1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'DEKİ İZLEME SKANDALI... SNOWDEN RUSYA'YA SIĞINMAKTAN VAZGEÇTİ
ABD'DEKİ İZLEME SKANDALI... SNOWDEN RUSYA'YA SIĞINMAKTAN VAZGEÇTİ

ABD'DEKİ İZLEME SKANDALI... SNOWDEN RUSYA'YA SIĞINMAKTAN VAZGEÇTİ

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Edward Snowden'in Rusya'ya sığınmaktan vazgeçtiği bildirildi.

A+A-

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, eski CIA ajanı Snowden'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisiyle ilgili tutumunu öğrendikten sonra talebinden vazgeçtiğini kaydetti.
    
Snowden'in Rusya'da Amerikan karşıtı faaliyetlerini durdurması halinde kalabileceğini söyleyen Peskov, "Bizim bildiğimiz kadarıyla Snowden bu faaliyetlerinden vazgeçmek niyetinde değil" dedi.
    
ABD'nin, hakkında "casus avı" başlattığı Snowden'in, Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait bir uçakla bir süredir bulunduğu Hong Kong'dan ayrılarak Şeremetyevo Havaalanı'na geldiği ancak Rusya gümrük kapısından girmeyerek transit yolcu bölümünde beklediği bildirilmişti.
    
Rus basını, Snowden'ın önce Küba'ya daha sonra da Venezuela'nın başkenti Caracas'a gideceğini duyurmuş ancak bu zamana kadar Havana'ya uçan hiçbir uçakta Snowden'ın olduğu doğrulanmamıştı. Amerikan yönetiminin Snowden'in iade taleplerine karşılık, Çin ve Rusya buna yanaşmamıştı.
    
Edward Snowden'in iki gün önce İngiliz vatandaş Harrison vasıtasıyla Şeremetyevo Havaalanı konsolosluk birimine sığınma talebiyle başvurmuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaptığı açıklamada, Snowden'in "Amerikalı ortaklarına zarar verici çalışmalarını durdurması şartıyla Rusya'da kalabileceğini" söylemişti.
    
Snowden'ın, aralarında Ekvador, İzlanda, Avusturya, Çin, Küba, Finlandiya, Norveç, Rusya, İspanya ve Venezuela gibi 13'ü Avrupa'da olmak üzere 21 ülkeye sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.
    
Amerikan pasaportu iptal edilen ve Ekvador yetkilileri tarafından verilen geçici belgenin de geçersiz sayılması nedeniyle Şeremetyevo Havaalanı transit yolcu bölgesinde kalan Snowden'in gideceği yer konusu belirsizliğini koruyor.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.