1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'DE HÜKÜMETİN KAPANMASI
ABD'DE HÜKÜMETİN KAPANMASI

ABD'DE HÜKÜMETİN KAPANMASI

OBAMA, CUMHURİYETÇİLERLE GÖRÜŞMEK İÇİN ŞARTLARINI SUNDU

A+A-

ABD BAŞKANI OBAMA: "BÜTÇEYİ GEÇİRİN, HÜKÜMETİN KAPALI OLMASINI SONLANDIRIN, HARCAMALARIMIZI ÖDEYİN VE EKONOMİK TIKANMAYI ÖNLEYİN. BU GERÇEKLEŞTİĞİ ZAMAN, CUMHURİYETÇİLERLE TÜM KONULARDA OTURUP GÖRÜŞMEYE HAZIRIM"

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ CARNEY: "KONGRE, BORÇ TAVANINI HİÇBİR DRAMA YAŞANMADAN VE GECİKME GERÇEKLEŞMEDEN YÜKSELTMELİ"

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'nin borç tavanının gelecek hafta yükseltmesi ve kısa süreli bütçenin geçirilmesiyle hükümetin işler hale gelmesini sağladıkları takdirde Cumhuriyetçilerle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Başkan Obama, Federal Acil Durum Yönetimi'ni (FEMA) ziyaretinde yaptığı açıklamada, hükümetin kapanmasına ve gelecek haftaya kadar yükseltilmesi gereken borç tavanına değindi.

Amerikan halkının açık ve samimi şekilde hükümetin çalışmasını istediğini belirten Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ı eleştirdi. Boehner'ın "müzakere edebilmek için hükümetin kapalı olması gerektiği" yönündeki sözlerini hatırlatan Obama, hükümetin kepenklerini indirmesini gerektirecek hiçbir nedenin bulunmadığı vurguladı.

Obama, 17 Ekim'e kadar yükseltilmesi gereken borç tavanının ise ülkenin ekonomisi için önem arz ettiğine işaret etti. Obama, "Kongre, Hazine'nin önceden yapılmış olan Kongre harcamalarını ödeyebilmesi için borç tavanını yükseltmesi gerekiyor" dedi.

Bu uygulamanın rutin olduğuna dikkati çeken Obama, Ronald Reagan'ın başkanlığından bugüne kadar 40'dan buna benzer hadiseyle karşılaşıldığını anımsattı.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütçe görüşmelerinin ortasında bir ekonomik felaket tehdidinde bulunamayız. Bu nedenle Hazine'nin Amerika'nın yaptığı harcamaları ödemesini onaylayın. Bütçeyi geçirin, hükümetin kapalı olmasını sonlandırın, harcamalarımızı ödeyin ve ekonomik tıkanmayı önleyin. Bu gerçekleştiği zaman, Cumhuriyetçilerle tüm konularda oturup görüşmeye hazırım. Daha çok nasıl iş yaratabiliriz? Ekonomiyi nasıl büyütebiliriz? İmalatı nasıl canlandırabiliriz? Çocuklarımızın nasıl birinci sınıf eğitim almasını sağlayabiliriz? Tüm bunlar masada olacak. Sağlık hizmetleri, enerji politikası ve uzun dönem mali durumumuzla ilgili konularda konuşmak için mutluyum."

"OLDUKÇA PERVASIZ VE SORUMSUZCA"

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de potansiyel borç tavanı krizinin atlatılabilmesi için Başkan Obama'nın kısa dönem borç tavanının yükseltilmesini kabul edebileceğini söyledi.

Günlük basın toplantısında borç tavanıyla ilgili soruları yanıtlayan Carney, Cumhuriyetçilerin istediklerini alamadıkları takdirde borç tavanını yükseltmeyecekleri yönündeki açıklamalarını eleştirdi. Carney, "Bu oldukça pervasız ve sorumsuzca" ifadesini kullandı.

Kongre'nin borç tavanını yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Carney, "Kongre, borç tavanını hiçbir drama yaşanmadan ve gecikme gerçekleşmeden yükseltmeli. Eğer bunu yaparlarsa, bu çok büyük bir şey. Borç tavanının süresinin ne olacağı onlara bağlı" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, ülkenin borçlanma sınırına en geç 17 Ekim'de ulaşılacağını açıklamıştı. Bu nedenle Kongre'nin,16,7 trilyon dolarlık borç tavanını 17 Ekim'e kadar yükseltmesi gerekiyor. Aksi takdirde, ABD hükümeti tarihinde ilk kez borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler ise hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak harcama tasarısının geçirilmesi ve borç tavanının yükseltilebilmesi için Sağlık Reformu Yasası'nda değişiklikler yapılmasını şart koşuyor. Ancak Obama ve Demokratlar, "Obamacare" olarak bilinen reformda herhangi bir değişikliğe gitmeye hiçbir şekilde sıcak bakmıyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.