECEK"

“ABD TÜM ÜLKELERİN TOPLADIĞI TÜRDEN İSTİHBARAT EDİNİYOR"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, ABD istihbaratının AB ofislerini gizlice dinlediği iddialarıyla ilgili olarak, ABD hükümetinin diplomatik ve istihbarat kanalları yoluyla ortaklarına uygun şekilde yanıt vereceğini, ABD'nin tüm ülkelerin topladığı türden istihbarat edindiğini söyledi.

Ventrell, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden'ın Rusya ya da başka bir ülkeye iltica talebinde bulunduğuna dair haberlerle ilgili sorusu üzerine, "Öyle ya da böyle bu konuda bir bilgimiz yok. Bu, Rusya ya da diğer ülkelerin teyit edebileceği bir şey. Hala Rusya'da görünüyor ve pozisyonumuz aynı, sınır dışı edilmeli ve ABD'ye geri gönderilmeli" dedi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın, Snowden'ın Rusya'da mahsur kaldığı açıklamasının doğru olmadığını ifade eden Ventrell, "Daha önce de söylediğim gibi, tek girişli seyahat dökümanı yayınlamaya hazırız. O hala ABD vatandaşı. ABD vatandaşlığının haklarından hala yararlanıyor, buna, hakkında yöneltilen suçlamalarla ilgili adil ve özgür yargılanma hakkı da dahil" diye konuştu.

Ventrell, "Bunlar ciddi suçlar. Gizli bilgilere erişime sahip bir kişi olarak, sorumlulukların ciddi bir ihlali. Dolayısıyla özgür ve adil bir yargılamaya tabi tutulmalı ve kaçak olmamalı, benzer suçlara maruz kalan her ABD vatandaşı gibi o da ABD'de yargı önüne çıkmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Ventrell, NSA'in küresel siber casusluk faaliyetleriyle ilgili Avrupa ülkelerinden gelen sert eleştirilerin hatırlatılması üzerine, ABD hükümetinin diplomatik ve istihbarat kanalları yoluyla ortaklarına uygun şekilde yanıt vereceğini söyledi.

"ABD TÜM ÜLKELERİN TOPLADIĞI TÜRDEN YABANCI İSTİHBARAT TOPLUYOR"

Sözü edilen istihbarat faaliyetlerinin detaylarıyla ilgili bir yorum yapmayacağını dile getiren Ventrell, ABD'nin tüm ülkelerin topladığı türden yabancı istihbarat topladığını belirtti.

Ventrell, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz buradan istihbarat faaliyetleri konusunda konuşmayız. Daha önce de bunu yapmadık, şimdi de yapmaya başlamayacağız. Ama bu ülkelerin birçoğuyla güçlü ilişkilerimiz var, istihbarat paylaştığımız ülkeler. AB konusunda, hem Başkan (Barack Obama) hem de Dışişleri Bakanı'nı (John Kerry) duydunuz, ortak değerleri temel alan güçlü ortaklıklarımız mevcut ve bu konuları diplomatik kanallar yoluyla özelden konuşmaya devam edeceğiz. AB-ABD istihbarat uzmanları diyaloğu gibi diplomatik kanallarımız, bunun yanında bu ülkelerle görüşmede doğrudan ikili kanallarımız bulunmakta."

"Rusya'nın Snowden'a iltica hakkı tanımasının ABD-Rusya ilişkilerinde bir çatlak yaratıp yaratmayacağına" dair soruya Ventrell, "Henüz o noktada değiliz. Ne yapılması gerektiği konusundaki düşüncemizi ortaya koymaya devam edeceğiz ve doğru olanı yapacaklarını umuyoruz" yanıtını verdi.

"Bazı Avrupalı politikacıların, ikili serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin askıya alınması ya da dondurulması yönündeki çağrılarına" ilişkin görüşünün sorulması üzerine Ventrell, serbest ticaret görüşmelerinin hem Avrupa hem de ABD halkına büyük ekonomik yararlar sağlama potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, dolayısıyla bu konudaki gayretlerine devam edeceklerini dile getirdi.

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'da her ay telefon görüşmesi, kısa mesaj ve e-posta gibi 500 milyon iletişim bağlantısını izleyen NSA'in aynı zamanda AB'nin Washington, New York ve Brüksel'deki ofislerini de dinlediği ve bilgisayarlara sızarak e-postaları izlediğini gizli belgelere dayanarak ileri sürmüştü. İngiliz Guardian gazetesinin haberinde de Snowden'ın sızdırdığı son belgede, ABD'nin aralarında Türkiye Büyükelçiliği'nin de bulunduğu müttefiklerini dinlediği de iddia edilmişti.

Avrupa'dan gelen sert açıklamalardan sonra, ABD Başkanı Barack Obama, iddiaların hala araştırıldığını ve müttefiklerinin konuya ilişkin tüm bilgi taleplerinin karşılanacağını söylerken, Dışişleri Bakanı John Kerry de çoğu ülkenin kendi ulusal çıkarını korumak için bazı faaliyetler içine girdiği yorumunda bulunmuştu.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.