1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD YALANLADI!
ABD YALANLADI!

ABD YALANLADI!

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı yalanladı...

A+A-

 

IŞİD dün ABD öncülüğündeki koalisyonda yer alan, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçağını düşürerek pilotu rehin aldı. Suriye’nin kuzeyinde düşen uçağın, füzeyle vurulduğu belirtiliyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise, uçağın IŞİD tarafından düşürüldüğü iddialarını yalanladı.

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ilk kez kendilerine karşı hava saldırıları düzenleyen ABD öncülüğündeki çok uluslu koalisyona ait bir uçağı düşürdü. Suriye’nin kuzeyindeki Rakka kenti yakınlarında vurulan Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçağından paraşütle atlayan pilot, IŞİD militanları tarafından esir alındı. IŞİD’in sosyal medyadaki hesapları, pilotun bir göl ya da nehirden çıkarıldığı anın ve kimlik kartının fotoğraflarını yayımlarken, Ürdün ordusu tarafından yapılan açıklamada “Terör örgütü IŞİD’in Rakka bölgesinde gizlendiği yerlerin hedef alındığı ve Ürdün hava kuvvetlerine ait birkaç uçağın katıldığı görev sırasında, bir uçak düştü ve pilot esir alındı” denildi. Açıklamada, esir düşen pilot Üstteğmen Muaz Safi el-Kesasibe’nin (27) ‘can güvenliğinden IŞİD ve destekçilerinin sorumlu tutulduğu’ belirtildi.

‘FÜZEYLE VURULDU’

IŞİD, uçağı füzeyle vurduğunu açıklarken, bu iddia Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed El-Mumani tarafından da doğrulandı. IŞİD’in uçağı vurduğu füzenin ne olduğu açıklanmadı ancak örgütün elinde omuzdan havaya atılabilen uçaksavar füzeler olduğu daha önce görüntülenmişti. Reuters’e konuşan bir yetkili de Ürdün Kralı Abdullah’ın olayın ardından üst düzey komutanlarla konuyla ilgili olarak toplandığını söyledi. IŞİD saflarında 2 bin 500 kadar Ürdünlü militanın olduğu tahmin ediliyor.

ABD’DEN YALANLAMA

IŞİD’e yönelik hava saldırılarını koordine eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamadaysa IŞİD’in uçağı düşürdüğüne yönelik iddialar yalanlandı. Pilotun IŞİD’e esir düştüğünü doğrulayan CENTCOM Komutanı General Lloyd Austin uçağın neden düştüğüne dair yorum yapmadı. Lloyd, “Kanıtlar açıkça gösteriyor ki, uçak IŞİD’in iddia ettiği gibi terörist örgüt tarafından düşürülmedi” diye konuştu.

‘Evleneli beş ay bile olmadı’

Rehin alınan pilot Muaz Safi el-Kesasibe’nin babası oğlunun bir kaç ay önce evlendiğini anlattı AA’ya konuşan Yusuf Kesasibe, “Evleneli 5 ay bile olmadı. Eşine, evine sağ salim dönmesi en büyük temennim” dedi. Yusuf Kesasibe, “Yetkililer Kral Abdullah’ın bu konuyla özel olarak ilgilendiğini aktardılar” dedi. Ürdünlü pilotun, Facebook sayfasında Sultanahmet’te çektirdiği bir fotoğraf olduğu da görüldü 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.