1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. AB'DE ROAMING ÜCRETLERİ KALKIYOR
AB'DE ROAMING ÜCRETLERİ KALKIYOR

AB'DE ROAMING ÜCRETLERİ KALKIYOR

Hangi tarihten itibaren geçerli? cep telefonlarıyla konuşma, mesajlaşma veya data hizmetleri

A+A-

 

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Avrupa Birliği üyeleri içinde roaming ücretlerinin kaldırılmasına yönelik yasal düzenlemeyi bugün kabul etti.

Genel kuruldaki oylamada AB Konseyi'nin onayladığı belge için sunulan değişiklik önergelerinin hiç biri kabul edilmeyince, yasal mevzuat otomatik olarak kabul edilmiş sayıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB Konseyi tarafından da benimsenen yasal düzenlemeye göre, 15 Haziran 2017 tarihinden itibaren AB içinde yolculuk edenler cep telefonlarıyla konuştuklarında, mesajlaştıklarında veya data hizmetlerini kullandıklarında roaming ücreti ödemeyecek.

Daha avantajlı tarifelere sahip ülkelerden abonelik alarak roaminglerin kaldırılmasından kazanç elde etmek isteyenlerin artan tarifelerle caydırılacağı düzenlemeyle suistimallerin önlenmesi hedefleniyor. Buna göre, operatörlerin, roaming ücretinin kaldırılması dolayısıyla maliyeti karşılayamayıp, zarar etmelerini kanıtlamaları halinde ise konu ile ilgili ulusal düzenleme kurumları, verilen hizmetin üzerinden makul bir ek servis ücreti talep edilmesine karar verebilecek.

İNTERNET HİZMETİ İÇİN ÇİFTE VİTESE İZİN YOK”

AB roaming düzenlemesiyle eş zamanlı olarak "ağ tarafsızlığı" uygulamasını da başlatacak. Bu sayede online içerik, uygulamalar ve hizmetlere erişimin kısıtlanması ya da engellenmesi yasaklanacak. Servis sağlayıcıları tüm internet trafiğine eşit muamele yapmaya zorlanacak.

Avrupa Parlamentosu'nun yasal düzenleme ile ilgili raportörü İspanyol parlamenter Pilar del Castillo, genel kurulda oylama öncesi yaptığı konuşmada, ''AB vatandaşları ve AB içindeki kurum ve kuruluşların bu düzenleme ile telekomünikasyon servislerine daha adaletli ve eşit bir şekilde ulaşmasına olanak sağlanacağını'' söyledi.

Servis sağlayıcıların tüm internet trafiğine eşit muamele yapmaya zorlanacağını kaydeden İspanyol parlamenter, çift vitesli internet kullanımının engellenerek, ''daha iyi ücrete daha iyi servis verilmesinin yasaklanacağını'' bildirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.