1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD'DEN FLAŞ KIBRIS AÇIKLAMASI!
ABD'DEN FLAŞ KIBRIS AÇIKLAMASI!

ABD'DEN FLAŞ KIBRIS AÇIKLAMASI!

ABD'DEN FLAŞ KIBRIS AÇIKLAMASI!

A+A-

ABD, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece "tam desteklerini" teyit etti.ABD yönetimi, Kıbrıs'taki müzakerelerin 15 Mayıs'ta yeniden başlatılmasına ilişkin kararı memnuniyetle karşıladı.

"ABD, adadaki Türk ve Rum liderlerin çözüm müzakerelerine 15 Mayıs'ta yeniden başlanacağını duyurmasını memnuniyetle karşılıyor" ifadesini kullanan Meehan, süreçte tarafların yararlı bulacağı her türlü yardımı sunmaya istekli olduklarını bildirdi.

Meehan, adanın mümkün olan en kısa zamanda tüm Kıbrıslılar ve daha geniş anlamda bölgenin yararına olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleştirilmesine dönük kalıcı çözüme ulaşmaları yönünde tarafları desteklediklerini kaydetti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin Türk ve Rum taraflar arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatılması kararı alındığını açıklamıştı.
Müzakere süreci

Kıbrıs Rum yönetimi, 1990'da tek taraflı olarak tüm Kıbrıs adına tam üyelik için Avrupa Topluluğu'na başvurmuş, Türkiye'nin itirazlarına rağmen AB, 6 Mart 1995 tarihinden itibaren üyelik sürecini başlatmıştı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 1990'ların sonunda başlattığı müzakereler sonucu 2004 mart ayında iki eşit kurucu devletten oluşan federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve federal hükümetin anayasasının yanı sıra iki bölgenin de kendi anayasaları olmasını öngören plan halk oyuna sunulmuştu. Türklerin "evet" dediği planı Rumların reddetmesiyle müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Güney Kıbrıs Rum kesimi, "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle adayı temsilen 1 Mayıs 2004'te resmen AB üyesi olmuştu.

Rum kesiminin lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 2013'te tekrar başlayan görüşmelerde, yeni devletin BM ile AB üyesi olarak tek bir uluslararası hukuki kimliğe ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerden eşit oluşan tek bir uluslararası egemenliğe sahip olması öngörülmüştü.

Rum lider Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar başlanacağı açıklanmıştı.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.