1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD'DEN RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNE 'CESARET' MESAJI
ABD'DEN RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNE 'CESARET' MESAJI

ABD'DEN RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNE 'CESARET' MESAJI

ABD'DEN RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNE 'CESARET' MESAJI...

A+A-

“ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDEN SONRA KIBRIS SORUNUNDA HAREKETLERE HAZIRLANIYOR”

"BIDEN’IN, KIBRIS SORUNUNU, ENERJİ PROJELERİNDEN BAĞIMSIZ İLERİ GÖTÜRÜLMESİNE YEŞİL IŞIK YAKMASI RUM TARAFINI CESARETLENDİRİYOR"

"BEYAZ SARAY DAVETİ, ANASTASİADİS’İN İTİBARINI YÜKSELTMEK İÇİN İHTİYAÇ"

ABD’nin Rum ve Yunan hükümetlerine, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Kıbrıs sorununda hareketlere hazırlandığı” şeklinde “cesaretlendirici” değerlendirmeler aktardığı bildirildi.

Haftalık Kathimerini “Erdoğan Hareketlere Hazırlanıyor... Ankara’dan ABD Aracılığıyla Lefkoşa ve Atina’yaMesajlar... Joe Biden Beklentileri Yükseltiyor” başlıklı manşet haberinde, müzakere masasında Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında büyük bir uçurum bulunduğunu, Amerikalılardan başka kimsenin iyimserlik belirtmediğiniyazdı.

Amerikalı yetkililerin ve diplomatların, bölgede şekillenen yeni sahne yüzünden Türk politikasının değişeceği öngörüsüyle birlikte Ankara’dan, olumlu gelişmeler yaratacak hareketler beklediklerini aktararak, Rum ve Yunan hükümetlerine olumlu bir nota verdiklerini yazan gazete özetle şunları ekledi:

“Lefkoşa ve Atina’dan diplomatik kaynaklar, Washington’daki bu iyimserliği Tayyip Erdoğan’ın, özellikle bölgede şekillenen yeni sahnede, Türk iç politikasında hâkim olan çok olumsuz görüntüyü tersine çevirmek için Kıbrıs sorununda hareketlerde bulunma yönünde oldukça güçlü teşvikleri bulunduğu değerlendirmesine bağlıyor.

Aynı bilgilere göre, Kıbrıs ve Yunan hükümetleri, aldıkları diplomatik mesajlara dayanarak, Erdoğan, her ne harekette bulunacaksa, bunların Eylül’de, beklenmekte olan Türkiye Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden sonra cereyan edeceğini değerlendiriyor.

Diplomatik kaynakların Lefkoşa ve Atina’ya aktardığı mesaj; 10 Ağustos’ta yapılacak seçimleri Erdoğan kazanırsa, Kıbrıs sorununda adımlar atabileceği bir noktada olacağı şeklindedir.

Lefkoşa, bu senaryoya temkinli iyimserlikle yaklaşıyor. Olası gelişmeler için hazırlık yapıyor ve her halükarda Amerikan dış politikasının bu jestlerinden cesaretlenmiş görünüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Amerika Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi yemeğindeki konuşması ve Cuma günü Nikos Anastasiadis ile görüşmek üzere randevulaştıkları telefon görüşmesinin, ( büyük ihtimalle Anastasiadis’in BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere New York’a gideceği eylül ayında gerçekleşecek) geçen Mayıs ayında Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında söyledikleriyle tutarlı ve devamı olarak nitelendiriliyor.

BIDEN RUM TARAFINI CESARETLENDİRİYOR

Biden’ın, Washington’un Kıbrıs ile stratejik ilişki geliştirmek istediği iması ile Lefkoşa’nın Kıbrıs sorununu enerji projelerinden bağımsız ileri götürmesine yeşil ışık yakması Rum tarafını cesaretleniyor. Bu, Lefkoşa’nın işine geliyor ve Biden’ın, bölgedeki jeopolitik gelişmelerde söz sahibi olmak istiyorsa, olgular 18 ay içerisinde gelişeceğinden, aralarında Kıbrıs sorununun da bulunduğu bir dizi konuda adım atması gerektiği mesajını verdiği Ankara’ya baskı kurmasına olanak sağlıyor. Gündeminde, Kıbrıs sorununa da büyük fayda sağlayacak sinerjileri yaratacak olan enerji, bölgedeki güvenlik gibi bir dizi konu bulunan hükümet devam için bu zemin üzerine bina kurmak istiyor.

Hükümet, ABD Savunma Bakanlığı Avrupa ve NATO Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı James Townsendve Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın, Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri temaslarda da bu zeminde hareket etti.

Hükümet, kısa süre önce Gazze’deki krizin de eklendiği bölgedeki sahnenin, istikrar ve güvenlik merkezi olarak Kıbrıs’ın arabuluculuk rolünüran önemli bir ivme yarattığı görüşünde.  Bu durum görüntüsü önünde hükümet, Washington’la ve ABD’nin Doğu Akdeniz’deki müttefiklerinin geriye kalanıyla ilişkilerini daha da güçlendirmeyi siyasi, ekonomik ve enerji ittifakları kurmadaki belirleyiciliklerine göre sıralıyor.

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, soydaşların düzenleyeceği anti-işgal etkinliklerine katılacak olması vesilesiyle bu hafta Amerikan hükümeti yetkilileriyle yapacağı temaslar bu eksen üzerinde hareket edecek.  Hristodulidis, ABD Kongresi üyelerine ve Beyaz Saray yetkililerine Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki rolüyle ilgili bilgi verecek.”

Aynı gazete “Joe Biden Beklentileri Yükseltiyor... Erdoğan’la randevu, Amerikan Başkan Yardımcısı’nın Hırsları veSon Konuşmasının Yeniden Okunması” başlıklı New York çıkışlı haberinde ise, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili sözlerinin -sadece kişisel görüşleri değil, Amerikan hükümetinin resmi politikası ise- bölgenin jeostratejik haritasını oluşturan gelişmeler prizması altında,  yürütülen Kıbrıs müzakere prosedüründe yeni bir olgu yaratabileceğini yazdı.

Biden’ın, Amerikan Başpiskoposluğu Ruhban Meclisi yemeğinde yaptığı konuşmadan alıntılara yer veren gazete, Biden’ın, ABD’nin Güney Kıbrıs ile ortaklık ilişkisiyle ilgili sözleri ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le geliştirdiği özel dostluk ilişkisinin daha da geliştirilmesi gerektiğini, bunun da ancak Anastasiadis’in Beyaz Saray’a davet edilmesiyle mümkün olacağına işaret ederek şunları yazdı:

BEYAZ SARAY DAVETİ, ANASTASİADİS’İN, İTİBARINI YÜKSELTMEK İÇİN İHTİYACI OLAN BİRŞEY

“Bu, (Anastasiadis’in davet edilmesi) Beyaz Saray’ın, Kıbrıs sorununda çözüme bir adım kalması şartıyla, Dimitris Hristofyas için de dışarıda bırakmadığı bir şeydi. Gerçek şudur ki Beyaz Saray’a davet Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıslıları çözüme ikna etmek için ön şart olan, itibarını yükseltmek için ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Sembolizmin (Rum bayrakları, v.b.) ötesinde bizim tarafın,  kopmaz parçası Maraş’ın iade prosedürün başlaması olan güven yaratıcı önlemlerin kabul edilmesi talebini de içeriyor.

Bütün bunların önünde doğal bir engel var. Recep Tayyip Erdoğan’ı tamamen meşgul eden Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçilmesi halinde, görev devir teslimi de yapıldıktan sonra, gerçek zamanı da gelecek. Joe Biden ilgili konuşmasında Tayyip Erdoğan’la İstanbul’da buluşmaya ve –Türkiye’nin jeostratejik öncelikleri ve Kıbrıs sorununun çözülmesi gereğini kastederek-  ‘başlayıp bitirmeye’ karar verdiklerini açıkladı.

Bu olgular temelinde, böyle bir görüşme Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce olamaz. Olası bir görüşme tarihi, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak yemin edebileceği tarih ile tahmin edilebilir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.