1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'DE MYANMAR TASARISI KABUL EDİLDİ
ABD'DE MYANMAR TASARISI KABUL EDİLDİ

ABD'DE MYANMAR TASARISI KABUL EDİLDİ

Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına yönelik işkenceyi sona erdirmesi ve ülkedeki tüm

A+A-

TEMSİLCİLER MECLİSİ GENEL KURULU'NDA, MYANMAR HÜKÜMETİNİN ROHİNGYA MÜSLÜMANLARINA YÖNELİK İŞKENCEYİ SONA ERDİRMESİ VE ÜLKEDEKİ TÜM ETNİK VE DİNİ AZINLIKLARIN İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMESİNE YÖNELİK KARAR TASARISI KABUL EDİLDİ

TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞİŞLERİ KOMİTESİ BAŞKANI ROYCE:  "(ABD) DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA HER ŞEYİ TOZPEMBE GÖSTEREN GÖZLÜKLERİ ÇIKARMASI VE MYANMAR'DA İNSAN HAKLARI KONUSUNDAKİ İLERLEMENİN GERÇEKTEN SINIRLI OLDUĞUNU TANIMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM"

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda, Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına yönelik işkenceyi sona erdirmesi ve ülkedeki tüm etnik ve dini azınlıkların insan haklarına saygı göstermesine yönelik karar tasarısı kabul edildi.

Demokrat Parti Massachusetts Milletvekili Jim McGovern tarafından kaleme alınan ve her iki partiye mensup milletvekilleri tarafından desteklenen H. Res. 410 No'lu tasarı, mart ayında Dışişleri Komitesi'nde kabul edilmişti. Karar tasarısı dün de genel kurulda sesli oylama yöntemiyle kabul edildi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili Ed Royce, tasarıyla ilgili genel kurulda yaptığı konuşmada, Rohingya Müslümanlarının dünyada en fazla zulüm gören azınlıklardan biri olduğuna dikkati çekti. Myanmar'ın 1982 yılı vatandaşlık kanununa göre, Rohingyalıların nesiller boyunca Myanmar'da yaşamalarına rağmen vatandaşlık haklarından mahrum bırakıldığını hatırlatan Royce, şunları kaydetti:

"Myanmar hükümeti 30 yılı aşkın süredir Rohingyalılara tarif edilemeyecek kadar korkunç bir şekilde davranırken, sistematik bir şekilde onların en temel insan haklarını bile inkar etti. Myanmar'da 2012 yılından beri, 140 bin Rohingyalı ile diğer Müslümanlar şiddetten dolayı yerlerinden edilirken, onların yüzlercesi öldürüldü. Kimliği belirsiz saldırganlar, 13 Ocak'ta, Rakhine bölgesindeki bir köye girdiler ve 48 kişiyi yataklarında uyurken öldürdüler. Bu, bir hükümetin kendi halkını tanımayı reddettiğinde olan bir şeydir. Hatta, Güneydoğu Asya merkezli bir sivil toplum kuruluşu, Rohingyalıların uğradığı zulümde devletin bütünüyle parmağı olduğunu detaylandıran güvenilir dökümanlar ortaya çıkardı. Myanmar hükümeti, kısa bir süre önce de, Rohingya Müslümanlarının temel sağlık hizmetleri almasına müsaade etmeyerek Sınır Tanımayan Doktorları ülkeden kovdu.''

Rohingyalı Müslümanlara ve diğer azanlık gruplarına yönelik yaklaşımını değiştirmediği takdirde Myanmar hükümetinin, reform alanındaki hedefleri gerçekleştirdiğine dair iddialarda bulunamayacağını vurgulayan Royce, "ABD, Myanmar ile ilişkisinde, insan haklarının korunmasına öncelik vermek zorunda. Dışişleri Bakanlığı'na her şeyi tozpembe gösteren gözlükleri çıkarması ve Myanmar'da insan hakları konusundaki ilerlemenin gerçekten sınırlı olduğunu tanıması çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.