1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'NİN BORÇ TAVANI SORUNU İÇİN BULACAĞI ÇÖZÜM BEKLENİYOR
ABD'NİN BORÇ TAVANI SORUNU İÇİN BULACAĞI ÇÖZÜM BEKLENİYOR

ABD'NİN BORÇ TAVANI SORUNU İÇİN BULACAĞI ÇÖZÜM BEKLENİYOR

KÜRESEL PİYASALARDA ABD'NİN BORÇ TAVANI SORUNU İÇİN BULACAĞI ÇÖZÜM BEKLENİYOR

A+A-

Küresel piyasalarda ABD'de yaklaşan borç tavanı ve Hükümetin kepenklerinin kapalı kalmaya devam etmesi tedirginliği artırırken, dolardaki zayıflamanın sınırlı kalması gelişmekte olan ülke piyasalarındaki pozitif havanın güçlenmesini engelliyor.

ABD'de Hazine Bakanı Jack Lew, ülkenin borçlanma sınırına en geç 17 Ekim'de ulaşılacağını açıklamıştı. 16,7 trilyon dolarlık borç tavanını 17 Ekim'e kadar yükseltmesi gereken Kongre'den gelen açıklamalar ise bu tarihe kadar kalıcı bir çözüm konusunda uzlaşma olmayabileceği endişelerini artırıyor. Borç tavanının yükseltilememesi durumunda ABD hükümeti tarihinde ilk kez borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. ABD'nin henüz hükümetin kapanması krizini atlatamadığı bir ortamda yeni kriz ihtimaliyle karşılaşması, piyasaların çözüm yolundaki endişelerini artırıyor.

Dün konuyla ilgili olarak Beyaz Saray'dan, yapılan açıklamada borç tavanının kısa vadeli yükseltilmesinin de söz konusu olabileceği bildirildi. Obama'nın üst düzey ekonomi danışmanı Gene Sperling, katıldığı bir etkinlikte bir soru üzerine, borç tavanının yükseltilmesinde, uzun vadeli bir anlaşmaya varılması için taraflara zaman kazandırabilecek iki ya da üç hafta sürelik bir düzenlemeyi dışlamadığını söylerken, Başkan Obama ise müzakere etmeme sözünü yineledi. Analistler, Senato'daki Demokratların, bu hafta içerisinde borç tavanını artıracak bir tasarı sunmayı planladığını belirterek, piyasalardaki negatif etkinin az olmasını çözüm yollarının tamamen tıkanmadığına olan inançtan kaynaklandığını kaydediyor.

Hisse senedi piyasalarında dün genele yayılan bir satıcılı seyir izlenirken, dolar endeksinin düşüşünün ise sınırlı kalması dikkati çekti. ABD'de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,90 oranında değer kaybıyla 14.936 puandan tamamlarken, böylece 14.760 puan seviyesindeki kritik desteğine doğru geri çekilmesini devam ettirdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,36 oranında, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,26 oranında değer kaybetti.

Yurt içinde bugün açıklanacak ağustos sanayi üretimi verisinin takip edileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 75.000 - 77.000 bandı arasındaki dalgalı hareketin devam ettiğini kaydediyor. ABD'deki gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurgulayan analistler, bu bağlamda yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) 17-18 Eylül toplantı tutanaklarının da izlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.45 Fransa, ağustos ayı dış ticaret dengesi
10.00 Türkiye, ağustos ayı sanayi üretimi
13.00 Almanya, ağustos ayı fabrika siparişleri
15.30 ABD, ağustos ayı dış ticaret dengesi

Tak

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.