1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'DE 2016 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE DOĞRU
ABD'DE 2016 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE DOĞRU

ABD'DE 2016 BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE DOĞRU

ABD'de ilginç ve karmaşık bir başkanlık seçim sistemi bulunuyor. Ülkede, seçim dönemi, uzun aşamalar ve karmaşık sistem nedeniyle tüm yıla yayılıyor... Adaylığı konuşulan isimler;

A+A-

CUMHURİYETÇİ PARTİ'DEN FLORİDA SENATÖRÜ RUBİO, ABD BAŞKANLIĞI İÇİN PARTİSİNDEN ADAY OLMAK İSTEDİĞİNİ AÇIKLADI

Washington, 14 Nisan 15 (T.A.K.): ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den Florida Senatörü Marco Rubio, 2016 yılındaki başkanlık seçimleri için yarışacağını açıkladı.

Partisinden aday adaylığını seçim bölgesi Florida'da duyuran Ruibo, bu seçimlerin geçmiş tartışmalar değil ülkenin geleceğiyle alakalı olduğunu söyledi.

Amerikan halkı ve ekonomisi 21. yüzyılın sınırlarını zorlarken, ülkedeki birçok liderin ve onların fikirlerinin 20. yüzyılda kaldığını savunan Rubio, hafta sonu ABD Başkanlığına Demokrat Parti'den aday olmak istediğini açıklayan Hillary Clinton'ı hedef aldı.

Rubio, "Dün, dünün bir lideri, bizi düne götürme sözü vererek başkanlık için yarışacağını açıkladı. Ama dün artık geride kaldı ve biz hiçbir zaman geriye gitmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Senatörlükte ilk dönemini geçiren 43 yaşındaki Rubio, bar görevlisi bir baba ile temizlikçi bir annenin çocuğu olarak alt ve orta sınıfa da hitap etmeye çalışacak. Rubio, konuşmasında, ailesini kastederek, "Bar görevlisiyle bir hizmetlinin, güç ve önceliğe sahip olanlarla aynı hayal ve geleceğe sahip olduğu ayrıcalıklı bir ülkede yaşıyorum" dedi.

Daha önce de partinin muhafazakar kanadın en önde gelen isimlerinden Teksas Senatörü Cruz ile Kentucky Senatörü Rand Paul, partiden aday adaylıklarını açıklamıştı. Rubio da Cruz gibi, seçilmesi halinde ABD'nin ilk Latin kökenli başkanı olacak.

Rubio, gençliği ve enerjisiyle partideki dikkat çeken isimlerden biri. Ancak, senatoda daha ilk dönemi olması nedeniyle özellikle rakipleri tarafından başkanlığa hazır olmadığı eleştirilerine maruz kalabileceği belirtiliyor.

Bunun yanında, başkanlık için adaylığını koyması beklenen partinin diğer güçlü isimlerinden Jeb Bush'un da Florida Valisi olması nedeniyle, ön seçimlerde Florida oylarının bölünmesi durumunun yaşanabileceği ifade ediliyor.

ADAYLIĞI KONUŞULAN İSİMLER

Cumhuriyetçi Parti içinde aday adaylığı için birçok isim daha gündemde.

Bu konuda adı en fazla geçen diğer isimse eski başkan George W. Bush'un kardeşi eski Florida Valisi Jeb Bush. Bush'un, son dönemde başkan adaylığı için bazı görevlerinden ayrılması ve seçim hazırlıklarına başlaması dikkati çekiyor. Ancak, Bush henüz resmi olarak adaylığını duyurmadı.

Bunun yanında, New Jersey Valisi Chris Christie, 2012 seçimlerinde Mitt Romney'nin başkan yardımcısı adayı olan Wisconsin Milletvekili Paul Ryan, bir önceki seçimlerde de aday olan ve ön seçimlerde sürpriz bir performans sergileyen eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum, Louisiana Valisi Bobby Jindal ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee'nin adları da zaman zaman 2016 yarışı için geçiyor.

Demokrat Parti'den de eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hafta sonu adaylığını ilan etmişti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da yarışa katılabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama ise başkanlık seçimlerinde iki kez seçildiği için bir daha aday olamayacak.

ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

ABD'de ilginç ve karmaşık bir başkanlık seçim sistemi bulunuyor. Ülkede, seçim dönemi, uzun aşamalar ve karmaşık sistem nedeniyle tüm yıla yayılıyor.

Başkanlığa aday olmak isteyenler, aday adaylıklarını açıklamalarının ardından kendi parti tabanında kulis yapmaya başlıyorlar ve ardından ön seçimlere gidiyorlar. Ön seçimlerde, her partinin aday adayı kendi partisinin kayıtlı seçmenlerinin karşısına çıkıyor. Burada da sistem iki aşamalı işliyor. İlkinde, her eyaletteki partilerin kayıtlı seçmenleri, parti genel kurulunda hangi adaya oyunu vereceğini belirlemek üzere delegeleri seçiyor. Genel Kurul'da da eyaletlerin delegeleri oylarını o eyaletteki seçmenin kararına göre kullanıyor ve çıkan sonuçlara göre partinin başkan adayı belli oluyor. Daha sonra da iki partinin başkan adayları ülke genelindeki başkanlık seçiminde yarışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.